Új sci-fi elem válhat valóra

2014. május 25. 15:12

Emlékeznek még Luke Skywalker műkarjára, melyet a filmben az után kapott, hogy apja a párharc során megcsonkította? Semmiben sem látszott különbözni az eredetitől, s használni is ugyanúgy tudta, mint a sajátját.

2014. május 25. 15:12

Persze ez a fantasztikus filmek világa-gondoltuk, s eddig így is volt. Most viszont az USA gyógyszerhatósága már engedélyezte is egy olyan új robot művégtag forgalmazását, ami majdnem képes mindezekre. 

A fejlesztés vezetője Dean Kamen. „Az amputált alkar helyettesítésére szolgáló robotkar mikroelektródákkal csatlakozik használója izmaihoz. Az ilyen módon rögzített elektromiogramot (az izmok elektromos aktivitásának jeleit) számítógép dolgozza fel az eredeti testrésszel megegyező súlyú eszközben. A tesztek résztvevőinek 90 %-a könnyen el tudta sajátítani a DEKA Arm System, vagyis a robotkéz használatát. A mikrokapcsolók és a vezérlést végző szoftver finomhangolásával olyan műveleteket is el tudtak végezni, mint a fésülködés, egy boríték kibontása vagy egy tojás megfogása. Egyelőre nem tudni, mikor hozzák forgalomba az intelligens protézist, és azt sem, mennyibe fog kerülni"- számolt be az újdonságról a HVG Prizma rovata.
 
 
HVG 2014. máj. 17.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!