Küzdelem a rák ellen kutyás segédlettel

2014. május 26. 21:27

Több onkológus nyilatkozatából tudjuk már, hogy a rák elleni eredményes harc egyik legfontosabb akadálya a korai felismerés elmaradása. Cak az időben felismert tumor gyógyítására van reális esély. A szűrővizsgálatok viszont drágák, ráadásul némely ráktípusnál nem is vezetnek tökéletesen megbízható eredményhez.

2014. május 26. 21:27

 Ebben a problémában nyújthatnak segítséget néhány ráktípusnál a megfelelően kiképzett kutyák. Több típusú daganatos betegségnél is bebizonyosodott már, hogy a kutyák a rosszindulatú elváltozást már egészen korai stádiumben is képesek kiszagolni.

A University of Pennsylvania kutatói szerint erre speciálisan kiképzett kutyával több mint 90 százalékos biztonsággal választhatók ki a szövetminták közül a petefészekrákos szövetek. A módszer új lehetőségeket nyithat e betegség diagnosztikájában, melynek korai felismerése továbbra sem megoldott."-olvastuk a Medical Online-on Dr. S.I. tollából.
 
A kutyák e téren mutatott kiváló teljesítményéhez valószínűleg nagyban hozzájárul,-folytatja a cikk- hogy a kutyák 220 millió, míg az emberek csupán kevesebb mint negyedannyi, 50 millió szaglósejttel rendelkeznek. A rosszindulatú daganatokat »kiszagoló« kutyákkal kapcsolatos eddigi legnagyobb vizsgálatban a kutyák 98 százalékos pontossággal azonosították a vizeletminták alapján a prosztatarákos eseteket. A módszer egyik alkalmazása az a diagnosztikai készlet, mely jelenleg az FDA jóváhagyására vár, és amely szagminták alapján diagnosztizálná az emlőrákot."
 
Gian Luigi Taverna prosztatarákos betegek diagnosztikájában találta hatásosnak az ebek alkalmazását más diagnosztizálási eszközökkel együtt alkalmazva. Ő két, természetesen szakszerűen kiképzett kutya, Zoe és Liu tudását tesztelte 677 esetben. 
De, mint az a már idézett cikkben szerepel a metódussal kapcsolatban, „a többség továbbra is szkeptikus a tekintetben, hogy széles körben mennyire alkalmas a diagnosztikára. Az is tisztázásra vár, hogy melyik kutyafajta a legalkalmasabb a feladatra, illetve hogyan alakítható ki szisztematikus rendszer a betegségek ilyen módon történő felismerésére, és az anyagi szempontból mennyire életképes. Ennek eredményeként a jelenleg folyó kutatások többsége arra összpontosít, hogyan lehetne a kutyák eme képességét kémiai teszt vagy diagnosztikai berendezés formájában
megtestesíteni."
 
Pedig az Egyesült Államokban már 2009 óta létezik egy In Situ Foundation elnevezésű nonprofit szervezet, melyet Dina Zaphiris kutyakiképző alapított, s melynek célja, hogy az állatokat betanítsa a tumorok felismerésére.
 
Az alapító akkor kezdett érdeklődni a téma iránt, amikor 2003-ban részt vett egy vizsgálatban, melynek célja a tüdő- és emlőrák korai felismerésére alkalmas módszer kifejlesztése volt, és melynek eredményeit 2006-ban tették közzé a Journal of Integrative Cancer Therapies című lapban-folytatja ismertetését a Medical Online.- Ebben azt találták, hogy a kutyák 99 százalékos érzékenységgel és 99 százalékos fajlagossággal jelezték a tüdőrákot, míg az emlőrák kimutatásában 88 százalékos szenzitivitás és 98 százalékos specificitás volt elérhető. A szervezet együttműködik az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságával (FDA) is a kereskedelmi forgalomba szánt diagnosztikai készlet tesztelésében. Ebben a rendszerben a betegek egy csövön vagy textilen keresztül lélegeznek ki, mely magába zárja a rosszindulatú daganatokra jellemző molekulákat vagy VOC-okat. A kutyákkal végzett szaglási teszt egy »korai figyelmeztető tesztként« funkcionálhat, például a mammográfia eredményével együtt értékelve, mielőtt döntés születne emlőbiopszia végzéséről.
 
Az ismertető elején említett petefészekrák korai felismerését célzó kutyás vizsgálat tavaly indult, először a daganatos szövetek felismerésére képezték az állatokat, de később inkább a vérminta alapján történő azonosításra tértek át, mivel ebből megfelelőbb számú minta áll rendelkezésre. 
Ugyanakkor a fő kutatási irány továbbra is a kutyák szaglóképességének elektronikus reprodukálását veszi célba. 
Dina Zaphiris ezzel kapcsolatban a következő véleményt fogalmazta meg:
 
Ha létezik olyan berendezés, mely ugyanolyan pontos, mint a kutyák szaglása, akkor azt mondom, azokat kell használni. De egyáltalán nem gyakorlatias megközelítés, ha kivárjuk, míg a technológiai fejlődés utoléri a kutyák képességeit.
A témához tartozik még, hogy Magyarországon, Gyömrőn is már évek óta képeznek  border collie kutyákat arra, hogy tüdőrákos betegek leheletének szagmintáit azonosítsák.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!