Felfüggesztették az olaszliszkai plébánost

2012. június 08. 11:08

Ternyák Csaba egri érsek felüggesztette Mondel József olaszliszkai plébániai adminisztrátort, aki kihirdette a templomban, hogy II. János Pál a pokol tüzében ég.

2012. június 08. 11:08

 Az Egri Főegyházmegye érseke Mondel József plébániai adminisztrátort 2012. május 21-én tanbeli tévedések és egyházfegyelmi vétségek miatt felmentette az olaszliszkai plébánia vezetése alól, és további intézkedésig nem végezhet papi szolgálatot. A fegyelmi intézkedésre azért került sor, mert az egyház tanításával össze nem egyeztethető tanokat és hitbeli tévedéseket terjesztett.  Ezen túlmenően a liturgikus előírásokat önkényesen és helytelenül értelmezte és gyakorolta. A hívek körében ezzel megütközést és megosztottságot keltett. Ismételt figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó magatartásán változtatni. A főpásztor felszólította Mondel atyát arra, hogy végezzen lelkigyakorlatot, és amikor visszatér a teljes katolikus tanításhoz, jelentkezzen nála szolgálatra. Amennyiben továbbra is makacsul kitart a tévtanításban, főpásztora kezdeményezni fogja a klerikusi állapotból való végleges elbocsátását – írja az Egri Főegyházmegye honlapja.

 
Értesüléseink szerint az 1974-ben született, 2003-ban pappá szentelt Mondel József kitette a templomból a szembemiséző oltárt és csak a hagyományos, tridenti régi rítus, azaz XXIII. János pápa 1962-es misekönyve alapján volt hajlandó misézni (a hívekkel egy irányba fordulva, latinul). Ezt jogában állt megtenni, mivel XVI. Benedek Summorum pontificum kezdetű rendelkezésével megszüntette a régi rítusú mise bemutatásának püspöki engedélyhez kötését. 
 
Az atya azonban emellett egy helyi „látnok” hatása alá is került, aki azt mondta neki: látta a XVI. Benedek pápa által boldoggá avatott II. János Pál pápát a pokol tüzében égni, ráadásul ezt ki is hirdette a templomban, sőt kiírta a templom ajtajára. A hívek ezért az érsekhez fordultak az ügyben. Ugyanakkor a pap szimpatizánsai tüntetést szerveztek az érseki palota elé. 
 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fpisti
2019. április 20. 22:26
Tilikov bandája, fejezzétek már be, ki kíváncsi a prosztó performanszaitokra...? Emberileg nyilvánuljatok meg, ez itt nem az index...
fpisti
2019. április 20. 22:25
Ezt a II. János Pál-témát nem kellene erőltetni. Senkiről sem jelentette ki az egyház, hogy elkárhozott. Sok látomás meg egyszerűen csak kitaláció, lásd Medjugorjét. (Itt nem a konkrét látomást minősítettem, mert azt nem ismerem, csak azt kifogásolom, ha ezeket abszolutizálják.)
logika1
2016. november 08. 11:00
Nem gondolom, hogy létezne "megkérdőjelezhetetlen igazság", főleg nem az egyházé. Ami pedig a kanonizálást illeti nem értem benne a poént. Nem vicc. Azok az iratok tényleg léteznek. Nem tudom hallott-e már valaki a társaságból azokról az evangéliumokról, amiket a mai napig nem hoztak nyilvánosságra. Vajon miért? Nem csak a bibliába bekerült négy evangélium írta meg jézus életét, de mégis csak ezek kerültek bele. Ez tagadhatatlan. A "dogmatikus zsinatok" megkérdőjelezése pedig egyáltalán nem káros. Ostobaság vakon követni, amit mondanak, kiváltképp akkor, ha a józan ész más igazságra enged következtetni. Én azt nem értem, hogyan keveri ide akárki a kommunizmust. Semmi köze a témához.
Nagyatt
2016. november 08. 11:00
Fantasztikus! Itt tényleg mindenki egyből, feltétel nélkül elhiszi, hogy az, amivel vádolják az atyát, tényleg megtörtént. Ehhez már nem lehet fűzni semmit. A kanonizálásról szóló hozzászólás pedig legjobb esetben is egy vicc. Az Egyháznak (mármint a katolikusnak) két dimenziója van. Egyrészt Krisztus titokzatos teste, másrészt a hívők gyülekezete, emberek csoportja. Az első tévedhetetlen, a másik gyarlóságnak van kitéve. Amit a dogmatikus zsinatok kimondtak, az mind az elsőtől van, teljesen felesleges (és káros) azt kikezdeni. Az igazság, amit az Egyhát hirdet, megkérdőjelezhetetlen. Sajnos, személyes gyengeségek, gyarlóságok vezettek olyan döntésekhez, amelyekkel nem tudunk feltétlenül egyetérteni, lásd ez az eset. Nyugaton a liberalizmus árt, nálunk a kommunizmus öröksége még mindig bekever.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!