Chilei bányászok

2010. augusztus 27. 12:13

Videón üzentek családtagjaiknak a föld alatt rekedt chilei bányászok. Vidáman integettek a kamerába, pedig már tudják, hónapokat kell a mélyben tölteniük.

2010. augusztus 27. 12:13

Több hónapig a mélyben, természetes fény nélkül, hőségben, bezárva, nélkülözve a civilizáció vívmányait fogja tengetni napjait az a 33 chilei bányász, akik augusztus 5-én, egy szerencsétlenség következtében rekedtek a mélyben. A felszínen, az Atacama-sivatagban hozzátartozóik virrasztanak, zászlókat állítanak, gyertyákat gyújtanak a bányászokért. 

17 nap telt el addig, míg életjelet tudtak adni magukról: papírcetliken üzentek hétszáz méterrel fentebbre, a fecniket maga a chilei elnök mutatta be a nyilvánosságnak. Santiago főterén több százan ünnepelték a hírt. „Isten hatalmas” - olvasta be az elnök a legidősebb bányász üzenetét feleségének a televízióban.

Akár karácsonyig is eltarthat, amíg felhozzák az 52 négyzetméteres menedékhelyen rekedt bányászokat, akik az épen maradt két kilométeres alagúthálózatot is használhatják. A mélybe videokamerát juttattak le egy szűk csövön keresztül, amelyen át étellel és itallal is ellátják őket. A bányászok vidáman integetnek a felvételen, végül pedig eléneklik a himnuszt is. 

A tragikus történet egységbe kovácsolta Chilét, egy ország figyeli lélegzetvisszafojtva a bányászok kiszabadításáért folyó küzdelmet. Ha minden rendben alakul, a karácsonyt már a napvilágon, a családjaikkal együtt tölthetik.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Übermayer
2010. augusztus 30. 21:46
magyar vonatkozás: az I. Szent István bánya tulajdonosa Kemény Marcell, társa Böhm Sándor, a bánya vezetője pedig Simonovich Péter. a chilei komcsik most kb úgy utálnak minket, mint Bolíviában.
StG
2010. augusztus 28. 15:12
Kemény lesz 4 hónap 30+ °C-ban, néhány tucat négyzetméteren (+valamennyi vágatban). Én tuti belehülyülnék.
gyuszika
2010. augusztus 27. 19:31
Csak éljék túl.
halfi
2010. augusztus 27. 14:29
A bányászoknak kitartást, a mentő csapatoknak "Jó Szerencsét"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!