Fél órán át vakon repült az utasszállító – egyszerűen elaludtak a pilóták

2024. március 10. 11:49

A gép letért a repülési útvonaláról, amíg a pilóta és a másodpilóta is szunyókált.

2024. március 10. 11:49
null

A Daily Mail arról ír, hogy a Batik Air indonéziai repülőgépe letért a repülési útvonaláról, miután a pilóta és a másodpilóta is közel fél órára elaludt. Hangsúlyozzák: 

a fedélzeten tartózkodó 153 utas számára végzetes katasztrófához vezethetett volna

 az eset. Leszögezték, hogy  a pilóták számára létfontosságú, hogy a repülőgépet a helyes repülési útvonalon tartsák és  a repülőgép ne keresztezze más repülőgépek útvonalát.

A fővárosba tartó gépet olyan pilóta vezette, aki nem pihente ki magát megfelelően, ezért fél órával a gép felszállása után 

a kapitány engedélyt kért a másodpilótájától, hogy pihenhessen egy kicsit. A másodpilóta átvette a vezetést, azonban rövid időn belül ő is elaludt 

– írja a lap. A legmegdöbbentőbb, hogy  a repülésirányító központ megpróbált kapcsolatba lépni a repülőgép pilótáival, sikertelenül. Huszonnyolc perccel az utolsó rögzített adás után a kapitány felébredt, és rájött, hogy a másodpilóta alszik, és a repülőgép nem a helyes repülési útvonalon halad, írják.

A közlekedési minisztérium felszólította a légitársaságokat, hogy 

fordítsanak nagyobb figyelmet a személyzet pihenőidejére, 

a légitársaság ugyanakkor egy közleményben jelentette ki, hogy a légitársaság megfelelő mennyiségű időt ad a pilóták számára a pihenésre. A pilóták húzták a rövidebbet, akiket ideiglenesen felfüggesztettek. Ők mindketten indonéziaiak, 32 és 28 évesek. Indonézia közlekedési minisztériuma vizsgálatot indít a légitársaság ellen.

Nyitókép: Képernyőmentés

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. március 12. 08:48
https://knkt.go.id/Repo/Files/Laporan/Penerbangan/2024/KNKT.24.01.02.04-Preliminary-Report.pdf
Obsitos Technikus
2024. március 12. 08:46
https://avherald.com/h?article=515e310c&opt=0 A Batik Air Airbus A320-200, registration PK-LUV performing flight ID-6723 from Kendari to Jakarta (Indonesia) with 153 passengers and 6 crew, was enroute at FL360, when both pilots took their headsets off and turned the loudspeaker volume in the cockpit up. The captain subsequently held a rest. After the captain woke up the first officer declined to rest, hence the captain continued his rest and fell asleep again. About 20 minutes later, after several exchanges with cabin crew as well as ATC in order to deviate around weather and after establishing on a vector to avoid weather, the first officer inadvertently fell asleep, too. About 28 minutes after the last transmission by the first officer the captain woke up, saw the first officer was sleeping and woke him up. The crew advised ATC they did have a radio problem, corrected their flight path, that had taken them far off course, and continued for a safe landing on Jakarta's runway 26.
mgyfree
2024. március 11. 06:28
több négert és nőt a pilóták körébe
törölt felhasználó
2024. március 10. 18:39
Teljesen hihető az a verzió, hogy mind a két ember egyszerre aludt el, mert mindketten nagyon fáradtak voltak. Ostobaságnak tűnik az a verzió, hogy valamilyen ok miatt, amit sose fognak elárulni, mind a két pilóta egyszerre ájult el és maradt öntudatlan állapotban legalább fél órán át. Idióták. .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!