Elmarasztalták a UPC-t

2009. augusztus 05. 12:29

Az Elite Hub tagjai bejelentésére vizsgálta a UPC hálózatmenedzselési gyakorlatát az NHH. Az elsőfokú határozat elmarasztalta a céget.

2009. augusztus 05. 12:29

Tavaly decemberben a UPC internetszolgáltatásával kapcsolatban bejelentést tett a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál egy hazai fájlcserélő hálózat, az Elite Hub több tagja. Azt kifogásolták, hogy a UPC-előfizető tagok a DC protokollt használó hálózat központi szerverét csak korlátozottan érik el, illetve le- és feltölteni is csak az internetcsomagjukban foglalt sebességértékeknél jóval lassabban tudnak. Azt állították, hogy a UPC jogtalanul korlátozza a peer-to-peer alkalmazások sávszélességét, és ezzel veszélyezteti a szolgáltatás rendeltetésszerű használatát. A szakhatóság a panasz alapján idén júliusban hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított az ügyben, és a hónap közepén meg is hozta elsőfokú határozatát. Ebben elmarasztalta a UPC-t a p2p-forgalom korlátozásával kapcsolatos tájékoztatás elmulasztása miatt. Mint az indoklásban szerepel: a szolgáltató az ÁSZF-ben nem tájékoztat a fájlcserélő alkalmazások adatviteli sebességének csökkentésének mikéntjéről. A határozat megállapítja azt is, hogy az ügyfelek a fájlcsere-korlátozás alkalmazásáról sem értesülnek a szerződéskötéskor, nemhogy annak részleteiről. Mint például arról, hogy – amint a UPC a hatóságnak elárulta – a p2p-forgalom korlátozására csúcsidőben, délután 2 és este 11 óra között lehet számítani, akkor, ha forgalmi torlódás alakul ki a hálózaton.

A UPC vitatja az elsőfokú határozat megállapításait, és meg fogja támadni azt. Szűcs Lászó sajtókapcsolati igazgató szerint ez nem egy szankció, hanem a hálózat működőképességének megőrzése miatt szükséges forgalommenedzselés, amelyre a hálózati torlódások elkerülése érdekében van szükség: ilyenkor a folyamatos adattovábbítást igénylő forgalmat – például böngészés, multimédiás alkalmazások, chat, Skype stb. – helyezik előtérbe, priorizálják a kevésbé késleltetésérzékeny és egyben a forgalom java részét adó fájlcserélő alkalmazások kárára.

A UPC nem tájékoztat a fájlcsere lassításáról (IT café)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!