Áll a bál a gyónási titok körül – mutatjuk a részleteket!

2024. május 07. 16:37

Dunai Mónika fideszes képviselő módosító javaslata felszította az indulatokat.

2024. május 07. 16:37
null

Nyitókép: Kismarosi Római Katolikus Plébánia 

Mint ismert: Dunai Mónika fideszes képviselő módosító javaslatot nyújtott be, amely felmentést adna az egyházi személyeknek a gyermekeket ért bűncselekmények bejelentési kötelezettsége alól, ha arról gyónás közben értesülnek.  

A módosító szerint „nem terheli jelzési kötelezettség az egyházi jogi személy és a vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagját az olyan információval kapcsolatban,

amire a hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn.”

A javaslat indoklása szerint a gyónás „vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladat-ellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel”.

Gyurcsány „a katolikusokért aggódik”

A módosító javaslat ellen többen, köztük Gyurcsány Ferenc is felemelte a szavát, az üggyel kapcsolatos posztjában például úgy fogalmazott: „tönkreteszik a katolikusokat”. „Orbán, Semjén és társai teszik tönkre a katolikus egyházat” – írta a DK elnöke.

Például most, amikor egy törvény módosításával azt javasolják, hogy a gyermekbántalmazási ügyekben, szexuális molesztálás, erőszak esetén is titkolózhat a pap, ha a bűncselekményről gyónási titkot érintően szerzett tudomást. Tessék mondani, embert is szabad ölni büntetlenül, eltitkolva? Vagy csak a lopás fér bele, meg gyerekeink megerőszakolása?” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Majd hozzátette: 

Ideje megbeszélnünk azokkal, akikkel kell, hogy bűncselekmény eltitkolása nem lehet része a gyónási titoknak. 

Semmilyen bűncselekményé. Akkor se, ha ez a katolikus egyház történelmi öröksége” – írta a DK elnöke.

Reagált a Fidesz-KDNP és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Fidesz-frakció az ATV megkeresésére közölte: támogatják a javaslatot. A médiumnak adott válaszukban közölték:

Az egyházügyi törvény most jóval tágabb körben ad felmentést az egyházi személyeknek a jelzési kötelezettség alól, ezek a kivételek a gyermekeket ért bántalmazás esetén – a gyónási titkon kívül – megszűnnek.”

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Telex megkeresésére úgy foglalt állást, 

hogy a gyónási titok védelme a katolikus vallás egyik legszigorúbb előírása, a titoktartási fegyelem a bűnbánat szentségét védi.

A portál megkeresésére azt is kiemelték, hogy a gyónási titok sérthetetlenségét Ferenc pápa többször is megerősítette, ez továbbra is érvényben van, emellett felhívták a figyelmet a hatályos kánonjog előírására is, mely szerint a „gyónási titok sérthetetlen; ezért tilos a gyóntatónak a gyónót szóval vagy bármilyen más módon, bármi okból, akár csak részben is elárulnia.

Hozzátették, hogy a Magyar Katolikus Egyház szervezetei minden tudomásukra jutott esetben

a Vatikánnal együttműködve a világinál szigorúbb szabályok alapján folytatták és folytatják le belső vizsgálatukat.

 Az intézményeinkben ellátottak tájékoztatása, az esetleges visszaélések bejelentése a vonatkozó, hatályos állami és egyházi jogszabályokkal összhangban történik. „Az elmúlt évtizedben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az egyes egyházmegyék szigorú eljárásrendet és ehhez következetesen igazodó intézkedéseket vezettek be” – írja a Telex az MKPK válasza alapján.

De mi is az a gyónási titok?

A gyónási titok a katolikus egyházban a gyónást és a bűnbánat szentségét védő titoktartási fegyelem. A szó szoros értelmében vett „szentségi pecsét” (sigillum sacramentale), amely a gyóntatót titoktartásra kötelezi. Ez azt jelenti, 

hogy a gyóntatást végző papnak tilos a gyónót szóval vagy bármilyen más módon, bármi okból is, akár csak részben is elárulnia.

A gyóntató a gyónásból szerzett ismereteit a gyónó kárára még akkor sem használhatja föl, ha ezzel nem árulja el őt.

A gyónási titok megszegése büntetendő. A pecsét megsértésének két típusa van:

1) a közvetlen megsértése, mely akkor valósul meg, ha a gyóntató fölfedi mind a gyónó személyét, mind bűnét; 

2) a közvetett megsértése, amire akkor kerül sor, ha a gyóntató szavaiból, jeleiből, tetteiből, mulasztásaiból következtetni lehet a gyónó bűnére.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­­­g­­­a­­­z­i n­i­­m­­­f­­­o­­­m­­á­­n­­i­á­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
..--..
2024. május 08. 13:07
-zsoltkom- törölt felhasználó részére 2024. május 08. 12:01 "Nem "osztja meg" egyik teremtménnyel sem a büntetés jogát." Dehogynem, méghozzá tanácstalan félrenézéssel. Az, hogy 1000 év múlva (?) lesz egy világvége, vallásos meggyőződésből, az egy keresztényt sem érdekel annyira, hogy szándékosan visszafogott életű legyen, amíg teheti. Ennyi zsigeri, kifinomult vágy a másik ember büntetésére még nem volt igény, amióta az ember intelligens keresztény nem lett. Minél több okos, egyetemet végzett végzet keresztény van, annál nagyobb a szakadék az ember és a lelke között. Ha van Isten ez máshogy nem tud lenni, csak úgy, hogy izomsorvadásos a karja és a szelleme és hagyja ütni egyik keresztény emberrel a másik keresztény embert. Mivel nem látszik az emberek bőrén a keresztlevél és a keresztvíz jó sok nem keresztény embert is ütnek. A haugyanvan-Isten nyilván ilyenkor hasonlókat mondhat, mint a cîteaux-i főapát: "Öljétek meg mindet, Isten megismeri az övéit." És azóta is csinálják.
törölt felhasználó
2024. május 08. 12:01 Szerkesztve
"..--.. 2024. május 07. 23:28 Gondolom Isten jobban megbocsát a bűnösnek, ha már itt a földön kap büntetést... aztán, ha valóban megbánja még a Mennyországba is juthat." Rosszul gondolod. Isten NEM bocsát meg "jobban" azoknak, akire a VILÁGI hatalmak már itt büntetést mértek. Nem "osztja meg" egyik teremtménnyel sem a büntetés jogát. A bűn zsoldja a halál. Ez esetben a lélek halála. Nincs olyan, hogy Isten "elengedi" a büntetést, ez esetben az elkárhozást amiatt, mert valamelyik teremtménye már "jól megbüntette" az elkövetőt a VILÁG szabályai szerint. Ne felejtsd el, hogy Isten, a "bosszúálló" Isten épp azért tartja a saját kezében a büntetés jogát, hogy az ÁLDOZATOKNAK szolgáltasson igazságot azzal, hogy nem ereszti be közéjük a Mennyei Hazába azokat, akik nem odavalók. Lásd: "Ne szolgáltassatok magatoknak igazságot, szeretteim, hanem hagyjatok teret az Isten haragjának, hiszen írva van: „Enyém a bosszú, én majd megfizetek” – mondja az Úr." (Római levél 12.) .
törölt felhasználó
2024. május 08. 11:47 Szerkesztve
"tapir32 2024. május 07. 22:44 Az egyházaknak ma is jelentős szerepe van abban, hogy az európai értek mentén szocializálják a népességet. " Ezt a hülyeséget ki tanította neked? 1. Felsorolnád, kérlek, azokat a sokat emlegetett "európai értékeket" ??? 2. Jézus megmondta, hogy a követői a világ-BAN élnek, de NEM a világ-HOZ tartoznak. Egy keresztény kiokádja a belét Európától is, az EU-tól is, meg az "európai értékektől" is. Próbatételnek tekinti azt, hogy a földi zarándokútja alatt éppen ezen a pöcegödrön kell úgy áthaladnia, hogy a vége ne a kárhozat, hanem az Isten színe látása legyen. .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!