Továbbjutott a Bocuse d'Or döntőjébe a magyar csapat

2024. március 21. 17:48

A skandinávok továbbra is dominálják a világ legrangosabb szakácsversenyét.

2024. március 21. 17:48

Nyitókép: JEFF PACHOUD / AFP

 

Március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai válogatójának, ahol a magyar csapat biztosította helyét a lyoni döntőre, amelyre 2025 januárjában kerül majd sor, és a legjobb tálnak járó különdíjat is elnyerte – jelentette be csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A közleményben emlékeztettek, hogy 2022-ben Budapesten rendezték meg a Bocuse d'Or európai válogatóját, itt derült ki az is, hogy a következő versenynek Trondheim ad majd otthont. A közlemény szerint a versenyen a kötelező alapanyagok – a szokott módon – a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki.

Idén a tányértéma volt hús alapú: rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei – amely egy Norvégiában honos tőkehal – és a fröyai fésűkagyló voltak kötelező elemei. A magyar csapat élén Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó séfhelyettese állt, a commis pedig a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból.

A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert

a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki,

így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték – írták a közleményben.

Hozzátették: ehhez kellett a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tréningezése is, valamint az előző, sikeresen szereplő Bocuse csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, akik a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében. Ugyancsak a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.

Az MTÜ méltatta, hogy a magyar csapat magabiztosan versenyzett, példa értékűen vette azokat az akadályokat, amelyekkel a Bocuse d'Or versenyzés jár. A folyamatosan változó versenyszabályzat, a szigorú megkötések, a számunkra szinte teljesen ismeretlen alapanyagok mind kihívást jelentettek, akárcsak a konyhai munkát felügyelő zsűri, amely most sem bánt kesztyűs kézzel a csapatokkal.

Az MTÜ megjegyzi, hogy a Bocuse d'Or európai döntőjén ismét taroltak a skandináv országok, és felsorolja a kategóriák győzteseit:

a legjobb tálat Magyarország csapata készítette;

a legjobb tányért az Egyesült Királyságé. A legjobb commis a svéd lett. Az első helyen Dánia csapata végzett Svédország és Norvégia előtt.

Az előkelő európai helyezéssel a lehető legkomolyabb felkészülés veszi kezdetét néhány hónap múlva. Az MTÜ azt is megjegyezte, hogy a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook oldalán minden információ megtalálható az ételekről.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:07
🍓 ️ ­­A­ ­d­­­ö­g­­­ö­s­ ­­l­á­­­n­­­y­­o­­­k­ ­­v­á­r­n­a­k­­ ­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
akkor ki
2024. március 21. 20:41
Skandinávok?! Mivel? Fókazsíros kenyérrel?! Gratulálok magyar testvérek!
Takagi
2024. március 21. 19:19
Hajrá!
sozlib_abschaum
2024. március 21. 18:16
Remélem nem műhússal kell főzniük, azt egye meg akinek két apja volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!