A hazaárulás mint erkölcsi kategória

2024. március 27. 22:31

2024. március 27. 22:31
L. Simon László
L. Simon László

Komoly polémia alakult ki arról, amit a Szuverenitás­­védelmi Hivatal vezetője mondott a hazaárulás fogalmáról. Lánczi Tamás úgy látja, „azok, akik következetesen azért dolgoznak, hogy megfosszák Magyarországot a neki jogosan járó uniós támogatásoktól, valamiféle normasértést követnek el”. A hazaárulás jogszabályban megfogalmazott kategóriájából jogsértés nem vezethető le: ha egy szerep­zavaros momentumos képviselő az Európai Parlament fórumain hazánk támogatása ellen érvel, az valóban nem ugyanaz, mint amikor valaki magyar állampolgárként Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn. A normasértés kérdésében mégis igaza van Lánczinak, mivel a hazaárulás nem pusztán jogi, hanem erkölcsi fogalom is. Az erkölcs az írott jog mellett létező, javarészt íratlan, vagy fogalmazzunk úgy, kodifikálatlan normarendszer, ezért igenis lehet normasértőnek tekinteni azokat, akik a hazájuk ellen lépnek fel. 

S ez alól nem menti fel őket az a két visszatérő baloldali értelmezés sem, amellyel folyamatosan meg akarják magyarázni a megmagyarázhatatlant.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szürke Testvérek
2024. április 04. 15:26
Ideje lenne a hazaárulás jogi kodifikációját kiegészíteni.
varga-judit
2024. március 30. 02:50
Magyar Peti! Nem voltál jó az ágyban! Nem tudtál K I E L É G Í T E N I ! ! !
bagoly-29
2024. március 28. 13:32
L.Simon megint bölcselkedik, csavargatja a szavakat. Nem mindegy, hogy hol érvelsz s mivel. Egy olyan testületben támadni a kormányt és az országot, a népét amelynek jogalkotói vagy következményekkel járó határozatai lehetnek, az már biza hazaárulás és nemcsupán erkölcsi értelemben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!