Frank Füredi: Minél több a pszichológus, annál több a beteg ember

2024. április 04. 14:55

A szociológus szerint lassan a budapesti szülők is „attól félnek, hogy a gyerekeik nem fogják szeretni őket, ha felküldik őket a szobájukba”.

2024. április 04. 14:55

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

 

„Minél több a pszichológus, annál több a beteg ember” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában Frank Füredi, az MCC Brussels igazgatója, a 2001-ben megjelent Therapy Culture [Terápia Kultúra] könyv szerzője. Mint a lap tájékoztat: „a professzor azt a jelenséget azonosította nyilatkozatában, hogy a pszichológia átvette a vallás és a filozófia helyét a társadalomban.”

Ez épp olyan nagy probléma, mint a woke politika, és Magyarországon a jobboldal még nem érti ennek a hatását”

idézi Füredit a Magyar Nemzet. 

A szociológus szerint „a túlpszichologizált társadalom olyan tüneteket szül, mint például ha egy gyerekben még nem alakult ki a magabiztosság, és fél vagy feszeng, mielőtt egy társaságban meg kell szólalnia, akkor megkapja a stigmát/diagnózist, hogy „társadalmi fóbiában” szenved”. Füredi szerint „ennek következményeképp az emberek lassan elveszítik azt a képességüket, hogy együtt éljenek problémákkal és túl tudjanak azokon lépni.”

Kiemelt veszélyben vannak a gyerekek?

„Nekem az a fő kitételem, hogy ha így megyünk tovább, hogy az amerikai gyerekek 40 százaléka már látott valamilyen terapeutát, akkor annyira legyengül a társadalom, hogy az komoly problémákhoz vezethet. Tudom, hogy sokan gondolják úgy, hogy nagyon jó, hogy tudunk a személyes problémáikról beszélni és nem vagyunk olyan sztoisták, mint régebben, de

valójában az emberek legyengülnek, nem tudnak komolyan dolgozni és viselkedni. A huszonéves fiatalok sokszor ezért viselkednek még mindig gyerekesen”

húzta alá a szociológus.

Frank Füredi azt reméli, hogy Magyarországon még ki tud alakulni egy vita erről az új szemléletmódtól, mert tapasztalatai szerint Budapesten a szülők kezdenek egyre inkább úgy viselkedni, mint a nyugat-európai társadalmakban. „Attól félnek, hogy a gyerekeik nem fogják szeretni őket, ha felküldik őket a szobájukba” – idézi a lap Füredit. 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. április 26. 18:10
Feri,miért nem költözöl Magyarországra,mint nagymagyar? 🤗
Menhetten
2024. április 05. 19:01
Én eleinte ledöbbentem ezen a szokáson, de Amerikában ha valaki pl. nem tud szellenteni, megy pszichológushoz. A legkisebb gond, probléma esetén felkeresik. Még mindig komoly tabu itthon, ha valaki pszichológushoz jár, ugyanakkor ezek a korlátok hamar fel is oldódnak, ha valaki már rászánta magát..
catalina11
2024. április 05. 14:31
" Egy régi vicc: A középkori kisvárosba csodatévő mágus érkezik. Összegyűlik a környék összes vakja, sükete, beszédhibása, sántája, várva, hogy a mágus tegyen velük csodát. A mágus rámutat egy vakra és így szól: Vak láss! A vak felkiált, csoda történt látok. Következik a süket, a csoda nála is bekövetkezik, mert hall. A mágus már selypítő beszédhibást is meggyógyította, majd a sántához fordul, sánta járj! Ekkor felkiált a beszédhibás: MÁGUSZ, A SZÁNTA ELESZETT! A balosok igazi mutatványa az, hogy mindig találnak mágust, - Marx, Freud, Popper, Soros György - és mindig találnak, sőt gyártanak vakot, sántát, süketet. Ez megy Hollywoodtól a Katona József Színházig, az osztályharctól a genderig, a New-York Timestől a Telex.hu-ig.
catalina11
2024. április 05. 14:29
Élő Éva 2024. április 04. 15:34 A pszichológia a hit helyére türemkedett, a bűnös, és beteg ember megváltást csak a gyógyszerektől remélhet, csekély eredménnyel. A progressziónak strichelő szociológia és pszichológia, a bőlcsész meg a többi büfé szak. A dekonstrukció által sikeresen elérték, hogy mára már nincs tekintélye a szülőnek a tanárnak, az orvosnak, a tudománynak, a hitnek, a férfinak, a nőnek, senkinek és semminek. Az anyaság tök gáz, a házasság eleve kudarc, a haza egy maszlag, az erkölcsös életvitel a lúzerség szinonimája. A srácok a Darwinista evolúció világképe alapján azt tanulják hogy az élet véletlenül keletkezett, ezért nincs OKA, ÉRTELME és CÉLJA " pontos!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!