Mutatunk néhány könyvet a legszebb karácsonyi történetekkel!

2023. december 13. 14:50

A karácsonyi történeteket tartalmazó könyvek mindenkihez közelebb hozzák az igazi ünnepi hangulatot, így 2023-ban sem érdemes kihagyni őket.

2023. december 13. 14:50
Bárdos Tamás

Húsvét mellett a karácsony az egyházi év egyik legjelentősebb ünnepe, hiszen ekkor ünnepeljük Jézus Krisztus születését. A karácsony a szeretet ünnepe, amely a legtöbb családban együtt jár az ajándékozással, valamint a szeretteinkkel eltöltött közös élményekkel.

Mit érdemes olvasni karácsonykor?

Az ünnepre hangolódás sokak számára azonban egyáltalán nem könnyű. Folyamatosan rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák és egyesek decemberben egyre könnyebben lesznek türelmetlenek, idegesek, frusztráltak.

A karácsonyi hangulat megalapozásában azonban akár már egy karácsonyi témájú könyv elolvasása is sokat segíthet.

A Mandiner kapcsolódó, 2022-es összeállítását ide kattintva tudják elolvasni. És bár a lista több magyar különlegességet is tartalmaz, ami talán még izgalmasabbá teszi azt az olvasók számára, a remek karácsonyi történetek listája itt közel sem ér véget.

Charles Dickens: Karácsony ének

A legszebb karácsonyi történetek között mindenképpen meg kell említeni például Charles Dickens Karácsony ének című könyvét is. A regény nem véletlenül lett örök klasszikus, hiszen egy komoly jellemfejlődésen átesett mogorva ember megható történetét mutatja be. A katarzissal felérő befejezés pedig garantált.

E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

A karácsonyi hangulatú könyvek között előkelő helyet foglal el a leginkább gyermekek számára íródott Diótörő és Egérkirály is. E. T. A. Hoffmann könyve a világ egyik leghíresebb karácsonyi meséje, amely azon túl, hogy a német romantika egyik kiemelkedő alkotása, a történet a gyerekek nyelvén szól a félelem legyőzéséről és az odaadó, áldozatkész szeretetről.

Ide kapcsolódó érdekesség, hogy Lukács evangéliumának tanúsága szerint Jézus így fogalmazott a gyerekekkel kapcsolatban: „Bizony mondom nektek, hogy aki Isten országát nem úgy fogadja, mint a gyermek, az nem jut be oda”.

Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

A legjobb karácsonyi könyvek közé sorolható Sven Nordqvist örök klasszikusa, a Pettson karácsonya is. Ez a könyv már a karácsonyi készülődések idilli hangulatával kezdődik. A szép karácsonyi történet szerint Pettson egy gazda, aki vidéken él a macskájával. A cica teljesen emberszerű viselkedést mutat, hiszen két lábon jár, képes beszélni, ruhákat is hord, de ami a legfontosabb: nagyon várja a karácsonyt. A gazda azonban balesetet szenved, ami igen súlyos árnyékot vet a karácsonyi készülődésre.

J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Felejthetetlen karácsonyi olvasnivalónak ígérkezik a népszerű írónő, J. K. Rowling A karácsonyi malac című műve is. A történet szerint a hétéves Jack nagyon ragaszkodik a plüssmalacához, amit szenteste a mostohanővére kidob az autóból. Igaz, a kisfiú kap új plüsst, kedvencét az nem tudja pótolni.

Az írónő itt is megmutatta, hogy gyönyörűen tudja ábrázolni a gyermeki lélek mélységeit.

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

J. R. R. Tolkien megható karácsonyi történeteit a gyermekeinek szánta. A legendás író Karácsony apó néven, gyermekei születéséről kezdve minden évben levelet írt nekik. A karácsonyi levelekben szó esik az északi-sarki kalandokról, vidámságról, ugyanakkor Karácsony apó az élet nehezebb oldalába is bepillantást enged.

Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Az izgalmas krimiket kedvelő felnőttek is kedvükre válogathatnak a karácsonyi könyvek között. A karácsonyi krimik sorában kiemelkedően jónak számítanak például Agatha Christie ünnepi témájú könyvei, amelyeket Karácsonyi krimik címen gyűjtöttek egybe.

Az írónő történeteinek nagy részében a legendás Hercule Poirot nyomoz.

***

Az imént felsorolt könyvek kiváló karácsonyi olvasnivalók lehetnek a könyveket kedvelők számára, de aki inkább a filmek szerelmese, annak örömmel ajánljuk figyelmébe karácsonyi filmes ajánlókat. A könyvek mellett érdemes lehet azokból is kiválogatni azokat a nagy kedvenceket, amiket idén karácsonykor szívesen megnéznénk a szeretteinkkel.

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

 

***

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!