A háborút nem lehet matematikai szabályokkal leírni

2023. november 26. 10:23

A hadvezér művész, aki átlátja a folyamatosan változó részleteket.

2023. november 26. 10:23
Somkuti Bálint
Somkuti Bálint
Facebook

„A háborút nem lehet matematikai szabályokkal leírni. A hadvezér művész, aki átlátja a folyamatosan változó részleteket. Ez az a tudás amit Szun Pin (Szun Vu, azaz Szun Cu utóda) és a többi ókori kínai klasszikus had elméleti írás is kihangsúlyoz. 

Ez évszázados tapasztalat. 

De a mindent mérni akaró, mindent elemi matematikává egyszerűsítő nyugati társadalomban ez a törekvés lassan hadseregek hatékonyságának rovására megy. Különösen úgy, hogy a másik oldalon olyanok vannak akik ezzel teljesen tisztában vannak.”

Fotó: Bundeswehr, US Army, MTI

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falióra tábornok
2023. november 27. 10:44
"A háborút nem lehet matematikai szabályokkal leírni" vö. Lanchaster's law. örülök, hogy segíthettem.
voltospultos-2
2023. november 27. 08:54
A gyagyás TGM se értette, miért nem tudták a franciák legyőzni a Wehrmachtot. Pedig a kockás füzetbhen azt számolták ki, hogy a csigaevők az erősebbek. Csak hát vannak katonanépek, mint porosz, japán, orosz, meg unatkozó munkanélküliek, akik elszegődnek zsoldosnak, mint US Army. A matek akkor dönt, amikor a konfliktus elhúzódik, anyagháborúvá válik. Ezt pontosan tudta Jamamoto tengernagy is.
Akitlosz
2023. november 26. 18:21
Ez most miről jutott az eszébe?
Kovács Ubul
2023. november 26. 17:51
A muszka hadvezérek mindig a "művészt" testesítették meg az emberiség történetében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!