Papucsban túrázó magyar turistát mentettek meg a horvát hegyi mentők

2023. szeptember 16. 09:28

A fiatal férfire egy rendkívül nehezen megközelíthető terepen, egy sziklafolyóson találtak rá.

2023. szeptember 16. 09:28

A közép-dalmáciai horvát hegyimentő szolgálatnak (HGSS) csütörtökön ki kellett mentenie egy sérült turistát a Biokovo-hegységben; a sérültről először olyan közlések jelentek meg, hogy magyar állampolgár, de a zágrábi magyar nagykövetség konzuli osztálya a HGSS-től később ezzel ellentétes hivatalos információt kapott.

A hegyimentő szolgálat csütörtök délután kapott bejelentést arról, hogy „egy fiatal magyar állampolgár” eltévedt a Biokovo-hegységben, és megsérült – írta az Index horvát hírportál a HGSS közösségi oldalára hivatkozva. A konzuli osztály hivatalosan is megkereste a HGSS makarskai kirendeltségét, ahol cáfolták a hírt, de nem közölték, hogy a turista milyen illetőségű.

A helyszínre Splitből és Makarskából kiérkező szolgálat munkatársai megtalálták a könnyebben sérült férfit egy rendkívül nehezen megközelíthető terepen, egy sziklafolyóson.

Az akcióban 15 hegyimentő vett részt. A kihívásokkal teli és veszélyes körülmények miatt a mentőcsapat egy része Biokovón éjszakázott, reggel pedig további erők érkeztek a terepre.

A sérült férfi biztonságos leszállításához 550 méteres magasságkülönbséget kell leküzdeniük.

Nem megfelelő felszereléssel vágott neki a kalandnak

A túrázó megfelelő felszerelés nélkül, papucsban indult útnak. A HGSS ezért ismételten felhívta a figyelmet, hogy a látogatók legyenek óvatosak, viseljenek megfelelő felszerelést, és tájékozódjanak az aktuális körülményekről, mielőtt elindulnának a hegyekbe. A biztonság az első – írták közösségi oldalukon.

Horvátországban nem ritka, hogy a nyári hónapokban turistákat kell kimenteni nehéz helyzetekből, mert nem mérik fel a terepviszonyokat, és megfelelő felszerelés nélkül indulnak túrázni a hegyekbe.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Képernyőfotó

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. szeptember 23. 23:22
Pollip, te tudod a nemzetiségét?
pollip
2023. szeptember 16. 18:43
Nem magyar volt. Ideje lenni javítani a hírt.
faramuci
2023. szeptember 16. 16:27
Tréningezett,megy a himalájára ősszel. Szabad tüdős,papucsos csúcstámadásra készül.......
rugbista
2023. szeptember 16. 16:07
Vannak ilyen hülyék. Az még a legkevesebb, hogy a Székelykőre papucsban mennek fel (de hogyan jönnek le?), a nagy kérdés az, hogy kifizeti-e a faszkalapja a mentés költségeit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!