Szijjártó: Nagy győzelem, hogy az Európai Bíróság megállapította a paksi bővítés jogszerűségét

2022. november 30. 12:29

Nagy győzelem Magyarország számára, hogy az Európai Bíróság az osztrák keresetet elutasítva szerdán megállapította, hogy a paksi bővítés minden szempontból megfelel a közösségi szabályoknak – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bukarestben.

2022. november 30. 12:29
null

Nagy győzelem Magyarország számára, hogy az Európai Bíróság az osztrák keresetet elutasítva szerdán megállapította, hogy a paksi bővítés minden szempontból megfelel a közösségi szabályoknak – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bukarestben.

A tárcavezető a NATO külügyminiszteri ülésének szünetében tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva üdvözölte, hogy a luxembourgi székhelyű bíróság elutasította Ausztria 2018-ban benyújtott keresetét, amely szerint semmissé kellene tenni a paksi beruházás európai bizottsági jóváhagyását.

Az ítéletet nagy győzelemnek nevezte Magyarország számára az energiabiztonság szempontjából, és kiemelte, hogy az Európai Bíróság elutasította a „megalapozatlan támadás során felsorolt állításokat”.

– jelentette ki.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: hazánk kényesen ügyel arra, hogy a paksi beruházás megfeleljen a lehető legszigorúbb környezetvédelmi és egyéb szakmai követelményeknek, hiszen nyilvánvalóan a biztonság a legfontosabb kérdés egy atomerőmű építésekor. Illetve aláhúzta, hogy a luxembourgi bírák azt is kimondták, hogy a nukleáris beruházás finanszírozása teljes mértékben megfelel az európai szabályoknak.

– fogalmazott, majd azzal folytatta, „még egy támadást tehát sikerült elhárítanunk, még egy akadályt sikerült elhárítanunk”.

A miniszter végül arra is kitért, hogy bár az EU nem rendelt el szankciókat a nukleáris energia területén, „vannak olyan intézmények, bankok, sőt országok is, amelyek brüsszelebbek akarnak lenni Brüsszelnél, és mindenfajta jogtalan módon próbálják gátolni a paksi építkezést”.

Ezen szereplőket arra szólította fel, hogy vegyék figyelembe a mostani verdiktet, miszerint a beruházás minden szempontból szabályszerű, és ne akadályozzák a projektet a jövőben, az ugyanis Magyarország energiaellátásának biztonságáról, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartásáról szól.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2022. november 30. 14:25
nyíjatok libsik....Paks 2 meg fog épülni....és igen....a ruszki fogja megépíteni,ti meg egyetek szart...
6.sztrovacsek
2022. november 30. 14:06
Nem kéne már kicsit előbbre tartani? Ja, de. Mindössze három kérdésre kellene választ találni. 1. Ki építi meg? 2. Milyen pénzből? 3. Mikor?
Vakfolt
2022. november 30. 13:52
Alszanak rá egyet és mindjárt rájönnek, hogy ajaj, széndioxid, gyerekjogok, meg migránsjogok, KORRUPCIÓ!! Putyin malma, haszna, érdeke, falova, csicskája, pincsije, ötödik előretolt hadoszlop helyőrsége. Aggódnak, garanciát kérnek, vizsgálják, hitetlenkednek, kétségeiket fejezik ki, nem látják biztosítottnak, veszélyeket rejteget.
llnnhegyi
2022. november 30. 13:45
Ósztria bukott. Karácsony Gergely megroggyant főpolgármester EU referense is bukott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!