Nádas Péter: A kormányváltás önmagában nem jelent megoldást

2021. május 15. 15:18

Az író nem látja az ellenzék „összetéveszthetetlen, intellektuálisan erős figuráit”.

2021. május 15. 15:18
null

Interjút adott a Könyvterasz nevű portálnak új esszékötete megjelenése kapcsán Nádas Péter. A beszélgetés során közéleti kérdések is szóba kerültek. 

„A mai közéletet uraló beszéd, gondolkodás legfőbb jellemzője, hogy az ellenségképzésen túl alig foglalkozik a másik szemszögével, tekintetével. Nem ez jelenti amúgy a kultúra végét?” – hangzik az egyik kérdés, az író erre így válaszol: „Nem, nem hiszem, hogy kultúrának bármiként vége lenne, a magyar kultúrának, vagy akár a szírnek. Ez inkább az egyik fázisa. Vannak integratív és dezintegratív korszakok egy kultúra történetében, vannak progresszióra és regresszióra hajló korszakok, vannak őrületesen kreatív és dögletesen ósdi vagy manierista korszakok, vannak hiperaktív és statikus korszakok. Most éppen egy hiperaktív, dezintegratív, regresszív, manierista korszakba fordultunk át. Úgymond a káosz kellős közepén időzünk, de még nem a vihar szemében. Mindez közel sem egyedül a mi kis hazánkra áll. A nagy elbeszélés soha nem nemzeti keretekben zajlik, mindig igen erősek az áthatások.”

Nádas szerint „bizonyára nem lenne rossz a kormányváltás, de önmagában valóban nem jelent megoldást. Hogy egészen személyes legyek, ma én nem tudnám jó szívvel a szavazatomat kinek vagy milyen pártnak adni. Még akkor sem, ha közben befognám az orromat. Mert

Önmagukban bizonytalan személyeket látok, akik nem tudják a saját témáikat megnevezni. Mintha nem tudnák, hogy egyetlen esélyük a nyíltság. Egy kezemen meg tudom számolni az erős karaktereket”.

Az író hozzáteszi: „Azt sem látom, hiába nézem, hogy az ellenzéki pártoknak vajon meddig ér el a hátországuk itthon és főleg külföldön, milyen állapotban van a választói bázisuk, azaz milyen a szellemi és milyen a financiális erők, milyen társadalmi rétegek vagy milyen pattanásig feszült embertömegek állnak mögöttük. Ha egyáltalán van ilyen tudásuk, akkor titokban tartják.”

Kép: MTI Fotóbank

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. május 17. 20:07
Azzal ha meglepetésre mégis nyerne az ellenzék, ha Orbánt 3 hónapon belül nem tudják börtönbe zárni a sameszaival, akkor bukni fognak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
night watch
2021. május 16. 19:00
Hihetetlen. Miért nem tudja egy úgynevezett jobboldali centrista portál egyszerűen ignorálni ezeket a belpesti luftmenscheket? Ehelyett tolja őket ezerrel. Mintha valakik lennének. bauer, vásárhelyi, vágó, tótaw, gáborgyörgy, puzsér, meg a többi lidérces ork.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. május 16. 14:02
... és milyen jól nem látja!
amca
2021. május 16. 09:23
Pont olyan senkik ,mint te. Márki-Zay: házaló koldus Kanadában. Qurcsány : alkoholista pápai proli Karácsony : Biciklis barométer. Se angol ,se jogsi,se Phd,se semmi meg a többi moslék,1-2-3 %
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!