Müller Cecília: Hamarosan döntés születik az AstraZeneca-vakcina ügyében

2021. április 07. 13:07

Amint az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása megszületik, Magyarország is dönt az oltásról.

2021. április 07. 13:07
null

Ahogy korábban megírtuk, összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Erről Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője beszélt egy kedden megjelent olasz lapinterjúban.

Az ügy kapcsán Müller Cecília elmondta, hogy az EMA még nem zárta le a vizsgálatot. Amint megfogalmazzák a hivatalos állásfoglalást, döntenek az AstraZeneca-vakcina magyarországi használatáról – hangsúlyozta. Az országos tisztifőorvos szerint ma délutánra vagy legkésőbb csütörtök reggelre lezárulnak az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatai.

Kezdetét veszi a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása

Hatályba lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata – közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta: ehhez kapcsolódóan több új rendelkezés lépett érvénybe. A kijárási tilalom este 10 és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.    

A március 8-án ideiglenes bezárt üzletek ismét megnyithatnak, ha az üzlet tulajdonosa, illetve üzemeltetője vállalja az új védelmi intézkedések betartását. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatásokra korábban elrendelt intézkedések megszűnnek. Az üzleteket érintő négyzetméteralapú korlátozás a szolgálatásokra nem vonatkozik – tette hozzá.    

Az alezredes azt is elmondta, hogy továbbra is érvényben maradnak a maszkviselésre, vendéglátóüzletekre, szabadidős létesítményekre, szolgáltatási helyekre, szálláshelyekre, felsőoktatási intézményekre és a rendezvénytartásra vonatkozó intézkedések, ahogy a valamennyi schengeni belső határszakaszra ideiglenesen bevezetett határforgalom-ellenőrzés és határőrizet is – fejtette ki.

Hazánk továbbra is az egyik legfeszesebb oltási tempót diktálja

Kiemelkedő hetet zártunk, soha annyi oltást nem adtunk be, mint a keddi nappal lezárult oltási héten – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az első oltást megkapók száma mintegy 526 ezer volt, a második oltást is számítva több mint 778 ezer védőoltást adtak be – ismertette.    

György István azt mondta:

Magyarország továbbra is az egyik legfeszesebb oltási tempót diktálja egész Európában.    

Emlékeztetett, kedden két fontos mérföldkőhöz érkeztek: átlépték a 2,5 millió beoltotti számot, ez azt jelenti, hogy 25 százalékos az átoltottsági szint. A szerda reggeli adatok szerint 2 536 751 ember kapta meg az első védőoltását, vagyis minden negyedik magyar ember már megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Ezzel messze megelőzzük az uniós átlagot, ami 13 százalékos – mondta. Az államtitkár a másik mérföldkőnek azt nevezte, hogy 1 millió 5936 magyar ember a már a második oltását is megkapta, ez a magyar lakosság 10 százalékát jelenti.

(MTI)

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Shaman 1.1
2021. április 10. 17:02
Az Astra-Zeneca t kiakarják tolni a piacról az amcsik mert a kínait meg az oroszt nem tudják,ezért égetik az ASTRA t azok az EU s gyógyszerszakértők ,élén Ursula nénivel akit kilóra vett meg a pfizer/moderna tandem! Nincs itt szó semmi szakmai szempontokról csak a pénzről van szó! És ők azért azthiszik,hogy mi meg elhisszük ezt a mesét is. De ez a mese szépen becsomagolva szakmai köntösbe, azért kétségtelenül hihető azoknak akik még mindig a jogállamiság rabjai. Ez pontosan olyan átbacás mint amikor WV hamisított,hazudozott az egész világnak a gázkibocsátás okán következmények nélkül!
Mirákulóziai Mikmuk
2021. április 07. 22:00
Hiába írtuk, hogy bajok vannak az AZ oltással. Az Astra oltás teljesen biztonságonak volt nevezve a kormányzati beszédben. 100 százalékos oltásnincsen. Ment az oltáspropaganda,minden ok. Most jött egy pofon. Igenis vannak mellékhatásai a genetikai oltásoknak. A trombózis meg nem játék.
Mackó Lackó
2021. április 07. 17:39
Még a hülye is látja hogy az astraz. Egészségpolitikai ügy, semmi köze az oltóanyaghoz. Ennyi idő alatt nem tudják kivizsgálni hogy vérrögképződést okoz e, 60 év felett lehet adni, ekkora hülyeséget. Nincs korhatárfüggő gyógyszer, csak mennyiség határ.
delphinus
2021. április 07. 17:37
Az oltási tempó már annyira feszes, hogy tegnap délután az Üllői úti oltóponton több órás sorbanállás és intézkedési zűrzavar alakult ki. Két bottal idős néni kinn az udvaron állta végig szegény a sorompótól az épületig tartó sort, súlyos légzőszervi és egyéb krónikus betegséggel sorban álló időseket sem vették előre, kinn az udvaron egymás hátára téve töltötték az emberek az adatlapokat. Ezt azért nem kellene így nyomni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!