Összefüggést találtak az alvás és a koronavírus között

2021. március 02. 11:39

Új megközelítéssel, a szomatikus és a szorongásos tünetek szempontjából vizsgálta az alvás és a koronavírus-járvány kapcsolatát Simor Péter.

2021. március 02. 11:39
null

Az eredményeket összefoglaló tanulmányt az alváskutatás nemzetközi szaklapja, a Sleep közölte – olvasható az ELTE honlapján közölt összefoglalóban. A kutatók a felmérésben egészséges emberek alvását vizsgálták. Mint írják, a fertőzés terjedésével és a halálozásokkal kapcsolatos számadatok folyamatos követése, a szabadságunkat és a társas kapcsolatainkat jelentősen korlátozó intézkedések sajátos helyzetet teremtettek.

„Várható volt, hogy mindez egészséges emberekben is szomatikus tüneteket vált ki, erősödnek a szorongásos tünetek, a hipochondriára kevéssé hajlamosakat is utoléri az úgynevezett nocebo-effektus, vagyis a rossz közérzet, gyengeség, száraz torok, enyhe köhögés tüneteit akkor is észlelhetjük magunkon, ha igazából semmi bajunk nincs, csak túl sokat hallunk a koronavírus okozta tünetekről. Emellett várható volt a szorongást keltő gondolatok eluralkodása is, az, hogy 

 – magyarázta a pszichológus. A beszámoló szerint a kutatók 2020 áprilisában és májusában vették föl az adatokat.

A megszületett eredmények

Az összegzés szerint a kutatás megerősítette, hogy

a túlzott médiafogyasztás, a stresszkeltő hírek nem a jó irányba hatnak.

Ezért érdemes tudatosan kerülni a médiahasználatot elalvás előtt. Ugyancsak fontos faktor a jó alvás szempontjából a munka és a pihenés elkülönítése térben is időben is, ami a home office elterjedésével sokaknak nehézségbe ütközik. A kutató úgy véli, ha a fizikai lehetőségeink nem is engedik meg, hogy az éjszakai pihenés és a munkavégzés más-más helyiségben történjen, legalább a napi rutinokkal meg kell próbálnunk határt szabni annak, hogy az életünk különböző szférái teljesen összemosódjanak és még este az ágyban fekve is az előző és a következő napi munkahelyi feladatok uralják a gondolatainkat.

(MTI)

Fotó: MTI/Balaton József

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nibiru
2021. március 02. 20:35
Mondjuk az alvászavar rengeteg egyéb betegségnek, életkornak, szociális helyzetnek, érzelmi állapotnak a következménye is lehet..... Ennyiből a savanyú uborka is kapcsolatban lehet a koviddal, mert sok elhúnyt evett már életében .....
zara
2021. március 02. 13:23
mindennapi félelempropaganda károsabb mint maga a virus....
békalepcse
2021. március 02. 13:05
Hát nem lettem okosabb a cikktől. Nagyon rapszódikusan alszom, van hogy napokig csak forgolódok a vackomon és inkább kijövök a műhelybe csinálok valamit. Van hogy nappal is alszom pár verset, pedig végig aludtam az éjszakát. Gondom nincs, a kovidról legfelejebb vitatkozom, de nem izgat. Bezártság érzetem nincs. Most akkó' mi bajom van?
Rugo
2021. március 02. 12:35
Már lassan mindent tudunk a koronavírusról, csak a legfontosabbat nem. Azt, hogy honnan jött?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!