Magyar Orvosi Kamara: Büntetni kellene a hálapénzt

2020. január 15. 17:37

A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt.

2020. január 15. 17:37

A paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását – fogalmaz a Magyar Orvosi Kamara a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok javadalmazására vonatkozóan.

A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt

– fogalmaz a kamara.

A javaslat része, hogy a bértábla teljesülésével a hálapénz adását és elfogadását a büntető törvénykönyvben szankcionálja a jogalkotó. A javaslat szerint az eddig alkalmazott „elhúzódó, csepegtetett béremelés politikai haszna csekély, mert ezen a módon a hálapénz mindig beépül az orvosi keresetbe”.

A hálapénz eltörlésének megoldásaként a Magyar Orvosi Kamara „a paraszolvencia eltörlését lehetővé tevő, egylépéses béremelést” fogalmaz meg, amely „képes áthidalni a szürke vagy fekete zónás bérkiegészítést”.

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
raphilre
2020. január 17. 17:15
M︆︆︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆X︆︆︆i︆︆︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
rantarcrough
2020. január 17. 12:13
M︆o︆︆︆o︆︆︆︆X︆︆︆︆i︆︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
gombika012
2020. január 16. 11:20
A fenti táblázat alapján kapják meg a szakdolgozók a fizetésemelést! Ezek a kategória alapján a minimumok! Ez az alapbér!
Rony Tronco
2020. január 16. 09:32
Hálapénz, ha előre kérik bűncselekmény, ha előre ígérik korrupció, ha utólag kapják köszönet, mértéke az adótól (nem a NAV) függ, ha utólag kérik vagy kapják, vagy nem. Ellenőrizhető a kérés, de ki az a marha. Ez főleg morális kérdés, ember függő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!