DK-Fidesz szóváltás az egészségügy körül

2017. augusztus 23. 16:44

Közleményben bírálta a CT és MR berendezések kis számát a Demokratikus Koalíció – a Fidesz válaszul kifejtette, Gyurcsányéknak nem kellene beszélni a kórházak felszereltségéről, ők voltak, akik „kivéreztették, eladósították és leamortizálták a kórházakat”.

2017. augusztus 23. 16:44

Közleményt jelentetett meg szerdán a Demokratikus Koalíció, melyben azt követelik, a kormány azonnal kezdje meg a szükséges CT és MR berendezések beszerzését a magyar kórházakba. Gyurcsány Ferenc pártja hozzátette, 2013-ról 2014-re a CT és MR berendezések száma 73-ról 76-ra nőtt, ez pedig túl kevés a megfelelő ellátáshoz.

A DK hozzátette: jelenleg 104 CT van az országban, azonban ebből csupán 19 mondható korszerűnek, további 20-30 pedig magánkézben van.

Kiemelték: az egymillió főre jutó CT berendezések száma még Törökországban és Oroszországban is magasabb, mint itthon, az OECD-átlaghoz képest pedig még inkább le vagyunk maradva.

A Fidesz a DK bírálatára válaszul közleményt juttatott el az MTI-nek, melyben elmondják, míg „Gyurcsány leamortizálta, addig jelenlegi kormány pedig fejleszti a kórházakat”. A kormánypárt szerint Gyurcsányéknak nem kellene beszélni a kórházak felszereltségéről, hiszen „kivéreztették, eladósították és leamortizálták a kórházakat”, ahol azért kell ma pótolni a CT és MR berendezéseket, mert 2010 előtt a fejlesztések és az eszközbeszerzések elmaradtak, a kórházak leépültek.

A Fidesz közölte: a Fidesz-KDNP kormányzása óta folyamatosak a fejlesztések az egészségügyi intézményekben, 30-ról 65-re nőtt az MR készülékek száma 2010 óta,

CT-ből pedig a korábbi 73 helyett ma már 104 áll rendelkezésre. Kiemelték továbbá, hogy a most induló budapesti kórházfejlesztések kapcsán csak az idei évben 22 milliárd forintot költenek orvostechnológiai fejlesztésekre: 17 budapesti és 6 Pest megyei kórház kap jelentős fejlesztési összeget képalkotó diagnosztikai, sugárterápiás és egyéb eszközökre.

(MTI)

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2017. augusztus 23. 23:11
Ezt direkt azért csinálják, hogy el ne felejtsük a "reformjaikat"? Nyugi. Nem fogjuk.
Szerintem
2017. augusztus 23. 22:56
Ezek a szerencsétlen gyökerek csak nem abban reménykednek, hogy újból hatalomra jutnak? Mert akkor érthető hogy miért keveslik többek között az EÜ-be invesztáltakat. Keveslik, amit majd ellophatnának.
zakar zoltán béla
2017. augusztus 23. 21:31
Boesme az illusztrációs képen pulzust mér vagy eret vág?
atila68
2017. augusztus 23. 20:26
Az lélegeztetőgépben mennyi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!