Index: Nem orvosból, ápolóból van kevés Magyarországon

2016. április 18. 11:10

Cikksorozatot indított az Index a magyar egészségügy helyzetéről. Az első cikkben megállapították: ugyan elég orvos van Magyarországon, de az alacsony fizetés és hálapénz-rendszer miatt nem hatékony a pénzek elosztása. Míg egyes orvosok alacsonyabb összegekért güriznek, van egy felső réteg, melynek összjövedelme a nyugat-európai orvosokét is meghaladhatja.

2016. április 18. 11:10

Tízmilliókat kereső „orvosbárók”, tizedannyit kereső „hűbéresek”, átlagbér alatt tengődő ápolók, hálapénz-piramis: cikksorozatba kezdett az Index a magyar egészségügy helyzetéről.

Az első cikk, Lantos Gabriella írásának megállapításai szerint nincs kevés orvos Magyarországon, bár a külföldre távozók és pályaelhagyók miatt öregedik a szakma: főleg a fiatalok távoznak az országból. A fizetések tényleg alacsonyak, a kiterjedt hálapénz-rendszer miatt azonban az orvosok egy szűk rétege nagyon jól keres.

Az orvosok a közalkalmazotti fizetés mellett szerződésesként is részt vesznek a közkórházak munkájában például ügyeletben. Már itt is többszörösét keresik meg alapfizetésüknek; emellett jövedelmük jelentős része származik a magánrendelésekből, illetve a hálapénzből. Utóbbi ugye hétköznapi nevén korrupció, bár egy kórházban sem tiltják az elfogadását; eloszlása azonban egyáltalán nem egyenletes – leginkább az orvosok hierarchiájától, illetve az adott kórház területi elhelyezkedésétől függ.

A hálapénz-hierarchia tetején az intézetvezetők, osztályvezetők és a sztárorvosok vannak, akik úgy rendelkeznek a kórházi műtőkapacitások fölött, mintha az a sajátjuk lenne” – írja az Index. Az orvosok húsz százaléka viszi haza a hálapénz nyolcvan százalékát: ez fejenként akár nyolcmillió forint is lehet havonta. A többi orvosnak évente 1-2 millió forint juthat ebből. Az Index szerint az „orvosbárók” a kiterjedt hálapénz-rendszer miatt nyugat-európai kollégáiknál háromszor-négyszer jobban keresnek.

Nem orvos van kevés, hanem ápoló

Lantos Gabriella szerint azért tűnik úgy, hogy az adatok ellenére kevés az orvos, mert valójában ápolóból van nagyon komoly hiány a magyar egészségügyben: kétszer annyi nővérre lenne szükség, mint ahányan most dolgoznak. Ezért aztán az orvosok csinálnak olyan munkákat is, amelyet alapesetben nem nekik kéne elvégezniük.

Nővérhiány pedig azért van, mert az ő rendes bérezésük még az orvosokénál is rosszabb: a többség 100-130 ezer forintot keres, de még a magasabb kvalitású egészségügyi dolgozók (műtősnők, endoszkópos asszisztensek, diplomás ápolók) is csak 170-200 ezer forint bérre számíthatnak. A fiatalok ezért külföldre mennek, ahol a helyi átlagbért könnyen megkeresik (2500 euró).

Kórházi ágy viszont sok van, feleslegesen

A látszólagos orvoshiány és a valós nővérhiány másik oka a cikk szerint az elaprózott ellátórendszer, a túl sok kórház és a túl sok kórházi ágy. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy negyven százalékkal több ágy van, mint amire szükség lenne. A pénz így a kórházak fizikai fenntartására megy el az alkalmazottak magasabb bérezése helyett. Az aktív ellátást nyújtó kórházi ágyak kihasználtsága itthon hetven százalékos, és csökken.

Itthon a legtöbb műtétet úgy végzik el, hogy utána be kelljen feküdni a kórházba, mivel így lehet legjobban kihasználni a társadalombiztosítást, és így fenntartani a kórházat. Eközben külföldön az endoszkópos, egynapos műtétek jelentős része után nem kell befeküdni a kórházba. „A magyar kórházak kódoló adminisztrátorokat alkalmaznak arra a feladatra, hogy az egyszerű eseteket papíron bonyolultabbnak tüntessék fel, hogy több pénzt kapjanak érte” – állítja a cikk, hozzátéve: a hálapénzt is úgy lehet maximálni, ha nem egynapos, hanem hatnapos kórházi tartózkodásra kényszerül a beteg. Ez a rendszer a cikk szerint az „orvosbárók” és az egészségügyi kormányzat évtizedes játszmája miatt változtathatatlan, viszont fenntarthatatlan is.

A cikk arra is kitér, hogy a Magyarországon jelenleg található 160 kisebb-nagyobb kórház helyett elég lenne huszonöt teljesen felszerelt, modern kórház egyenként 2-3000 kórházi ággyal: megyénként egy, plusz Budapesten pár. Ehhez pedig be kellene zárni a kisebb kórházakat: a felesleges intézmények bezárása, az épületek eladása után pedig lenne pénz további forrásbevonás nélkül a béremelésre – zárul a cikk.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chack
2016. április 18. 18:27
"Itthon a legtöbb műtétet úgy végzik el, hogy utána be kelljen feküdni a kórházba, mivel így lehet legjobban kihasználni a társadalombiztosítást, és így fenntartani a kórházat. Eközben külföldön az endoszkópos, egynapos műtétek jelentős része után nem kell befeküdni a kórházba" Az egynapos műtétek után akkor nem kell befeküdni a kórházba, ha minden tökéletesen alakul. Nincs szövődmény... Hazánkban a beteg csak akkor jut el a szakorvoshoz, ha már mindent kipróbáltak előtte. Akkor meg már szóba sem jöhet az endoszkópos beavatkozás. "a Magyarországon jelenleg található 160 kisebb-nagyobb kórház helyett elég lenne huszonöt teljesen felszerelt, modern kórház egyenként 2-3000 kórházi ággyal: megyénként egy, plusz Budapesten pár" Mennyi idő alatt juthatna el a beteg a megyei, jól felszerelt kórházba, ha sürgős segítségre szorulna? Csak 80 km a távolság, de időben másfél óra az út odáig. Ebben nincs benne a mentő kiérkezése. Ha az a cél, hogy minél kevesebb ember érje meg a nyugdíjas kort, nagyon jók az elképzelések.
kulalak
2016. április 18. 16:37
Aki kórházat zár be ma itthon az elveszti a legközelebbi helyi választást. Pedig az újak az autópályák városi bekötőjénél lennének a legjobb helyen. Sok régi kórházat lehetne sürgősségi+rendelővé átalakítani, de erős az ellenlobbi!
Kopa
2016. április 18. 16:01
Nem igazak a nyugati kórházakról itt írott statisztikák. Személyes ismeretem van róla, hogy a jelzettnél sokkal több kórházi ágy van pl. Bajorországban, vidéken is. De könnyű utána nézni, kiválasztasz egy járást, a neten megtalálod hamar, hogy hány kórház van ott, mekkora ágyszámmal, osztályokkal,stb. Teljesen felesleges és aljas hazugságokat terjeszteni.
kálmi
2016. április 18. 14:42
Ja és ennek dacára újratermelődik a kórházak hiánya, amit aztán az állam fizet. Hogy is van ez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!