Lázár: A legfontosabb, hogy a szülők elégedettek legyenek

2014. augusztus 31. 17:39

A kormány legfontosabb kötelessége, hogy a magyar oktatást európai szinten versenyképessé tegye, és a szülők elégedettek legyenek azzal, amit kapnak – jelentette ki Lázár János a hódmezővásárhelyi tanévnyitón.

2014. augusztus 31. 17:39

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az állam és a kormány legfontosabb kötelessége a 21. század első éveiben, hogy a magyar oktatást Európa legversenyképesebb oktatásává tegye, hiszen a magyar szellemi erő lehet a közösség felemelkedésében a meghatározó pont. 

Lázár János vasárnap a hódmezővásárhelyi tanévnyitón, a most átadott újvárosi Nádor utcai óvodában arról is beszélt, hogy az új tanév számos változást hozott, de nem ígérhetik, hogy a változásoknak vége és könnyebb idők jönnek. Hangsúlyozta: a magyar oktatás szempontjából a legfontosabb, hogy a szülők elégedettek legyenek azzal, amit kapnak. Hiszen ma egy fiatal felnőtt számára az országban való boldogulás meghatározó pontja az, hogy a gyermekeiről ez a közösség képes-e gondoskodni. Az oktatás minősége meghatározza egy fiatal család jövőjét – fűzte hozzá Lázár János.

„Annál nagyobb szomorúság, reménytelenség, bűn és hiba a 21. században nem létezhet, minthogy egy gyerek számára nem vagyunk képesek a tehetsége és szorgalma szerint biztosítani a boldogulás lehetőségét”, mert a család anyagi helyzete determinálja, fékezi a gyermek boldogulását – fogalmazott a miniszter.

A tanévnyitón Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára elmondta, hogy az iskola, az iskolára való felkészülés az óvodai neveléssel kezdődik. Ez az a hely, ahol a különbségek eltűnhetnek. 2015 szeptemberétől az állam – felelősséget vállalva az esélyteremtésben – minden gyermek számára, szakmai irányítás mellett, biztosítja a lehetőségeket – tette hozzá. Ismertetése szerint az óvodában mód van arra, hogy a szociális hátrányokat, a családi vagy közösségi problémákat az óvodapedagógusok segítségével leküzdjék. 

Az eredményekről és feladatokról az államtitkár elmondta: az elmúlt években a pedagógus-életpályamodell elindult, de vannak még feladatok. A következő évek a magyar iskolarendszer megerősítéséről szólnak majd, ki kell egyenlíteni a különbségeket, amelyek elsősorban abból adódtak, hogy egy-egy önkormányzat milyen költségvetési kondíciókkal rendelkezett. Az állami fenntartói és szakmai irányítás ezért jött létre – hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy tovább folytatódik a mindennapos testnevelés programja, és ettől a tanévtől 730 ezer gyermek ingyen kapja a tankönyvet.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2014. szeptember 01. 23:53
a legfontosabb, hogy a szülők elégedettek legyenek. aki pedig elégedetlen, az nyilvánvalóan külföldi zsoldban áll, és lerúgjuk a veséjét.
Anton Chigur
2014. szeptember 01. 13:17
"gűlesztése" LOL!
Tintamin
2014. szeptember 01. 08:57
Kedves János! A ti mindenáron központosító, csak állami tankönyvet engedélyező, haveri igazgatókat a székbe ültető, iskolaüzemeltetést ellehetetlenítő, agyonbürokratizált bolsevista hülyeségeitekkel sajnos pont ellenkező irányba hattok. Gondolom, a "keleti nyitás" jegyében Európához soroljátok Oroszországot is, és velük akartok konkurálni az oktatás színvonalát illetőne. Ebben az esetben remekül haladtok a céljaitok felé, kedves János!
Felebarát
2014. augusztus 31. 22:37
alsó hangon 30-40 ezer a beiskolázás...ebben nincs benne a könyv...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!