Ab: A portál felel a kommentekért, akár moderál, akár nem

2014. május 28. 16:00

Az Alkotmánybíróság szerdai döntése szerint az internetes szolgáltatók felelősek az oldalukon megjelent jogellenes közlésekért, kommentekért, akár moderálják azokat, akár nem.

2014. május 28. 16:00

A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete azt követően nyújtott be alkotmányjogi panaszt, hogy a Kúria elmarasztalta a jó hírnévhez fűződő jogok megsértése miatt, az egyesület által működtetett honlap ugyanis súlyosan sértő, lealacsonyító kommenteknek adott helyet. Az egyesület azzal érvelt, hogy a Kúria ítélete sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, valamint arra hivatkozott, hogy az elektronikus kommunikációról szóló jogszabályok értelmében a „szolgáltatók nem kötelesek a blogok, hozzászólások moderálására, tartalmuk ellenőrzésére, a szolgáltatók kizárólag tárhelyet és felületet biztosítanak a tartalom elhelyezésére”. 

Az Alkotmánybíróság azonban határozatában leszögezte: az interneten zajló nyilvános kommunikációban is érvényesítendők az alaptörvényben rögzített alapvető jogok és kötelezettségek. Az Ab szerint nem vonható kétségbe, hogy a blog és a komment is közlésnek minősül, s mint ilyen az alaptörvény cikkének védelmi körébe esik. A testület szerint a kommentek moderálása nem mentesít a jogsértő közlésért való felelősség vagy a helytállás kötelezettsége alól. Az indokolás rámutat, hogy a kommentek moderálásáról a weboldal fenntartója dönt: erre jogszabály vagy a bírói gyakorlat sem kötelezi. A jogsértő közleményekért való felelősség – és adott esetben a helytállási kötelezettség – független a moderálástól: egyedül a jogsértő közlés tényén alapszik.

Ha a kommentek közzétételéért való felelősség nem függ a moderálástól, mert a közlés tényén alapszik, nem indokolt a moderált és nem moderált kommentek között különbséget tenni az alapjog-korlátozás arányosságában sem – mutatott rá a testület. Az Ab szerint ha a moderálást vállaló internetes szolgáltatók felelősek az oldalukon megjelent jogellenes közlésekért – ennek alkotmányosságát az indítványozó nem vitatja, hiszen azzal érvel, hogy nincs befolyása a hozzászólás közzétételére –, akkor a moderálást nem vállaló oldalak működtetőivel szemben a jogsértés megállapítása nem tekinthető aránytalannak.

A határozathoz Paczolay Péter alkotmánybíró párhuzamos indokolást, Stumpf István alkotmánybíró pedig különvéleményt csatolt.

Összesen 277 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neuhistoriker
2015. január 29. 20:15
Az Alkotmánybíróság barom. A portál nem felel, a kommentelő pedig nem beazonosítható. Itt véget is ér a polémia. Egyébként is szólásszabadság van meg fene nagy demokrácia, ha nem tévedek.
neuhistoriker
2015. január 29. 20:15
"A vilag szemete a mandin kommentel" Azért ne vedd úgy magadra.:DDDD
2014. június 24. 23:40
Na de hol fognak akkor a kommentelés megszüntetése okán tapsikoló agyhalottak tapsikolni, ha megszűnik a kommentelés??? Beírná, hogy "végre! és erősebb médiatörvény is kell!" és erre rájön, hogy nincs hova. Nem lennék a helyükben.
2014. június 24. 23:39
Felkészülnek a kocsmában elsütött orbánviccek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!