Vidnyánszky: A jobboldali gondolat építette fel a Nemzetit

2013. február 15. 08:22

A Nemzeti Színház szakrális hely, melyet a jobboldali gondolat hozott létre – jelentette ki a Nemzeti Színház új igazgatója.

2013. február 15. 08:22

Ablonczy László, a Nemzeti Színház 1991 és 1999 közötti igazgatója a Püski Kiadó Nemzetközi, nemzeti, magyar című beszélgetéssorozatának első előadójaként a Testnevelési Egyetem aulájában a teátrum 1945 utáni időszakát idézte fel. Kitért Major Tamás tevékenységére, a társulat emblematikus tagjainak elüldözésére vagy öngyilkosságba kergetésére, végül a rendszerváltás utáni első évtizedre és a Kerényi Imrével folytatott vitákra.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház leendő igazgatója elmondta: egész délután szerződtetési tárgyalásokat folytatott abban a Nemzeti Színházban, ahol június 30-tól kezd el „igazán és végre” dolgozni; „abban színházban, ahová egész életemben készültem” – fogalmazott.

A rendező felidézte színházi pályájának kezdeteit, mikor 1993-ban Beregszászon létrehozták Kárpátalja első állandó társulatát, az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat. „Gyönyörű időszaka volt a színházcsinálásnak” – emlékezett a kevés pénz ellenére hatalmas lelkesedéssel végzett munkára, mellyel elmondása szerint a közösséget kívánták szolgálni. Mint megjegyezte, ekkor még „szerette” a magyarországi színházi szakma, miután azonban az anyaországban is rendezni kezdett, elfordultak tőle, ahogy a kritikusok többsége később debreceni színigazgatói tevékenységéhez is ellenségesen viszonyult.

Vidnyánszky Attila szólt a „felvállaltan konzervatív, nemzeti gondolat mentén szerveződött” Magyar Teátrumi Társaság megalakulásának körülményeiről is, majd a szervezet által a szocialista kormány színházi törvénye ellen folytatott harcukról, amelyet a magyar színházi struktúra „csodája”, a társulati lét védelme érdekében folytattak. „Ahogy győzött a Fidesz-KDNP kormány, mi ezt a törvényt módosítottuk” – így jellemezte „első sikerüket”.

A színházi szakma kettéosztottsága nem szűnt meg, egymás mellett működik a Magyar Színházi Társaság és a Teátrumi Társaság. A szakma egy része szerint a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színházban nem szabad rendezni, a színművészeti egyetem pedig „nagyon határozott gondolatok és ideológiák” mentén folyamatosan politizál.

Vidnyánszky Attila hangsúlyozta: paradigmaváltás jön, melynek részeként egy igazi, nagy Nemzeti Színházat szeretnének létrehozni. „A Nemzeti egy templom, spirituális, szakrális hely, a nemzet lelkéből született” – fogalmazott a teátrum leendő vezetője, hozzátéve: a Nemzeti Színházat „a jobboldali gondolat építette és tartotta életben, a másik fajta gondolat láttuk, mit csinált belőle”. Mint Vidnyánszky Attila elmondta: elindultak a szerződtetései tárgyalások, a napok fogynak, és „egyre közelebb van július 1-je”.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2013. február 15. 21:41
A művészeknél inkább a tehetséges/kevésbé jó, megkülönböztetést kellene használni. Hitler kedvenc szinésze néhány év szilencium után újra főszerepeket kapott, vagy Páger Antal is hazatérése után újra az ország egyik legnépszerűbb szinésze lett. Mindketten egyszerűen nagyon tehetségesek voltak.
liberálzöld.
2013. február 15. 13:00
Hát, ha elég volt egy jobboldali gondolat, akkor nem tudom, miért kellett ennyit tökölni? Én mintha qrva nagy állami finanszírozásra emlékeznék, adó forintból. Azt meg ugye a bolsilibsik is fizették .....
bunko_jobbos
2013. február 15. 12:57
Ez egy nagyon jó faszi. Eddig nem tudtam, de ezért volt jó ezt elolvasni.
tarackos
2013. február 15. 12:44
"Vidnyánszky: A jobboldali gondolat építette fel a Nemzetit" Hát Attis akkor igazán gondolhatnátok még mondjuk gyárakat is nekünk :))) Már látom szemeim előtt ahogy a Békemenet megöleli a Nemzeti épületét és magába szíjja a sok szakralitást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!