Nem írja alá a részmegállapodást a HÖOK

2013. január 21. 12:42

A Hallgatói Hálózat azt kéri az emberierőforrás-minisztertől és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája vezetőjétől, hogy a részmegállapodást a tervezett formában ne írják alá hétfőn. A HÖOK közleményben jelezte: jelenlegi formájában ők is elfogadhatatlannak tartják a részmegállapodást, amelyet így nem tudnak aláírni.

2013. január 21. 12:42

A Hallgatói Hálózat közleményében kiemelte: ragaszkodnak a diákok december 10-én elfogadott 6 pontjához, amely mellett az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) tagjai is elkötelezték magukat. A hétfői aláírás előtt kiszivárgott dokumentum szerintük csak részeredményeket tartalmaz és kizárja az érintett szervezetek nagy részét a tárgyalásokból.

Azt írták, a részmegállapodás tervezete rögzíti, hogy a 6 pont részben teljesült, részben nem. Ez a részmegállapodás tehát rész-előrelépésnek tekinthető – fogalmaztak, hozzátéve: a most felvételizők érdekében azonban haladéktalanul szükséges, hogy a minisztérium megtegye a szükséges lépéseket, hogy a felsőoktatásba jelentkezők felelősen tudják beadni jelentkezésüket. Úgy látják, a részmegállapodás tervezete, bár előrelépés a korábbi helyzethez képest, nem biztosít ehhez megfelelő garanciákat. Kitértek arra is: a Hallgatói Hálózat január 7-ei fórumán elfogadott ultimátum értelmében – amelyhez az Oktatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat is csatlakozott – szükséges, hogy azonnali megoldás szülessen a 16 szak és a felsőoktatás finanszírozásának kérdésében, méghozzá számon kérhető garanciákkal. Amennyiben ezek a garanciák nem születnek meg február 8-áig, az országos tiltakozások folytatódni fognak.

A megállapodást hétfő délután írja alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.

Frissítés

Nem írja alá a részmegállapodást a HÖOK, mivel azt a vasárnap este nyilvánosságra került formájában elfogadhatatlannak tartják. Többek között a résztvevők körét érintően kérnek változtatásokat: „Többször is jeleztük, hogy a kerekasztal létrehozásával egyetértünk, annak munkájában részt kívánunk venni, azonban az egyeztetéseket minél szélesebb körben szeretnénk megvalósítani” – írták.

A HÖOK közleményében megjegyzi azt is, hogy egyeztet a Hallgatói Hálózattal, a Rektori Konferenciával és kikérték az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum véleményét is. Mint írják, a fenti módosítások mellett az OFEF nagyrészt elfogadhatónak tartja a részmegállapodást.

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2013. január 21. 18:25
Ha én kormány lennék, már régen hagynám őket főni a levükben.
6qwasyx
2013. január 21. 14:06
Üsd a kormányt ahol éred, ezzel is a békét véded! (sic!)
turclus
2013. január 21. 13:59
Nem ártana FRISSÍTENI: Részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hétfőn Budapesten. A nyolc pontból álló egyezség rögzíti, hogy létrejön a felsőoktatási kerekasztal, és azon a 16 szakon - a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben - is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni. Balog Zoltán miniszter az aláírás előtt azt mondta: a megállapodással szeretnék demonstrálni, hogy fontos a hallgatók szava, véleménye, és azt, hogy a hallgatók részt vesznek a felsőoktatás átalakításában. Olyan helyzetben van a felsőoktatás, amely nem tartható tovább, minőségi, versenyképesebb, átláthatóbb rendszerre van szükség - közölte.
OrangeOrder
2013. január 21. 13:49
Ez még ügy? Kifulladt, keressetek új hobbit. Inkább szívjatok meg igyatok. A többi meg menjen el gyúrni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!