Nyugalmat ígért a külföldre sugárzó francia közmédia új vezetője

2012. október 08. 15:44

Marie-Christine Saragosse-t, a TV5 Monde francia közszolgálati csatorna eddig vezetőjét nevezte ki a külföldre sugárzó francia közmédia (AEF) élére Francois Hollande államfő. Az új elnök meghallgatásán nyugalmat ígért, miután az elmúlt években több hullámban összesen háromszáz munkatársat bocsátottak el.

2012. október 08. 15:44

A külföldre sugárzó francia televízió és rádió (AEF), a Radio France Internationale (RFI) közszolgálati rádiócsatorna és arab nyelvű adója, a Monte Carlo Doualiya, valamint a francia mellett angolul és arabul is sugárzó, állami költségvetésű France 24 hírtévé összevonásával Nicolas Sarkozy előző államfő javaslatára jött létre. A szervezet élére még általa kinevezett Alain de Pouzilhac a kormányváltást követően, júliusban lemondott. A jelentős leépítésekkel járó összevonás ellen ugyanis a szakszervezetek jogi csatározásokkal, sztrájkokkal és petíciókkal tiltakoztak, amelyeket az azóta elnökké választott Francois Hollande is aláírt.

„Nem áll szándékomban az RFI-t akármivel is összevonni. Bízni kell bennem és hinni kell nekem” – mondta a nemzetgyűlés kulturális és oktatási bizottsága előtti csütörtöki meghallgatásán Saragosse. Azt is hangsúlyozta, hogy elődjével ellentétben az AEF irányítása ezentúl a szakszervezetekkel és a munkatársakkal folytatott egyeztetéseken fog alapulni. Miután a bizottság támogatta Saragosse kinevezését, ő még aznap – a hivatalos államfői kinevezés előtt – leváltotta a legfőbb szerkesztőségek vezetőit.

„A kisöprés nem lepett meg senkit, ezeket a neveket ugyanis mindenki Pouzilhac nevéhez kapcsolta, aki négy éven át folyamatos puccshangulatban irányította a külföldre sugárzó közmédiát” – írta a Le Monde. Az új elnök meghallgatásán nyugalmat ígért, miután az elmúlt években több hullámban összesen háromszáz munkatársat bocsátottak el, és emiatt a vezetőség és a szakszervezetek között folyamatos volt a feszültség. Az RFI és a France 24 újságírói üdvözölték az elnök első intézkedését.

Az újságírók egy része a kezdetektől azért ellenezte a szocialista kormányzat által leállított összevonási tervet, mert az jelentős és folyamatos elbocsátásokkal járt, és az RFI megmaradt szerkesztőségeit át akarták költöztetni a közrádió székházából a France 24 Párizs egyik elővárosában található központjába, ezt azonban a szakszervezeteknek egy bírósági döntéssel sikerült megakadályozniuk. A legtöbb állás az RFI idegen nyelvű szerkesztőségeinél szűnt meg.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!