Magyarországon is fizetősek lehetnek a hírportálok?

2012. augusztus 03. 13:49

Az online média hosszú távon nem fogja tudni fenntartani magát, új bevételszerzési lehetőségeket kell keresni. A Kreatív Online külföldi példákat alapul véve a magyar vezetőket is megkérdezte, mi a véleményük a fizetős tartalomról.

2012. augusztus 03. 13:49

Milyen lehetőségei vannak a magyar online médiának, ha a fizetős tartalom bevezetéséről van szó? – erre kereste a választ a Kreatív. A lap felidézte: 2010-ben, miután a Times fizetőssé tette tartalmait, rengeteg rendszeres olvasót vesztett, bár előfizetőinek száma nőtt. A Szlovákiában bevezetett, azóta Szlovéniában és most már Lengyelországban is működő Piano Media másfajta megoldást kínál. A rendszerben a cég egy fizetőkaput hoz létre az online sajtótermékeknek, amelyek ezután eldönthetik, hogy pontosan milyen tartalom, mennyi időre kerüljön pénzbe, és persze mennyi pénzbe – írja a Kreatív.

Arra a kérdésre, hogy a Piano Media tervez-e magyarországi terjeszkedést, David Brauchli, a cég kommunikációs igazgatója nem adott egyértelmű választ. Elismerte: nemrég tőkeinjekciót kaptak, a munkatársak felvétele azonban nehézségekkel jár, így lassult az új piacokra való belépés üteme. Hozzátette: a világ minden táján, így Magyarországon is folytatnak tárgyalásokat a bevezetésről, de ennek részletei nem publikusak.

A Kreatívnak a téma egy szakértője elárulta: a fizetőkapu hatékony működésének feltétele az, hogy az összes piaci szereplő tagja annak. Közölte: a Piano Media ezért előre szándéknyilatkozatot kötne a magyar online sajtó képviselőivel is. Hozzátette: jelenleg nincs a magyar piacon olyan modell, ami lehetővé tenné, hogy a kiadók könnyen és egyszerűen álljanak át a fizetőkapura.

A Kreatív megkérdezte a magyar hírportálokat üzemeltető kiadókat is, igényt tartanának-e egy ilyen szolgáltatásra. A Sanoma nyilatkozata szerint, ha a Piano elindul Magyarországon, azt ki fogják próbálni. A Ringier ugyancsak nyitottnak mutatkozott. Vaszily Miklós, az Origo vezérigazgatója szerint az irány jó, azonban nem oldaná meg az online sajtótermékek válságát. „Szimbólumereje lehet, aminek bázisán kialakulhat egy integrált modell” – mondta.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipafa
2012. augusztus 05. 16:58
Kenyéradó gazdik érdekei szerint tálalt moslék-menü. Készátverés-reklámokkal hülyített befogadók. Mindezért még pénzt kérni. Ügyes ! (Rendelkezésemre nem álló mentálhigiénés felmérésekre hivatkozva, lesznek akik fizetnek is. Jósolhatom : nem sokan)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!