ONYF: Potyautasokat szül a nyugdíjrendszer

2012. február 09. 16:48

A jelenlegi nyugdíjrendszer erősen ösztönöz a potyautas magatartásra; az egymillió önfoglalkoztatóból 950 ezren minimális befizetést teljesítenek – hangzott el a nyugdíjrendszer aktualitásairól rendezett csütörtöki budapesti konferencián.

2012. február 09. 16:48

A társadalombiztosítási alapok ellenőrzését a zárszámadás keretében végzi az Állami Számvevőszék – mondta bevezető előadásában Domokos László, az ÁSZ elnöke, majd hozzátette: emellett a 2012. évi költségvetésben megkezdődött a nyugdíjbiztosítási alap profiltisztítása, miután a jogalkotó az ÁSZ korábbi kritikáit is figyelembe véve, ebbe az irányban tett helyes lépéseket. „Az a cél, hogy a nyugdíjbiztosítási alapból a jövőben csak öregségi nyugdíjakat folyósítsanak és ne kelljen más forrást is igénybe venni” – fogalmazott Domokos. Az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltöttek ellátását a egészségbiztosítási alap, illetve az újonnan megalakult nemzeti szociálpolitikai alap biztosítja a jövőben – tette hozzá.

Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója előadásában felhívta a figyelmet: Magyarországon demográfiai egyensúlyról évi 160-165 ezer gyermek születése esetén beszélhetünk, ezzel szemben tavaly 90 ezer gyerek született. Ilyen arányok mellett mindig költségvetési szufficitre van szükség annak érdekében, hogy évtizedek múlva biztosított legyen a nyugdíjrendszer egyensúlya – jelezte az előadó. További problémaként értékelte, hogy nincs közvetlen kapcsolat a nyugdíjellátás és a biztosítási teljesítmény, azaz a befizetés és a nyugdíjváromány között. A rendszer alapvető problémája, hogy erősen ösztönöz a potyautas magatartásra; ennek egyik jól érzékelhető következménye, hogy az egymillió önfoglalkoztatóból 950 ezren minimális befizetést teljesítenek – hangsúlyozta Mészáros József.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója jó döntésnek nevezte a magánnyugdíj-pénztári rendszer megszüntetését. Véleményét azzal támasztotta alá, hogy a magánynyugdíj-pénztári rendszerből átadott portfólió értéke 2.860 milliárd forint volt, míg a magánnyugdíj-pénztári rendszer miatt keletkezett államadósság összege ennél 400 milliárd forinttal nagyobb.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2012. február 09. 22:13
a befizetők a kilátások szerint fizetnek. a minimális ellátás kilátásai szerint a kötelező lekisebb befizetést. van-e szándék a nyugdíjak maximalizálására? pl. a mindenkori minimálbér x-szeresében? (mondjuk 5 kiló?) motto: dögölj éhen 45 év munka után!
liberálzöld.
2012. február 09. 20:22
"magánynyugdíj-pénztári rendszerből átadott portfólió értéke 2.860 milliárd forint volt, míg a magánnyugdíj-pénztári rendszer miatt keletkezett államadósság összege ennél 400 milliárd forinttal nagyobb." És hol van most az a 2.860 milliárt, hülye gyerek?
liberálzöld.
2012. február 09. 20:16
" az egymillió önfoglalkoztatóból 950 ezren minimális befizetést teljesítenek " Hülye ne légy, haver! Örülj neki, ha egyáltalán bármit fizetnek! Ugyanis ennek az 1 milliónak a 80 %-a a tengődő kényszervállakozó. Rúgja szét ezt is a kormány és akkor lesz 1 millió újabb munkanélküli. Perzse ellátáson kívüli. Merthogy befuccsolt vállalkozónak semmi nem jár....
flo
2012. február 09. 18:59
"Havi 500-tól kellene egy plusz 8 %-os kulcs és havi 800-tól még egy plusz 8 %-os kulcs. Az 1,5 milla fölötti havi pénzekre pedig még mehetne plusz 8 %." Ha jól adogattam össze, amit írkáltál, akkor havi másfél millió felett már csak az szja (járulékok nélkül) 40% lenne. Ez fantasztikus lenne, egyáltalán nem ösztönözne adóelkerülésre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!