Technológiai romlás okozta a magas jódkoncentrációt

2011. november 29. 15:58

A szokásosnál nagyobb jódkibocsátást az intézet területén az izotópgyártás során használt technológia leromlása okozta – erősítette meg a vizsgálatok eredményét Rónaky József az ATV műsorában.

2011. november 29. 15:58

A Csillebércen működő Izotóp Intézet Kft. a felelős az egész Európában érzékelhető jódkoncentráció növekedéséért – közölte Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója kedden az ATV műsorában.

A hatósági vizsgálatok kimutattak: a szokásosnál nagyobb jódkibocsátást az intézet területén az izotópgyártás során használt technológia leromlása okozta. Ezt a parlament fenntartható fejlődés bizottságának ülésén Pálinkás József, az intézet felett tulajdonosi jogokat gyakorló MTA elnöke, majd Rónaky József is megerősítette. Véleményük szerint az, hogy a megnövekedett radioaktivitás huzamosabb ideig fennállt, szintén az intézet felelőssége. Bár a sugárzást maguk is mérték, bejelentési kötelezettségük ellenére sem a tulajdonosokat, sem az illetékes hatóságokat nem tájékoztatták – mondta el az Atomenergia Hivatal főigazgatója az Izotóp Intézet Kft.-ről.

A levegő radioaktív jódkoncentrációja az izotópgyártásból, és az izotóp felhasználásából egyaránt származik. Több budapesti kórházban a pajzsmirigy–daganatos betegek nagy mennyiségben kapnak radioaktív jódot, így akár a betegek kilégzésével is kerülhet jód a levegőbe – mondta a műsorban Rónaky.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Faqtya ezredes
2011. november 29. 17:25
Hat persze. "a betegek kilégzésével is kerülhet jód a levegőbe" Ne mennyetekapicsaba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!