Orbán munkaalapú gazdaságot tervez

2011. szeptember 19. 10:27

Magyarországnak Európa egyik termelési központjává kell válnia, ezért ki kell vezetni a személyi jövedelemadó bruttósítást és munkaalapú gazdaságot kell kialakítani - mondta Orbán Viktor a Metropolnak adott interjújában. Tervei között a miniszterelnök többek között az egykulcsos adó kétharmados törvényi rögzítését és a Start közmunkaprogram tömegesítését említette.

2011. szeptember 19. 10:27

„Mindenki biztosra veheti, hogy az államadósságot leszorít­juk, és nem fogjuk megengedni, hogy újra megnőjön. Ezért össze kell hangolni minden olyan ele­mét a közpénzügyi rendszernek, amely ebből a szempontból fon­tos” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Metropolnak adott interjújában. Hozzátette: „a gazdaságot stabilizálni kell, mert az előttünk álló időszakban az európai gazdaságot újabb és újabb válsághullá­mok fogják érni”. Ennek eszközeként a miniszterelnök a hamarosan beterjesztendő sarkalatos stabilitási törvényt nevezte meg. Orbán az egykulcsos adót is a kétharmados törvények közé sorolta.

A kormányfő kijelentette: kivezetik a személyi jövedelemadó bruttósítást és munkaalapú gazdaságot alakítanak ki. „Magyarországnak Európa egyik termelési központjává kell válnia”, ami véleménye szerint akkor valósulhat meg, ha az emberek úgy érzik, hogy van értelme dolgozni.

A közmunkaprogramok kapcsán Orbán Viktor kifejtette: januártól tömegesítik az úgynevezett Start-munkát, a programban foglalkoztatottak számát 2012-ben kétszáz és háromszázezer közé emelik. Ennek kapcsán megjegyezte: jelenleg 595 ezer ember kap 28 500 forint jövedelempótló támogatást, számukra a ciklus végére, segély helyett a segélynél magasabb, nettó 48 ezer forintos fizetéssel járó Start-munkát kínálnának.

A miniszterelnök cáfolta, hogy elmaradtak volna a szakszervezeti egyeztetések, majd hozzátette: a kormány „a nyílt tervezés híve”. A bajba jutott devizahiteleseket illetően a kormányfő arról beszélt, hogy Európát a bankárkorszak tette tönkre. Megjegyezte: voltak olyan országok, ahol a kormányok megvédték az embereket, Magyarországon ezzel szemben a vezetők a bankok oldalára álltak. Véleménye szerint a kormány által javasolt új eszközök - mint a kilakoltatási moratórium, az árfolyamgát vagy a végtörlesztés lehetősége - bár kezdetben tiltakozást váltanak ki, később több európai országban is bevezethetik azokat.

Összesen 217 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Best retards
2011. szeptember 20. 13:42
"Más kérdés, hogy ki fog magyar állampapirt venni 2%-os kamatra? Te vennél? :o) Na ugye." Mit "naugye"? Ki mondta hogy 2%-ra kell levagni??? Hol irtam ilyet? En valami ilyesmi irtam, ha jol emlekszem: ..szerintem mindent el kellene kovetnunk, hogy legalabb addig a szintig csokkentsuk a kamatot amennyiert meg megveszik a DKJ-t. Ossze kellene hasonlitani MO-t hasonlo csodkockazatu orszaggal, es arra a szintre levinni. 6% az magas. Jelenleg a Bank of England base az fe'l szazalek, es megis veszik a kotvenyuket, pedig pont annyira vannak eladosodva mint mi, asszem 70% korul. Mivel nekik, akarcsak nekunk van sajat devizank, nem vagyunk akkora szarban mint a gorogok, akiknek csak 20%-ra adnak kolcson eurot. Ok konkretan penzt nyomtatnak, mi meg bankot sarcolunk es adot csokkentunk. Az ovek mar harmadik eve nem be, mert nem a kis es kozepvalalkozasok finanszirozasaba ontik a lovet (ami egyebkent minden europai gazdasag motorja, a nagyok csak valami 5-6%-at adjak a teljes bevetelnek), hanem a bankokba, azok meg raulnek, es nem adjak kolcson senkinek (esetleg nagy ritkan egymasnak). Hiaba az egesz brit sajto az Evening Standard gazdasagi elemzojetol a Telegraphon at Christine Lagarde-ig bezarolag mindenki arrol ugat, hogy ez igy kidobott penz, tessek vallalkozast osztonozni, adoterhuket csokkenteni. Majd az ido eldonti, kinek volt igaza.
liberálzöld.
2011. szeptember 20. 12:57
A kormány harban áll. Háborút viselünk minden nem munkaalapú gazdaság ellen - akármi legyen is az!
kérdés
2011. szeptember 20. 10:13
Kétféle ember van, mondja a Biblia is. Az egyik építeni, a másik rombolni képes.
liberálzöld.
2011. szeptember 20. 09:13
"Orbán munkaalapú gazdaságot tervez" Új értelmet kap a munkaérték-elmélet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!