Vakcinakérdésben nincs helye a politikai játszmáknak!

2021. november 01. 16:39

A tömegek félelmére rájátszani sohasem etikus, most viszont egyenesen bűn.

2021. november 01. 16:39
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Ahogy világszerte, úgy hazánkban is újra fellángolt a járványhelyzet. Emelkednek az esetszámok, egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre, az egészségügy újabb megterhelő időszak előtt áll. A kormány felismerve az egyre gyorsabban formálódó negyedik hullám veszélyességét, újabb védintézkedéseket hozott. Újra kötelező a tömegközlekedésen a maszkhasználat, korlátozottá vált az egészségügyi intézmények látogatása, és új rendelkezésként a munkáltatókra bízta a védőoltások kötelezővé tételét.

Azon természetesen lehet polemizálni, hogy e rendelkezés megfelelő eréllyel vezeti-e rá a vakcinára az állampolgárokat, ám annak vitán felül kellene állnia, hogy

általános átoltottság nélkül nem hagyható magunk mögött a pandémia.

Merkely Béla többször elmondta, hogy az újrafertőződés esélyét ugyan teljességgel nem lehet kizárni, ám a betegség jóval enyhébb lefolyású, és a lélegeztetőgépeken sincsenek oltottak. A magyar orvostudomány a világszintű kutatásokkal összhangban az oltások szükségességét megkérdőjelezhetetlennek tartja.

Mégis szomorú tapasztalat, hogy az intézkedések bejelentésével egyidejűleg tudatlanságból vagy aljas politikai számításból egyre hangosabbá váltak az oltásellenes megnyilvánulások. A legnagyobb közösségi oldal zárt és nyitott csoportjaiban egymásra licitálnak a kétségbeesett, dühös vagy épp letargikus posztok, több ezren osztották meg például, ahogy egy tanár épp könnyes szívvel búcsúzik a katedrájától a „kötelező oltás” miatt. Hasonló reakciók érkeznek a rendfenntartók virtuális közösségeiből is, de szinte bármilyen társadalmi szegmensben hangossá váltak a vakcinatagadók.

Kifejezetten elkeserítő a pedagógusok körében kialakult pánikhangulat, hiszen épp nekik kellene a társadalmi felelősségvállalás példájával előljárni, a tudományos álláspontot közvetíteni. Korábban kevéssé tájékozott csoportokban terjedt a gödényizmus, most viszont érzékelhetően

megfertőzte az egyébként írástudó, szélesebb műveltséggel bíró rétegeket is.

Olyan abszurd tévhitekre mutatnak fogékonyságot, minthogy az oltás hatalmi manipuláció, vagy hogy mindenkinek kötelező lesz, noha ez továbbra is munkáltató és egészségi állapot függvénye is.

Korábban e hasábokon is értekeztem a tudományos ismeretterjesztés fontosságáról, volt is erről egy kerekasztal-beszélgetésünk Boldogkői Zsolttal, Garamszegi Lászlóval, Krekó Péterrel és Szűts Zoltánnal.

Akkor oda jutottunk, hogy olyankor is érdemes kiállni a tudományos igazságok mellett, ha egyes csoportok szinte vallásos meggyőződéssel hisznek a paratudományokban, saját tévtanaikban. Talán most még fontosabb ez a kiállás és ködoszlatás, hiszen míg az 5G-ellenesek, a laposföldhívők vagy a holdraszállást megkérdőjelezők csekély hatással vannak mindennapjainkra, az oltásellenesek mindenki életével játszanak. Nem igaz ugyanis, hogy mindenki egyéni szabadságjoga az oltakozás, hiszen amíg egymással interakcióban, egy társadalmi közösség részeiként létezünk, ez a döntésünk fatális következményekkel járhat másokra nézve, ezért

itt teljességgel fals az individualista érvelés.

Ebben a helyzetben pedig fokozott felelőtlenség Jakab Péter demagógiája arról, hogy a kenyérkeresettől esnek el azok, akik nem hajlandóak oltakozni.

A tömegek félelmére rájátszani sohasem etikus, most viszont egyenesen bűn. Ha valamiben társadalmi és politikai konszenzusnak kellene kialakulnia, az épp az oltás fontossága. A túlélésünk nem bocsátható áruba olcsó politikai haszonlesésből. Ha az ellenzék bármiféle komolyanvehetőséget kíván demonstrálni, akkor ebben az ügyben teljes mellszélességgel kellene kiállni a vakcina mint egyetlen lehetséges megoldás mellett. Más út nincs.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Összesen 312 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. november 02. 08:36
Ha az EU nem EMA-vakcina-apartheidot űzne, hanem elismerné a keleti vakcinákat is, erősíthene a vakcinák iránti bizalmon, ami nem Gődény miatt rendült meg világszerte.
Zaizen Jotaro
2021. november 02. 02:32
"Általános átoltottság nélkül nem hagyható magunk mögött a pandémia" írja a cikkíró, szentül meggyőződve arról, hogy ő az újságíró-vátész egy megcáfolhatatlan igazságot közvetít a tudatlan, mosdatlan proli tömegek számára. De vajon mit mond a tudomány? Az átoltottság mértéke és a járvány terjedése valóban összefügg? A tudomány bizony azt mondja, hogy NEM: "Increases in COVID-19 are unrelated to levels of vaccination across 68 countries and 2947 counties in the United States" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8481107/
tgely
2021. november 01. 21:50
Az oltás célja, hogy a sz3rvezet megismerje a covidot és az inmunrendszer ne tapogatással reagáljon rá. Aki ezzel nincs tisztába, az vélhetően azt se tudja, hogy korona típusra sosem fejl3sztettek oltást, mivel nem lehet hatékony. Az eddigi korona vírusok a humán populációban viszont jól ismert ágensek voltak szemben a koviddal. Volt rájuk a szervezetnek tapasztalata. Azon vitázni, hogy minek az oltás vagy hogy miért nem kötelező egy butaság. Korona vakcina nem fog életre szóló védelmet adni, de ezt 2019 előtt is tudtuk már. A politika szerepe ennek a prezentációja lenne, persze ez nem mindenkinél hatásos. Mindenkinek más mese kell, hogy megnyugodjon és felfogja a lényeget. Valakinél már sikerült valakinél sose fog. Hiába, a politika sem ad 100%-os biztonságot.
tgely
2021. november 01. 19:24
Tegnap voltunk a temetőben. Mécsest gyújtottunk covid áldozatunknak... is. Ő elöbb lett fertőzött, mint oltott. 52 éves volt. Mi még élünk és oltakoztunk. Ennyi. Tanulságos. Legalábbis nekünk az maradt egy életre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!