9/11 és a „végtelen háború” mítosza

2021. szeptember 10. 13:32

Amerika rezignáltan visszavonul a történelemből.

2021. szeptember 10. 13:32
Seres László
Seres László
Hetek

„Ezt a háborút nem a Nyugat kezdte, hanem a szélsőséges iszlám a nyugati civilizáció ellen, és nem 2001. szeptember 11-én, hanem századokkal korábban. Lehet, hogy »megnyerni« ezt a háborút nem lehet, de féken tartani igen. Amit biztos nem szabad: behódolni és gyáván megfutamodni.

»Szeptember 11-e idén a szokásosnál is fájdalmasabb lesz. Egy dolog az emlékezés. Teljesen más dolog viszont azt látni, hogy a támadások kitervelésének helyszínén ismét a szeptember 11-e előtti állapotok uralkodnak, ahol a tálibok vannak hatalmon, és az al-Kaida országszerte menedéket élvezhet« – állapította meg Newt Gingrich azután, hogy a 20. évfordulóra időzített amerikai kapituláció után a tálibok elkezdtek hosszú távra berendezkedni.

A republikánus veterán szavai nagyon sok amerikai lelkiállapotát fejezi ki, de még az Amerika-szkeptikus Európában is nagy a döbbenet. Már a kivonulás kapkodó, B-terv nélküli módja is minősíthetetlen volt, de (ahogy az angol mondja: sértéssel bővítve a sérelmet) az eredetileg szeptember 11-ére kitűzött, végül előrehozott határidő maga volt a cinizmus, a közel háromezer áldozattal szembeni jelentős tiszteletlenség, hiszen az üzenete az, hogy nem tudtunk érdemi választ adni a halálotokra, vissza kell lépnünk a kezdő mezőre.

Húsz éve Afganisztán adott teret az al-Kaidának Amerika megtámadására, most pedig a tálib vezetés, az al-Kaida, a legalább 180 ember halálát okozó kabuli robbantással bejelentkező ISIS, de a világ összes latorállama és terrorszervezete úgy érezheti: csak ki kell várniuk, és büntetlenül eljön az idejük. Amerika rezignáltan visszavonul a történelemből: aggasztó módon egy egyre szélesebb konzervatív-demokrata koalíció ért egyet abban, hogy semmi keresnivalójuk nincs a világban, az Egyesült Államok csak egy ország a sok közül, egy a három nagyhatalom közül, nincs üzenete vagy pláne missziója a világban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2021. szeptember 11. 06:50
Az egyáltalán nem baj, ha Amerika úgy éli meg, hogy egy ország a sok közül. Bár már itt tartanánk. A baj az, hogy hol így éli meg, hol úgy. Amikor megnyer egy világháborút, hirtelen irányítani akarja a világot. Amikor ez vérrel jár, visszavonul. Utána nosztalgiája támad a világ irányítására és elölről kezdni.
Google
2021. szeptember 10. 18:02
Ilyen missziója, hogy megtámad országokat, ott egyeseket pénzel, felfegyverez, másokat üldöz, egyetlen nagyhatalomnak se legyen!
balbako_
2021. szeptember 10. 17:28
Nem a Nyugat kezdte?
catalina9
2021. szeptember 10. 17:03
9/11 és a „végtelen hazugság” mítosza
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!