Célszámítógép idegen életformák felkutatására

2015. november 29. 14:42

Speciális kémiai laboratóriummal készül a NASA a világegyetem idegen életformáinak a felkutatására.

2015. november 29. 14:42
Dante D'Orazio
The Verge

A NASA új célszámítógépet fejlesztett ki az idegen létformák felkutatására a „marsjárói” számára. A laptophoz a legkevésbé hasonlító eszköznek a Kémiai Laptop nevet kapta, mert gyakorlatilag egy hordozható kémiai laboratórium rejlik benne miniatürizálva. A célja az, hogy molekulákat gyűjtsön be az idegen bolygókon és ezeket elemezze, valamilyen életforma található benne vagy sem (aminosavakat keres elsősorban, mert ezekből állnak össze a proteinek is nevezett molekulák). Az elemzéshez vizet is visz magával, hiszen ez elengedhetetlen a vizsgálathoz. Maga a processzus egy kávéfőzőhöz hasonlító gépben történik meg, felmelegíti a mintát, feloldja vízben. Festőanyagok és egyéb adalékokkal segítik az esetleges molekulák megjelölését, majd a tényleges kémiai analízist egy lézer végzi el a dobozban. A végén arra tud választ adni, hogy a vizsgált aminosavak élő vagy élettelen forrásból származnak. A részletes és pontos elemzések majd csak az űrhajóban és emberi erőforrás segítségével végezhetőek el. Gyakorlatilag a Kémiai Laptop egy gyors tesztet végez, érdemes-e vagy sem az éppen kutatott területen idegen életforma után komolyabb kutatásokat végezni, vagy sem.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. november 29. 23:46
a mostani létező életformát sem képesek értékelni, pocsékolják millió számra, háborúkat gerjesztve, akkor mivégre ez a lázas igyekezet? Talán csírájában szeretnék elfojtani az élet kezdeményeit, mert más értelme ennek tükrében nem nagyon van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!