Ki nem érti Európát?

2010. szeptember 08. 18:38

Bárcsak az lenne a legnagyobb problémánk, hogy meg kell értetni a bibliai hagyomány fontosságát.

2010. szeptember 08. 18:38

»Aki nem ismeri a bibliai hagyományt, az nem érti meg Ady Endre verseit vagy Bach zenéjét«,mondta Semjén Zsolt, majd hozzátette: az ilyen ember "szellemi értelemben" nem európai. Direkt vártunk vele pár napot, hogy a miniszterelnök-helyettesi kinyilatkoztatás - szokás szerint - megint botrányt kavar-e, némi meglepetésre azonban még egy sajtóközleményre se futotta sehonnan. Azt jelenti-e ez, hogy Semjén igazat mondott?

Röviden: természetesen nem ettől, de az állítás igaz. Legalábbis lényegi mondandója megállja a helyét, csak épp némi magyarázatra szorul. Hiszen kellő rosszindulattal nyugodtan lehetne úgy is érteni a sarkos mondatokat, hogy aki nem éjjel-nappal (khm: minden nap, ugye) olvassa a Bibliát, az nem érti Európát. Holott erről szó nincs. Az egyetemes műveltséghez igenis hozzátartozik a bibliai hagyomány ismerete: hogy a hétköznapi szókincsen (pl.: »pálfordulás«, »júdáspénz«, »égbekiáltó bűn«, stb.) túl tényleg megértsük Ady, Babits (Jónás könyve) és József Attila műveit, Mozart Requiemjét. És ehhez nem kell vallásos, templomba járó embernek lenni, hanem objektív tényként érdemes elfogadni, hogy az európai kultúra gyökerei a bibliai hagyományban keresendők.

Amiben azonban Semjén Zsolt téved, az sajnos a kiindulópont. Röviden: bárcsak az lenne a legnagyobb problémánk, hogy meg kell értetni a bibliai hagyomány fontosságát. Semjén idealizmusa különösen azoknak lehet bántó, akik napi rendszerességgel szembesülnek az írás- és olvasáskészség leépülésével, azzal, hogy felsőoktatási intézmények hallgatói nem hogy írni, de lassan helyesen beszélni sem tudnak, az utolsó könyv, amit olvastak, többüknek Paolo Coelho legújabb életbölcsessége. Lehet nekik mondani, hogy a bibliai hagyomány - legalább felszíni - ismerete nélkül lemaradnak a lényegről, csak éppen olyan marad, mint a pusztába kiáltott szó.

Ettől még Semjén igazat mondott.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
advocaat
2010. szeptember 09. 12:09
Szabómárk, veled is csak többen vagyunk.... Fidesz-tag létedre TÁMADOD itten a keresztény konzervativizmust?? Vagy egy súlycsoportban érzed magad Dr. Semjén KDNP Elnökkel, Miniszterelnök-helyettessel??! KI AZ AZ ÁLLAT, aki ezt a VAK ÖNTELTSÉGET SUGALMAZZA NEKED? mi, Márkunk??! Magam rúgom szét a 25 éves valagadat, TE TAKNYOS HÜLYEGYEREK!
Kündü
2010. szeptember 08. 21:18
KIT ÉRDEKÖL Ujrópa??! TURÁNNAL vagyok én elfoglalva, az Alpoktul az Hangáj -hegységig s a Jenyiszejig!!!
bogla
2010. szeptember 08. 20:11
Mindig ugyanoda jutunk vissza, de ez nem olyan bonyolult, már az ókoriak tudták. Azt kell föltenni: cui prodest? (Kinek érdeke?) A válasz ott van minden ország fizetési mérlegében (cash-flow annak, aki így jobban érti)! Az egész európai unió gyakorlatilag három országot szolgál. Az Eurostat fizetésimérleg-statisztikája szerint a 2004 és 2008 közötti öt évben (a záróéveket is beleértve) az unió három országa (Németország, Nagy-Britannia és Franciaország) 460 milliárd eurós jövedelemre tett szert, míg az uniós tagországok nagyobbik része (Írország, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország, Görögország, Magyarország, Portugália és még néhány másik ország) nagyjából ugyanekkora összeget fizetett ki jövedelemátutalások formájában. A jövedelemátcsoportosítás mértéke egy évre elosztva megközelíti az unió éves költségvetését, vagyis az unió sokat emlegetett költségvetésével szemben működik egy másik jövedelemátcsoportosítás, amely a periféria vagy fél periféria országaiból szivattyúzza át a jövedelmeket a centrumországokba. Magyarországra például az említett 2004–2008-as időszakban mintegy nettó ötmilliárd euró uniós támogatás érkezett, ezzel szemben hazánk ugyanezen időszak alatt nettó harmincmilliárd euró jövedelemátutalást teljesített a centrumországok felé. Ez az egy a hathoz arány a centrum javára mutatja azt, hogy a demokráciáról, szolidaritásról, felzárkózásról szóló naponta elhangzó kenetteljes szavak mögött valójában milyen érdekek is mozgatják az „egyre szorosabb unió” szorgalmazóit. Ennyi! Tudni kell, hogy mit kell nézni!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!