Már a reptéren is robotrendőrök jelennek meg Szingapúrban

2023. június 25. 11:08

Szingapúr fokozatosan egyre több robotjárőrt fog telepíteni a városállamban – közölte csütörtökön a rendőrség. A több mint öt évig tartó teszteket követően áprilistól már üzembe állították a robotokat a Changi repülőtér 4-es terminálján, hogy segítsék a helyszínen járőröző rendőrök munkáját.

2023. június 25. 11:08
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Az 5,6 milliós városállamban kevés a munkaerő, alacsony a születésszám, így 

A robotokat kamerákkal, érzékelőkkel, hangszórókkal, kijelzőpanellel, fényjelzővel és szirénával szerelték fel. Nagyjából 1,7 méter magasak, de meghosszabbítható teleszkópjukat 2,3 méteresre tudják kitolni. Több kamerával is fel vannak szerelve, amelyek 360 fokos látóteret biztosítanak, azaz extra „szemként” szolgálnak a terepen. 

A rendőrség szerint a robotok egy incidens során képesek kordonokat felállítani, villogókkal, fényjelzéssel, szirénákkal és hangszórókkal figyelmeztetni a járókelőket, amíg az emberi rendőrök megérkeznek a helyszínre. A járókelők a robotok első felén lévő gomb megnyomásával közvetlenül is kommunikálhatnak a rendőrökkel.

Nem ezek az első robotok, amelyeket a több mint 5 millió lakosú, technológiailag fejlett országban polgári feladatok ellátására alkalmaznak. A robotok korábbi változatait 2018-ban és 2022-ben már nyilvános felvonulásokon már bevetették.

A koronavírus idején már robotkutyákat is használtak a szigorú társadalmi távolságtartás kikényszerítésére, a takarítórobotok pedig gyakori látványt nyújtanak országszerte a metróállomásokon – csakúgy, mint a repülőtéren.

Mindeközben a közlekedési tisztviselők abban bíznak, hogy a kereskedelmi repülőtaxik már két éven belül valósággá válhatnak. A tudósítások szerint alegújabb jövevényekhez még hozzá kell szoknia a lakosságnak még egy olyan országban is, ahol a robotok viszonylag gyakoriak.  

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!