Egy szerb aranybányában a kínai munkáltatótól 14 százalékos fizetésemelést követelnek

2023. január 07. 22:42

Miután a Zijin Copper szerbiai vállalatvezetése nem tudott közös nevezőre jutni december végén a kelet-szerbiai Bor réz- és aranybányájának munkásaival, ez utóbbiak még tavaly tüntetésbe kezdtek. Kedden délután a vállalat épülete előtt követelték a vezetőségtől, hogy módosítsák a december közepén meghozott munkaszabályzatot.

2023. január 07. 22:42
null

A vállalatvezetés és a szakszervezetek már hónapok óta tárgyalnak, a 2021-ben megkötött kollektív munkaszerződés ugyanis lejárt, ám egy új kapcsán nem tudtak megállapodni. A kínai irányítású cég ezt a helyzetet azzal „oldotta meg”, hogy december közepén létrehozott egy munkaszabályzatot. Ezzel pedig több mint ezer alkalmazott elégedetlenségét váltotta ki, ahogy azzal is, hogy bár a vezetés azt állítja, nem zárkózik el a tárgyalásoktól, mégsem nem hajlandó figyelembe venni a szakszervezetek követelését.

A Bori Rádió és Televízió beszámolt arról, hogy a Zijin Copper az új tervezet szerint mindössze 5 százalékkal emelné a fizetéseket, azzal, hogy munkaórától függően további 5000-5300 dinárral (mintegy 17-18 ezer forinttal) növelik meg minden munkás bérét. 

ezzel pedig az országos szociális tanács által meghatározott minimálbér lenne a fizetések elszámolásában az alapjuttatás. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a kitermelésben dolgozó munkások fizetése nem 5, hanem 14,3 százalékkal emelkedne. 

A szakszervezetek azzal érvelnek, hogy

Egyben visszakérik korábban szerzett jogaikat, ugyanis elmondásuk szerint a kínai munkáltató az új munkaszabályzattal számos eddigi jutatástól fosztaná meg a dolgozókat. Így a szolidáris juttatásoktól, az évfordulós díjaktól, az évi szabadságra számolt összegtől, illetve az önkéntes véradást ösztönző szabadnapoktól is elesnének, pontosabban az eddigi 5 helyett csak 2 szabadnapot számolnának fel).

Miután a szakszervezetek a kínai vállalattal szeptember óta folytatnak tárgyalásokat, ám sehogy sem tudtak megállapodni, a szakszervezetek a szerb kormány támogatását kérték, így az egyeztetések december vége óta a bányászati, valamint a pénzügyminisztérium bevonásával zajlanak.

Dubravka Đedović (Dubrávka Gyedovity) bányászati és energiaügyi miniszter a tüntetés első napján folytatott tárgyalásokat követően a sajtónak elmondta, hogy az új kollektív szerződésről szóló egyeztetéseknek folytatódniuk kell, és a minisztérium kész arra, hogy minden lehetséges támogatást megadjon annak érdekében, hogy a munkások és a vállalatvezetés érdekei se csorbuljanak, közölte a Beta hírügynökség. A szerb tárcavezető kihangsúlyozta, a szerb kormány célja, hogy a vállalat sikeres legyen az országban folytatott tevékenységei során, a munkások pedig elégedettek legyenek a munkahelyükkel és az őket érintő jogokkal.

 Nem eléggé rugalmas a kínai tulajdonos

A kínai Zijin bori vállalatvezetése ez idáig nem fogadta el a szakszervezetek azon kérését sem, miszerint helyezzék hatályon kívül a december közepén meghozott új munkaszabályzatot. Mint ahogy arról a Beta hírügynökség korábban beszámolt, a Zijin Copper cáfolja, hogy az új munkaszabályzattal csökkenne a termelésben dolgozók fizetése. Ők azt állítják, hogy mindent a törvényekkel összhangban tesznek.

Mirjana Popadić (Mirjana Popadity), a Zijin Copper humánerőforrás-szolgálatának vezetője elmagyarázta, hogy a munkarendi szabályzat szerint a havi bérelszámolásban történtek változások, de kiemelte, hogy az új számolás senkit sem károsít meg, mivel emeléskor lineárisan nőnek majd a fizetések, így mindenki megérzi majd azt, sőt, a termelésben résztvevőknek kedvezőbb is az új elszámolási modell. Kiemelte, hogy az egytálételpénz is 1000 dinárral (közel 3400 forinttal) magasabb, továbbá a túlórát szintén az eddigi szerint fizetik ki.

A Zijin rámutatott, hogy a működésüket nagyban érinti az energiaválság, illetve a nemesfémek árának ingadozása a tőzsdén, de a munkaszabályzatot úgy fogalmazták meg, hogy ezeket a nehézségeket, amelyekkel a vállalat küzd, az alkalmazottak ne érzékeljék. Mint kiemelték, a nettó átlagfizetés a bori réz- és aranybányában meghaladja az országos átlagbért, és mintegy 110 000 dinár (374 000 forint) körül alakul.

hiszen január 1-jétől az országos szociális-gazdasági tanács döntése alapján 230 dinárra (775 forint) emelkedik az órabér.

A szakszervezetek arra is rámutatnak, hogy a munkaszabályzatban már nem szerepel a munkásszerveződés, vagyis a szakszervezetek működésének lehetősége, sőt, megtiltják nekik, hogy szakszervezeti kölcsönnel segítsék a munkásokat.

Zoran Marković (Zoran Markovity), a Szerbiai Fémmunkás-szakszervezetek Szövetségének (Saveza sindikata metalaca Srbije) elnöke a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt évben, amikor a szakszervezetek tárgyalásokat folytattak a Zijin Copper vezetőségével, amelyen jelen volt a bányászati, a gazdasági és a munkaügyi minisztérium képviselője is, a felek arra kötelezték el magukat, hogy egyoldalúan senki sem fogja megváltoztatni a kollektív munkaszerződést. Továbbá nem hoz új munkaszabályzatot. Véleménye szerint a kínai vállalat éppen ezt, az írásban foglalt kötelezettségét szegte meg, amit a szerbiai bányák megvásárlásakor írt alá.

A Zijin Copper Borból és a környező településekről 6162 embert foglalkoztat. A vállalat rámutatott arra, hogy folyamatos fizetést biztosítanak annak a mintegy 1000 munkásnak is, akik a kohóban dolgoznak, annak ellenére, hogy az üzem – annak felújítása miatt – már 8 hónapja nem működik.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. január 08. 14:24
Kinai munkáltató szerb aranybányában... aranybánya az erdlyi Verespatakon kanadai cég tette rá a kezét, Kinai tulajdonú munkáltató hotelekben, kávéházakban, airbnb-kben, fodrászoknál, kinai tulajdonú vasutak Afrikában. Ez lenne a globalizmus. Ha el vagy adósodva, felvásároljuk értékeidet, ha kormányaitok engedi. Okos, dörzsölt törvényhozással lehetne elkerülni. Miért nem vehet olasz az osztrák határon földterületet vagy ingatlant ? Miért nincs annyi külföldi lakástulajdonos Prágában ?
Rodolfo
2023. január 08. 12:20
A sárga homok mindenhova befolyik.
stug
2023. január 08. 12:20
Örüljenek, hogy a gonosz nyugati elnyomás helyett a jóságos keleti terjeszkedésben van részük. Hajrá Kína! A 397 forintos órabér nem valami tévedés?
Akitlosz
2023. január 08. 12:20
Abban az országban meglehetősen nagy baj van, amelyben már az aranybányát is Kína finanszírozza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!