Újabb tagállam lépne az USA-ban, jön a dollár alkonya?

2023. január 13. 15:40

Furcsa hírek érkeznek a dollárról. Már nem csak az ázsiaiak néznek szkeptikusan rá, hanem egyes nyugati közgazdászok is az összeomlását vizionálják. Ezek után már csak hab a tortán, hogy immár a negyedik amerikai tagállamban vezetnék vissza az aranyat és az ezüstöt, mégpedig hivatalos fizetőeszközként, legalábbis a szövetségi zöldhasú mellett.

2023. január 13. 15:40
null

A Missouri szenátusában a 2023-as törvényhozási ülésszakra benyújtott törvényjavaslat fontos lépéseket tenne az arany és az ezüst pénzként való kezelése felé, és megteremtené a színteret a valuták versenyéhez a tagállamban. A republikánus William Eigel szenátor a múlt hónapban nyújtotta be az SB100-as javaslatot. 

A jogszabály – meglepő módon – kifejezetten ösztönözné az arany és az ezüst pénzként való felhasználását Missouri államban, ideértve a törvényes fizetőeszközzé tételét, az arany és ezüst állami tőkenyereség-adójának eltörlését, valamint egy állami veretlen nemesfémek értéktárának létrehozását. 

A törvény előírja majd azt is, hogy az Államkincstár a költségvetési tartalékalapban tartott pénzeszközök legalább 1 százalékát aranyba és ezüstbe fektesse.

A törvényjavaslat értelmében az aranyat és az ezüstöt törvényes fizetőeszközként fogadnák el, és Missouri államban kötött valamennyi köz- és magánadósság kifizetésére alkalmas lenne. Persze senkit sem lehetne kötelezni a nemesfémmel való fizetésre. Ugyanakkor ez a javaslat gyakorlatilag   

lehetővé tenné a missouriak számára, hogy az arany- vagy ezüstérméket pénzként használják, nem pedig pusztán befektetési eszközként. 

Ez a szabály tehát ugyanolyan helyzetbe hozná az aranyat és az ezüstöt, mint a Fed bankjegyeit.

Nem Missouri az egyetlen

Sokaknak ez talán újdonságnak hat, ám Missouri lehetne immár a negyedik állam, amely az aranyat és az ezüstöt törvényes fizetőeszközként ismeri el. Utah járt legelöl, amikor 2011-ben újra bevezették az alkotmányos pénzt, majd következett Wyoming és utána Oklahoma.

A hatás Utah államban volt a legdrámaibb, ahol a törvény elfogadása és az aranyra és ezüstre kivetett minden adó eltörlése után megalakult az United Precious Metals Association (UMPA). Az UPMA az Egyesült Államokban veretett arany- és ezüstdollárban denominált számlákat kínál. A társaságnak jelentős szerepe volt a "Utah Goldback" kifejlesztésében is, amelyet úgy jellemeztek, mint 

Missouri már most is egyike annak a 41 államnak, amely nem vet ki forgalmi adót az arany- és ezüstrudakra. Az SB100 az arany- és ezüstrúd eladását is mentesítené az állam tőke-nyereségadója alól. A tőke-nyereségadó alóli mentesség egy újabb lépést jelentene az arany és az ezüst árucikkek helyett pénzként való kezelése felé. A nemesfémrudakra kivetett adók ugyanis visszatartják a befektetéseket, és a tranzakciós költségek növelésével akadályozzák az arany és ezüst pénzként való használatát.

Az arany- és ezüstrudakra kivetett adót úgy is leírhatnánk, mintha megkérnénk egy élelmiszerüzlet eladóját, hogy váltson be egy 5 dolláros bankjegyet, és ő 35 cent adót számítana fel. Végül is csak egy pénzformát cseréltek egy másikra. 

Az arany és ezüst cseréjére kivetett adó eltörlésével az aranyat és ezüstöt már pénzként kezelnénk, nem pedig árucikként. 

Ez egy kis lépést jelent az arany és az ezüst törvényes fizetőeszközzé való visszaállítása felé, és a Fed pénzmonopóliumának lebontása felé.

Nemesfém értéktár

Az SB100 törvényjavaslat mindeközben egy állami nemesfém értéktárat is létrehozna. Ez nem csak a nemesfémek biztonságos tárolására teremtene lehetőséget, hanem megkönnyítené az arany és ezüst mindennapi használatát a Missouri államban folytatott pénzügyi tranzakciók során.

Az értéktár az Államkincstári Hivatalban jönne létre. A letétkezelő az állam, illetve az állam valamely más szerve által átadott arany, ezüst és egyéb nemesfémek letéteményese, őrzője és kezelője lenne. A letétkezelő magánszemélyek arany- és ezüstbetétjeit is elfogadná.

A törvényjavaslat szerint létrehozna egy olyan mechanizmust, amely

lehetővé tenné a magánszemélyek számára, hogy nemesfémekkel, köztük arannyal és ezüsttel kapcsolatos tranzakciókat hajtsanak végre.

A törvényjavaslat egy hasonló, Texasban elfogadott és Abbott kormányzó által 2015-ben aláírt törvényen alapul. A texasi letétkezelő 2018 nyarán fogadta az első betéteket.

Röviden: a letétkezelőn keresztül a missouriak aranyat vagy ezüstöt helyezhetnének letétbe, és elektronikus úton vagy csekken keresztül fizethetnének másoknak. A magánszemélyek és szervezetek így ugyanúgy vásárolhatnak majd árukat és szolgáltatásokat a páncélteremben lévő eszközökkel, mint ahogyan ma készpénzt használnak. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a piac megnyíljon a mindennapi tranzakciókban a megbízható pénz előtt.

A betétesek tehát egy olyan, aranyrudakból finanszírozott betéti kártyát használhatnának, amely a háttérben zökkenőmentesen alakítja át az aranyat és ezüstöt fiat pénzre (például amerikai dollárra). Ez lehetővé tenné, hogy azonnali vásárlásokat hajtsanak végre bárhol, ahol hitel- és betéti kártyákat elfogadnak. Ez egy fontos kis lépést jelent a valuták versenye felé.

Aranyhívők reményei

Sokan úgy vélik, hogy a törvényjavaslat előkészíti a terepet a Federal Reserve monopóliumának aláásására a verseny bevezetésével a pénzrendszerbe. Szerintük ez alulról felfelé támadja a Federal Reserve fiat pénz rendszerét, kihúzza a szőnyeget alóla azáltal, hogy funkcióit állami és helyi szinten irrelevánssá teszi. Amikor az emberek több államban kezdenek ténylegesen aranyat és ezüstöt használni a Federal Reserve bankjegyek helyett, az

gyakorlatilag semmissé tenné a Federal Reserve-t, és megszüntetné a szövetségi kormány pénzmonopóliumát.

Mindettől egy fordított Gresham-törvény hatását várják, ahol a jó pénz (arany- és ezüstérmék) kiszorítja majd a rossz pénzt (Federal Reserve bankjegyek).

Egyesek abban bíznak, hogy ezzel az események kaszkádja indulhatna meg, beleértve a valódi vagyon áramlását az államkassza felé, a banki ügyletek beáramlását az államon kívülről.

Más államokban is lehetséges már „egészséges pénzzel” bankolni – ami beindíthat egy esetleges felháborodást a Federal Reserve bankjegyek széles körű felhasználása ellen.

Ha a történet egyszer eljut erre a pontra, a Federal Reserve bankjegyek nagyrészt nemkívánatossá és lényegtelenné válnának az átlagemberek számára

– vélik egyesek.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almaska
2023. január 20. 18:30
Néhány bölcs közgazdász szerint; ha két különböző minőségű pénz kerül forgalomba akkor a rosszabb minőségű pénz ki konkurálná a jobb minőségű pénzt. Vagyis a jobb minőségű pénz lassan de biztosan eltűnne a forgalomból. A jobb minőségű pénz felhalmozása megakadályozná hogy forgalomba maradjon.
Gyugyesz
2023. január 15. 22:14
Ha a dollár megrendül, a világgazdasági berendezkedés is gyökeres változáson fog kersztülmenni. A dollár értékét korábban a munka alapú Amerika határozta meg, ami jó minőséget állított elő korlátlan mennyiségben - bármiből. Aztán yom kippuri háború után megszűnt a dollár aranyfedezete; a dollár értékét a hadsereg mindenkori ereje határozza meg. Várjuk azt a másmilyen világot, ahol nincs dollár alapú tőzsde, nincs korlátlan hatalma a nemzetközi valutaalapnak és Amerika nem bombázhat le kénye- kedve szerint bárkit.
Akitlosz
2023. január 15. 22:14
Az attól függ, hogy honnan. A jó pénzt gyűjteni érdemes, a rossz pénzt pedig minél gyorsabban elkölteni. Ezért otthon a népek arany és ezüst pénzeket gyűjtenének, a boltokba pedig továbbra is papírpénzeket vinnének.
Akitlosz
2023. január 15. 22:12
"Ráadásul a frász sem tudja mennyi aranya maradt Fort Knox-ban ahol 40-50 éve nem leltároztak ..." Van az már kb. 70 éve is. Az 1950-es években leltároztak ott utoljára publikusan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!