Beszállt a regionális oktatásba a Baranya megyei vállalkozás, hogy enyhítsen a szakképzett munkaerőhiányon

2022. május 07. 14:19

A Trend FM április végi adásának vendége Göncző Gábor, a beremendi-egyházasharaszti Titán Kft. tulajdonos-ügyvezetője volt, aki a cég fejlesztéséről és piaci lehetőségeinek szélesítéséről is beszélt a műsorban.

2022. május 07. 14:19
null

A Trend FM Fejlődik a hazai sorozata ezúttal a Baranya megyei Titán Kft. tevékenységét és a cég ügyvezető-igazgatóját, Göncző Gábort mutatta be. A vállalkozás 2005 márciusában alakult Beremenden, miután Gábor édesapja – több munkatársával – elhagyta a Cementipari Gépjavító Kft.-t, hogy saját vállalkozást alapítson. A cég azóta száz százalékos családi vállalkozásként működik, már a generációváltás is megtörtént, hiszen amióta az alapító nyugdíjba vonult, két fia, Gábor és Sándor vezetik a Titánt.

Az igazgató a műsorban elmondta: fő profiljuk a cementipari és mészművek gépészeti elemeinek gyártása, valamint javítása. A cég telephelye ma is a Beremendi Cementgyár területén áll, hiszen elsődleges tevékenységként az üzem gépészeti elemeinek teljes javítását és karbantartását végzik, és – ha szükséges – új berendezéseket is gyártanak. Miután a cementgyári karbantartási megrendelések alapvetően szezonális jellegűek, a Titán Kft. bővítette tevékenységi körét, így

acélszerkezetek gyártásával, szerelésével, valamint hegesztési és lakatos munkálatokkal is foglalkozik itthon és külföldön egyaránt.

A tavaly 308 millió forintos bevételt felmutató cég külsős megrendeléseket kapott már, többek között Olaszországból, Hollandiából, Ausztriából, Romániából, Boszniából és Németországból, és jelenleg leginkább az utóbbi ország piaca felé szeretnének nyitni. A Titánt tavaly 210 megrendeléssel keresték meg, ennek 94 százaléka belföldi megbízás volt, így érthető, hogy jelenleg a vállalat egyik kiemelt célja a külföldi kapcsolatok hosszútávú erősítése és partneri körének szélesítése. 

Korszerű gyártócsarnokot építenek

Göncző Gábor ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a külföldi munkák esetében alapvetően javító-szerelő és helyszíni gyártási tevékenységet végeznek. Kifejezetten exportra nem gyártanak, aminek elsődleges oka eddig az volt, hogy a jelenlegi üzemcsarnokuk méretei limitálják a nagyobb méretű alkatrészek és elemek legyártásának lehetőségét. A probléma megoldását egy korszerű gyártócsarnok építése jelenti, ezért Egyházasharasztiban vásároltak újabb telephelyet, amit azóta is fejlesztenek. Itt épül az a

minden igényt kielégítő gyártócsarnok, amelyre 208 millió forintot nyertek a GINOP-PLUSZ program keretében.

Az összeg 70 százalékából magát a nagyobb acélszerkezetek gyártására is alkalmas üzemcsarnokot építik fel, 30 százalékát pedig korszerű gépek beszerzésére fordítják. A fejlesztés a cég kalkulációi szerint úgy tudja majd növelni a megrendelések számát, hogy az 10-15 százalékos árbevétel-növekedést eredményezhet a következő években. 

A Titán Kft. az elmúlt években már több alkalommal is sikeresen pályázott a GINOP-programokon, így valósíthattak meg 33,4 millió forintból (többek között plazmavágó és csőhajlító gépek vásárlásával) eszköz- és gépbeszerzéseket, míg egy másik pályázatból nyert összegből a foglalkoztatotti létszámot tudták növelni – ez a tavalyi évben, folyamatosan növekvő tendenciát mutatva, már negyvenhét fő volt. 

Áremelkedés és szakemberhiány jelentenek fenyegetést

Göncző Gábor elmondta: az utóbbi hónapokban – országos jelenségkén tapasztalható módon – jelentősen megugrottak a főként kis- és középvállalkozásoktól vásárolt alapanyagok árai, de érezhető a költségek növekedése a beszállítói oldalról is. A közeljövő legnagyobb kihívásának mégis a szakképzett munkaerő becsábítását és megtartását tartja. A helyzet javulása érdekében a Titán Kft. nagy hangsúlyt fektet arra, hogy partneri kapcsolatot alakítson ki a helyi és regionális szakképző intézményekkel. Ez valósult meg a siklósi Garai Miklós Szakgimnázium és Szakképző Iskolával is, amelynek hegesztő oktatásához a cég biztosítja a gyakorlati képzőhelyet,

azzal a nem titkolt céllal, hogy a tanulóknak munkalehetőséget is biztosítson az iskola elvégzése után.

Ahogyan a cégigazgató fogalmazott: ha 25-30 fiatalból 2-3 náluk marad, már megérte a befektetett pénz és energia.

A cég jövőjét tekintve Göncző Gábor a külső megrendelések számának növekedésében, az acélszerkezetek gyártási kapacitásának szélesítésében és mindenekelőtt az automatizálásban, a géppark fejlesztésében látja az egész Európában versenyképes, sikeres működtetés zálogát.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. május 10. 01:42
Hogy lehetséges egyáltalán munkaerőhiány, amikor Magyarország a világ legszebb országa és mindenki agyon van fizetve?!
csulak
2022. május 08. 20:28
erre nem innek, nezd meg ,hogy Nyugat merre fele tart? Jozan ember nem fog odamenni
csulak
2022. május 08. 20:27
Bravo!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!