Az internet egy újjászületési fázisban van – a digitális világban hagyja kézjegyét a magyar tetoválóművész

2021. május 27. 13:24

Éppen csak, hogy elkezdtük befogadni a digitális művészetet, mint a kreativitás kinyilatkoztatásának új lehetőségét, az NFT alkotások már megállíthatatlan tempóban születnek. Számos külföldi projektről és hírességről számoltunk be az elmúlt hónapokban, akik belevetették magukat a blockchain és NFT-k világába.

2021. május 27. 13:24
null
NFT: Nem helyettesíthető token, a digitális főkönyvben tárolt adategység, az úgynevezett blokklánc, amely igazolja, hogy a digitális eszköz egyedi és így nem cserélhető fel. Az NFT-k felhasználhatók olyan elemek ábrázolására, mint a fényképek, videók, audio és más típusú digitális fájlok és anyagok.
Blockchain: Azaz blokklánc. egy elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, a hamisítást és módosítást kizáró módon.

A Makronóm egy magyar tetoválóművésszel beszélgetett, aki segíthet közelebb hozni hozzánk ezt a művészetet is forradalmasító technológiát. A Makronóm Bercsényi Balázs tetovál művésszel készített interjút a május 12-én debütáló NFT alkotásainak apropóján. 

Bercsényi Balázs tetoválóművész a mediterrán városból, Pécsről származik, ahol magába szívta az álmodás képességét és elindult világot látni. Nevét nem csak a hazai szakma kiválóságaként emlegetik, hanem világviszonylatban is az egyik legkeresettebb tetováló. Balázs megjárta a világ megannyi táját, alkotott Angliában és New Yorkban is, jelenleg a világjárvány egy időre újra Magyarországra sodorta. A COVID-19 leszűkítette munkalehetőségeit és számára is egy kényszerű megálljt parancsolt. Ezt azonban egy pillanatig sem bánja. Különleges tetoválási stílusát a rituálé, a spiritualitás, a szakrális geometria, az okkult tudományok és a szobrászat befolyásolja. Nem fél az újdonságtól és a kísérleti projektektől, amik megvalósulásához nyitott világlátása általában hozzá is segíti őt. 

Legújabb projektje az „Obtainable” elnevezésű weboldal, melyet más vizuális alkotókkal és művészekkel együtt álmodott meg. A nevezett platformon több művész alkotásait lehet megvásárolni kriptovaluta fejében, köztük Balázsét is. 

Dolgoztál már több helyen a világban, a pandémiás helyzet téged is egy időre Magyarországhoz kötött jelenleg most hol alkotsz?

Igen, jelenleg Magyarországon vagyok, Budapesten. Amennyiben a helyzet változik ismét megindulok a nagyvilágba. Néha lejárok a Balatonra, megyek most Svájcba, amennyire csak lehet próbálok utazgatni. Amint lazulnak a szabályok visszatérek Amerikába, útra fogok kelni. 

Hogy látod a művészek helyzetét a világjárvány idejében? 

Én csak magamból tudok kiindulni, nyilván ez a bezártság és a határzár lekorlátozták az én lehetőségeimet is munka szempontjából. Kevesebbet tetováltam, aminek én határozottan örültem, jó volt egy kis szünetet tartani. De biztos vagyok benne, hogy sokaknak nem egyszerű. Szerintem a zeneipart és az előadó-művészeti ágazatot sokkal jobban sújtotta a járványhelyzet.

A digitális művészeknek ez kifejezetten kedvező, jó időszak volt, illetve bárkinek, aki az internet világában mozog vagy a digitális térben van jelen. 

Hogyan találkoztál az NFT-k világával, volt egy konkrét pont, amikor eldöntötted, hogy ezzel foglalkozni szeretnél vagy intuitív neki álltál és alakult?

Az NFT-ről tavaly év végén hallottam először, és aztán kezdtem utána járni, nem is nagyon értettem mi ez az egész. Egy nagyon jó barátomat kerestem meg, akivel aztán az egész projektet megálmodtuk, több partnerrel együtt, akik Hawaiin vannak. Vele kezdtem el potenciálisan nyitni az NFT-k felé, hogy jó lenne valamit csinálni, nem csak nekem felületet, hanem alapvetően bekerülni az NFT-s körforgásba. 

Az egész alakult, a barátom összehozott egy ékszertervező sráccal, meg egy digitális művésszel és az egész egyszer csak összeállt. Annyira jól sikerültek az első alkotások, annyira szépek lettek, hogy mikor megláttam nem volt kérdés, hogy belecsapjak-e.

A digitális művészet, egy újfajta ága az alkotásnak vagy egy szerencsés lehetőség?

Az egész kriptovilág, a Blockchain és NFT picit arra emlékeztet, mint mikor az internet a ’90-es években megérkezett. Bejött a chatelés, itt volt ez az új őrület, mindent lehetett, a lehetőségek végtelenek voltak. Belecseppentünk egy teljesen új világba, ahol hirtelen a világ másik végéről idegen emberekkel tudtunk kapcsolatot teremteni. Úgy érzem, hogy az internet újjászületési fázisban van, ami egy szuper lehetőség. Azt gondolom, hogy ennek is köszönhetem, hogy megszületik bennem egy NFT ötlete, amit aztán van lehetőségem megvalósítani, mert van egy platform, létező struktúra, ami ezt lehetővé teszi.

Ha az ember nem ítélkezik felette, hanem egyszerűen csak elfogadja, hogy efelé halad a világ, akkor ez egy hatalmas lehetőség.

A kísérleti projektek nem állnak tőled távol. Mennyire tudatos az ebbe az irányba való elmozdulásod?

Próbálok mindig újat alkotni, vagy pár lépéssel előrébb járni. Nem feltétlenül mondanám, hogy tudatosan indultam el az NFT irányába, inkább csak követtem az energiákat meg az intuícióimat. Ha valami rezonál velem és működik, az jó.

Úgy gondolom, hogy az embernek mindig ki kell lépnie a komfortzónájából, akkor lesz növekedés és akkor fogsz felfelé eleválni.

Én ezeket fontosnak tartom. A megújulást és az újítást.

Azt gondolnám, hogy az NFT egy nagyon „mai” dolog, valaki, aki az ősiséget és a spiritualitást ennyire közel érzi magához, hogyan jut mégis el odáig, hogy megalkot egy NFT-t?

A kettő nem zárja ki egymást. Rajongója vagyok és inspirálódom sokat, idézőjelben az ősiségből, de az nem azt jelenti, hogy az ember ne haladjon a korral. Hogyha kivesszük az ítélkezést az elménkből vagy megpróbálunk rajta dolgozni, akkor mindent lehet. Miért ne lehetne? Azért alkottam meg ezeket az NFT-ket, mert nem volt semmilyen ítéletem magam felett, hogy én most NFT-t alkotok, nem azt néztem, hogy kit mit gondol, vagy mi a véleménye. Ha az ember folyton ezt figyeli, akkor nem fog sehova se jutni, mert állandóan le lesz blokkolva, hogy mások mit gondolnak róla, meg arról, amit csinál.

Nem csak bemutatkozott első NFT alkotásaival, de fel is ajánlott egyet ezek közül. Az eddig megjelent hat alkotás külön-külön is értelmezhető, de együtt egy történetet adnak ki. Melyet a tulajdonosok mind viselhetnek testükön is. A felajánlott alkotáson kívül a többire licitálni lehet, melyek közül több már el is kelt. A digitális képek között megbújik egy hetedik üzenet is, mely csak akkor lát napvilágot, ha azt valaki megtalálja. 

Mi az üzenete a felajánlott NFT alkotásodnak?

Mindenképpen szerettem volna visszaadni a közösségnek, az eddigi vendégeimnek, azoknak, akik követik, figyelik munkásságomat. Ehhez ragaszkodom, pedig elég magas ajánlatok érkeztek már erre az NFT-re is, de tartom magam ahhoz, hogy ezt elajándékozzam. Úgy gondolom ez egy jó lehetőség, hogy valaki jövőre tetováltasson velem, főleg azért, mert csak 6 embert fogok varrni vagy hetet, attól függ, hogy kitalálják-e az elrejtett hetedik üzenetet. 

Fontos számodra, hogy a digitális és a hagyományos művészet közelítsen egymáshoz?

Mind a digitális, mind a kézzel fogható offline valóságban a művészet belőlem fakad, így van benne hasonlóság, közelít egymáshoz, de hogy fontos legyen, abban nem voltam ilyen tudatos. A megalkotott NFT-éknél sok inspirációt merítettem a saját tetoválásaimból. Ez egy új megvalósulás, hogy a digitális NFT-hez hozzá kapcsolunk egy fizikai tetoválást, pont ez a lényege az Obtainable-nek is. Legyen egy leképezése a fizikai világban is, ne csak a digitálisban. 

Célod az NFT népszerűsítése? 

Nem célom a népszerűsítése, én csak egy újabb művész vagyok, aki belecsapott ebbe a lecsóba, aki hozzá adja saját művészetét ehhez a platformhoz. A népszerűsége az NFT-nek felívelőben van, akárcsak a Bitcoin vagy Ethereumon.

Ez valaminek a kezdete, egy olyan digitális térnek, ahol a digitális világ, a virtuális valóság és a videójátékok világa teljesen össze fog mosódni.

Bele sem merek gondolni, hogy ez még hová fejlődhet.

A tetoválás és az NFT is az időtlenségről és valaki kézjegyéről árulkodik. Összehasonlítható számodra a két alkotási folyamat és az elkészült „termék”?

Ugyanaz a kettő, alkotás. A vászon más. Energetikailag összehasonlítható, de vizuálisan, kézzelfoghatóságában nem biztos, két külön műfaj. Tulajdonképpen ez egy kapcsolat, melyeket összekapcsolva megemelkedik az értékük, plusz töltés és tartalom társul hozzájuk.

Hogyan látod az NFT jövőjét a világban és a saját életedben?

Fogalmam sincs. Az egészbe becsukott szemmel vágtam bele, annyira új dolog, annyira új történet, hogy fogalmam sincs merre tart. Bízom benne, hogy mostantól létjogosultsága lesz a digitális világban. 

Egyre jobban kezdem magam beleásni a kripto és digitális világba, és semmi baj nincs ezzel. Ha egy korszakalkotó vagy új dolog lát napvilágot, akkor az nagyon sok ellenhanggal jár, főleg az elején. Aztán jön egy óriási megértés és már mindenkinek magától értetődő lesz. Nagyon sok ilyet láthattunk az eddigi történelem során is

Milyen terveid vannak a jövőre nézve, mire számíthatunk tőled?

Az NFT-s megjelenéssel és azzal, hogy szignifikánsan leredukáltam a vendégeim számát, nagyon sok időm lesz másra. Lehet, hogy elkanyarodnék a tetoválások világából, nem hagyom el teljesen, de új projektek felé szeretnék elindulni. Úgyhogy ez a jövő év sok lehetőséget fog adni számomra, Bízom az univerzumban, hogy szépen egyengeti az utamat, bízom benne, hogy minden, ami történni fog az okkal történik értem és nem ellenem. 

A cikk szerzője Szalga Bogi.

Fotók: Ajkai Dávid

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!