OECD-jelentés a tudomány és az innováció vezető országairól

2016. január 19. 15:00

Az Egyesült Államok és Kína nemcsak gazdaságilag, de a tudomány területén is a mai világ két vezető hatalma. Kína 8 területen hagyhatja le elsőszámú riválisát.

2016. január 19. 15:00

Az OECD 2015 tudományos, technológiai és ipari adatai és jelentése alapján Kína hamarosan lehagyhatja az USA-t.

A tudományos kiválóság egyik mércéje a más források által referenciaként megemlített tanulmányok száma. A jelentés szerzői 27 területen vizsgálták, hogy mely országokra jut a legtöbb 10 százalék feletti hivatkozott tanulmány. A vizsgálat mindegyik területet érintette.

2003 és 2012 között az amerikai kutatók mind a 27 területen elsők lettek, Kína 8-ban ért el szoros verseny után második helyezést.

A vizsgált periódusban az amerikai tudományos publikációk száma megduplázódott, a kínaiaké viszont megnégyszereződött. 102 ezer kontra 37 ezer lett a végeredmény.

Több ok játszik közre a kínai tudomány világméretű elismerésében: az elmúlt években sok tudós ment az országba, az USA-t viszont sokan elhagyják. Ugyan több diák doktorál az USA-ban, Kínában viszont több a tudomány területén megszerzett doktorátus (27 ezer kontra 24 ezer).

2013-ban ez a két ország költött legtöbbet a k+f-re: az USA 438, Kína 318 milliárd dollárt. A kínai kormány viszont a GDP nagyobb százalékát költi k+f-re, mint az amerikai. 2013-ban külföldiek 350 milliárdot fektettek be Kínában, míg az USA-ban „csak” 300-at.

A jelentés szerint Kína 8 területen hagyhatja le az Egyesült Államokat: anyagtudomány, tervezőmérnökség, matematika, kémia, energetika, a „döntéshozás tudománya”, vegyészmérnökség, számítástudomány.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!