Így készül az apokalipszisre a brit kormány

2023. szeptember 15. 20:58

A britek 2008 óta publikálják az úgynevezett „kockázati nyilvántartást”, amely olyan lehetséges katasztrófa-forgatókönyveket sorol fel, amelyek elpusztíthatják az ország lakosságát. A veszélyek között szerepel a „nukleáris véletlen” és az „afrikai lópestis járvány” is.

2023. szeptember 15. 20:58
A single parent family photo in a toxic future

A brit kormány kockázati nyilvántartást vezet arról, hogy a britek miként pusztulhatnak el egy esetleges végzetes incidensben vagy járványban Az Economist szemezgetett a katasztrófa-forgatókönyvekből. A lehetséges katasztrófák között szerepel az „afrikai lópestis járvány”, a „nukleáris elszámítás” (ez az elnevezés sok kérdést vet fel), valamint a „veszélyes kórokozó véletlen elszabadulása” is. 

Nagy-Britannia kockázati nyilvántartását először 2008-ban tették közzé, amikor az Economist újságírója szerint az ilyen dokumentumok inkább „bürokratikus szórakozásnak” tűntek. Azóta világjárvány tört ki, Oroszország megtámadta Ukrajnát, és a mesterséges intelligencia fejlődése is sokakat megrémít. Toby Ord oxfordi filozófus szerint körülbelül 

egy a hathoz az esélye annak, hogy az emberiséget a következő évszázadban valamilyen egzisztenciális katasztrófa éri 

– olvasható a cikkben. 

Hogyan pontozzuk az apokalipszist?

Az Economist szerzője szerint a brit kormány kockázati nyilvántartása a kategórián belül viszonylag jónak számít. Korábban a kritikusai túlságosan titokzatosnak tartották. Azonban a szerző szerint még mindig átláthatatlan a módszertana, és arról sincs információ, miként állítják össze. S ami a legfontosabb: nem derül ki belőle, 

mégis ki a felelős a kockázatok kezeléséért?

Minden egyes kockázat két pontszámot kap: az egyik a valószínűségre utal, a másik pedig a hatásra. A hatás 1-től (csekély) egészen 5-ig (katasztrofális) terjed. Azonban a cikk szerint a katasztrofális kategória túlságosan tág. A brit kormányzat 4-es hatás-pontszámot ad a „nukleáris véletlennek” viszont a „járványt” veszélyesebbnek ítéli meg: ez 5 pontot kap.  

A cikk szerzője szerint a legnagyobb furcsaságok a „tanácsok” címke alatt szerepelnek. 

Például terrortámadás esetére olyan tanácsokat adnak az embereknek, hogy „fussanak” valamint „bújjanak el”. A dokumentum olyan javaslatot is tartalmaz: a katasztrófára való felkészülés érdekében az emberek tároljanak otthon rádiókat és palackozott vizet, valamint

csatlakozzanak „egy olyan közösségi csoporthoz vagy klubhoz, amely aktívan részt vesz a vészhelyzetekre való felkészülésben”.

Az Economist szerzője szerint az ilyen tanácsok azt az érzetet keltik: a brit kormányzat nem gondolja komolyan a veszélyt. 

Tavaly a New York-i városvezetés csinált egy videót, amelyben tanácsokat adtak arra az esetre, ha nukleáris támadás érné a várost. A videó tanácsai között szerepelt a „menjen be egy házba”, „maradjon bent”, és így tovább: 

Az Economist szerzője szerint volt idő, amikor a kormányok komolyan vették az apokaliptikus méretű katasztrófa veszélyét, különösen a nukleáris veszélyt. Példaként említi, hogy milyen óvóhelyek épültek Angliában az ötvenes években. Essexben egy domb lábánál található egy jelentéktelennek tűnő ház, amely a brit kormány nukleáris bunkerét rejti magában. A bunkerig egy 100 méter hosszú alagút vezet. 

A földalatti rejtekhelyet 1952-ben építették arra az esetre, ha nukleáris támadás történne, legyen hol elszállásolni a politikusokat és köztisztviselőket.

Mivel soha nem volt rá szükség, 1994-ben hivatalosan felszámolták és azóta múzeumként funkcionál. 

(Nyitókép: Getty Images/Andres Granollers)

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2023. szeptember 15. 21:45
A demográfiai adatok romlása és az idegen népek inváziója nincs a kihalási kockázatok közt..?
connorj
2023. szeptember 15. 21:21
A BLACK ROCK, WANGUARD, BERKSHIRE HATHAWAY, ROTSCHILD, WARBURG, etc hova mennek atomháború esetén? Új Zéland nem kap atomcsapást? Kedves Bibi Jó mély a bunker? Megérte az Azovot 5 éve simogatni? https://m.youtube.com/watch?si=-EHlOzrwJ9uW9Ed-&v=0txqZUjAp3s&feature=youtu.be TI HOL TARTJÁTOK AZ ESZETEKET???
Vata Aripeit
2023. szeptember 15. 21:21
Szerintem ez mókás. A Monthy- sok sajnos megöregedtek, ezért átvette a helyüket a liberális elit.
connorj
2023. szeptember 15. 21:14
Nem kellene leülni komolyan tárgyalni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!