A diktátorok mindig a humortól félnek legjobban – Gad Saad Budapesten

2023. szeptember 20. 15:25

Mi teszi a férfiakat és mi a nőket boldoggá? Hová tűnik a humor a mai korból? Mit tesz velünk a modern technológia? Gad Saad, a világhírű kanadai kutató Budapesten tartott előadást.

2023. szeptember 20. 15:25
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Az MCC Budapest Lectures előadás-sorozat keretében Gad Saad libanoni-zsidó származású, Kanadában élő professzor a „The Saad Truth about Happiness” (Saad igazságai a boldogságról) című könyvéről beszélgetett Calum Nicholsonnal, az MCC vendégoktatójával. 

Az eseményen Saad elmondta: eredetileg nem a boldogságról akart könyvet írni, mivel nincs még egy téma, amivel ennyit foglalkoztak volna a filozófusok. 

„Számtalan emailt kaptam olyanoktól, akik azt szerették volna tudni, miként lehetséges, hogy ilyen nehéz témákkal foglalkozom, és mégis mindig vidám vagyok? (…) Ez volt az első, ami az ihletet adta” – mondta a professzor. Mint megjegyezte: 

a személyes anekdotákat az ősi bölcsességekkel vegyítette a könyvében.

A beszélgetés során megosztotta: az elmúlt évtizedekben a felmérések szerint a férfiak boldogságérzete nem változott, azonban a nőké csökkent. 

Ez Gad Saad szerint az egyetemen terjedő „parazita ideák” következménye, amelyek azt hirdették a nőknek: ők pont ugyanolyanok, mint a férfiak, a két nem teljesen azonos. A népszerű szerző kiemelte: természetesen a nők és a férfiak egyenlőek, de vannak köztük jelentős különbségek.

„A nőket és a férfiakat nem feltétlenül ugyanazok a dolgok teszik boldoggá”

– jelentette ki a professzor. 

Ezt is ajánljuk a témában

Gad Saad azt is elmondta: a boldogságra való képességet nagyban meghatározzák a génjeink. Vannak, akik egyszerűen vidám természettel születnek; és vannak, akiknek mindig borús a tekintetük. Azonban a könyvet azokról a tényezőkről írta, amelyek nem a gének függvényei.

Külön kiemelte: kulcskérdés a jó házastárs és a jó munka választása. Az előbbire nem árulta el receptjét, de a munkával kapcsolatban elmondta: fontos olyan pályát választani, amiben kiélheti az ember a kreativitását. A professzor szerint az a jó munka, ha az ember szabadon gazdálkodhat az idejével, és nincs bezárva egy nyolcórás mókuskerékbe. 

A boldogság természetesen nem úgy működik, hogy az ember reggel felkel és tudatosan megtervezi, hogy boldog lesz. De az boldoggá tehet reggel, ha olyan ember mellett ébredsz, akit szeretsz – fűzte hozzá. 

A világ egy hatalmas játszótér 

– jelentette ki Gad Saad. Felidézte: Libanonban született, és a gyerekkora egybeesett a véres polgárháborúval. „A szüleim a lelkemre kötötték: ezen a láthatatlan vonalon ne menjek át a városban, mert akkor meglátnak a mesterlövészek és kiloccsantják az agyam. De még ilyen helyzetben is kimentem játszani az utcára” – mesélte. Szerinte a legnehezebb helyzetekben is segíthet a játékra való hajlam. 

Fotó: Rozgonyi János

Calum Nicholson felvetette a professzornak: a humortalanság járványától szenved a nyugati világ. Elterjedt egyfajta modern puritanizmus, amely nem viseli el azt, ha viccelnek vele. Nicholson hozzátette: ez kétoldali probléma, sem a liberális, sem a konzervatív gondolkodók, de a politikusok sem kimondottan humorosak.

„A diktátorok mindig a szatiristáktól félnek legjobban. 

Ha hatalomra jutnak nem a nagy, izmos férfiakat vetik börtönbe, hanem azokat üldözik, akiknek éles a nyelve, amivel fenyegetést jelenhetnek az ideológiájukra” – mondta Saad.

A beszélgetés során felmerült a gyakran emlegetett kérdés: boldogabb lett volna-e az ember, ha a világ egy másik pontján születik? Vajon meghatározza-e a földrajz az emberek boldogságérzetét? Gad Saad szerint a kulturális különbségeknek gyakran biológiai okai vannak. Példaként az ételeket hozta fel: melegebb vidéken sokkal több fűszert használnak, mint, ahol hidegebb az éghajlat. Bármilyen kultúrában is él az ember: boldog szeretne lenni, de kultúránként változik, mik azok az eszközök, melyek által boldoggá válhatunk. Például egy kollektivista társadalomban az egyén boldogsága háttérbe szorul – elemezte a professzor.

Az MCC vendégoktatója felvetette: ma a boldogság megszerzését ígéri minden egyes újabb technológiai vívmány, miközben, mintha csak egyre messzebb vinnének minket az ideális állapottól. Bár megkönnyítik az ember életét, gyakran elveszik az apró örömeit. 

Ma már közismert tény: a technológia elidegeníti az embereket egymástól 

– mondta Gad Saad. A kutatások szerint jelentősen segít az emberek hangulatán, ha több személyes beszélgetést folytatnak egy nap során. Az egyetemi tanár szerint túlságosan félnek az emberek az idegenektől, miközben egy idegenből válhat a szerelmed vagy a legjobb barátod. Arra biztatta a közönség tagjait: kezdeményezzenek beszélgetés olyanokkal, akiket nem ismernek. 

A professzor a beszélgetés végén visszatért az egyik fő üzenetére: játékosan kell felfogni az életet. Példaként említette Richard Feynman, Nobel-díjas amerikai elméleti fizikust, aki a Manhattan-projektben is részt vett. Feynman szakmája ellenére egy vidám ember volt, aki szeretett a bongó nevű hangszeren játszani és mulatni. Lehetünk komoly emberek, de soha ne veszítsük el a humorunkat!

Nyitókép: Rozgonyi János/MCC

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2023. szeptember 20. 18:10
Akitlosz 2023. szeptember 20. 16:24 Egészen bizonyos, hogy a technológia idegeníti el az embereket? TÉVEDÉS!!! Sosem a technológia a hibás, hanem, hogy mi emberek, mire használjuk! Ha nem arra figyelünk, hogy a fiatalok egyre jobban kommunikáljanak egymással, beszélgessenek szóban, akkor bersze, hogy a legkönnyebb utat választják! Minden szülőnek fehívom a vigyelmét arra, hogy ha azt bakarják, hogy a gyermekük ne meneküljön a telefon és számítógép mögé, írassa be egy jó néptánc csoportba (akár már 4 évesen), pl. a Csillagszeműekhez. Nem kötelező táncolni, de ha tetszik a gyermeknek, akkor úgyis a táncolók közé áll. Ugyanis egy ilyen csapatban felnőve természetessé válik a fiú-lány kommunikáció, beszégetés, társaságban való jelenlét, társasághoz, közösséghez tartozás. És még fizikailag is jót tesz a tánc.
Ergit
2023. szeptember 20. 17:59
„A nőket és a férfiakat nem feltétlenül ugyanazok a dolgok teszik boldoggá” - a helyzet az, hogy a kutató összekevei a két fogalmat. A boldogság és az öröm két különbőzö fogalom. Hasonló, de mégis nagyon különböző. Mert a boldogság az tartósnak mondható, ha az ember elégedett magával, ha tudja, mik az értékrendje, ha ismeri önmagát, ha nagyrészt elégedett az életével... Az öröm rövid életű, a vidámság még rövidebb életű. Öröm, ha sikerül egy nehéz vizsga, ha megkapjuk életünk állását, ha szeretkeztünk egy jót, öröm, ha eszméletlenül jól illik ránk egy ruha, ha jó a hajunk, ha sikerült meglepni szeretteinket szülinap, névnap, ...nap alkalmából, ízlik az egész családnak az étel, mindenki egészséges.
Hangillat
2023. szeptember 20. 17:12
"A diktátorok mindig a szatiristáktól félnek legjobban.... azokat üldözik, akiknek éles a nyelve," Orbán-tesztnek nem rossz: saját birtokon belül magukat önbörtönbe vetik szabadság miatt, gyíkzsíros kenyérhajon, aszalt vízen tengődve és világ -sirámot hallatnak tűrhetetlen sorsuk miatt a menyétképű lyánykától a gepárdszemű színészig.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. szeptember 20. 17:05
Ezért fél Orbán Farkasházitól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!