Megvan, kik lesznek az új Hold körüli utazók  

2023. április 04. 08:24

Egy nő és egy fekete férfi is van a négytagú NASA-csapatban.

2023. április 04. 08:24
null

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA megnevezte azt a négy űrhajóst, akik 50 év szünet után visszatérnek a Holdhoz – írta a BBC. Christina Koch lesz az első női űrhajós, akit holdküldetésre küldenek, míg Victor Glover az első fekete űrhajós, aki részt vesz egy ilyen küldetésen. Rajtuk kívűl Reid Wiseman és Jeremy Hansen vesz részt az űrutazáson, amelyre jövő év végén vagy 2025 elején fog sor kerülni. Az űrhajósok nem fognak leszállni a Holdon, de

küldetésük előkészíti az utat egy későbbi Holdra szálláshoz.

Egy nő és egy színes bőrű kiválasztásával a NASA betartja ígéretét, miszerint „nagyobb sokszínűséget visz a űrkutatásba”.

  • Reid Wiseman (47): az amerikai haditengerészet pilótája, aki egy ideig a NASA űrhajós irodájának vezetője volt. Korábban már részt vett egy űrrepülésben, 2015-ben a Nemzetközi Űrállomásra.
  • Victor Glover (46): az amerikai haditengerészet tesztpilótája. 2013-ban csatlakozott a NASA-hoz, és 2020-ban hajtotta végre első űrrepülését. Ő volt az első afroamerikai, aki hosszabb ideig, hat hónapig tartózkodott az űrállomáson.
  • Christina Koch (44): villamosmérnök. Ő tartja a leghosszabb folyamatos űrutazás rekordját, 328 napot töltött az űrben. Jessica Meir NASA-asztronautával 2019 októberében részt vett az első kizárólag nőkből álló űrsétán.
  • Jeremy Hansen (47): mielőtt a Kanadai Űrügynökséghez csatlakozott, a Kanadai Királyi Légierő vadászpilótája volt. Még nem repült az űrben.

Wiseman lesz a küldetés parancsnoka, Glover a pilóta, Koch és Hansen pedig a támogató „küldetésspecialisták”.

A kvartett lényegében megismétli az 1968-as Apollo 8 által végrehajtott küldetést, amely az első emberes űrrepülés volt, amely elérte a Holdat. A fő különbség ezúttal a NASA által az Artemis program keretében kifejlesztett 21. századi technológia használata lesz. A program Apollón ikertestvéréről, Artemiszről kapta a nevét.

Az űrhajósok küldetése a Holdhoz körülbelül 10 napig fog tartani. A NASA jelenleg nem rendelkezik olyan rendszerrel, amely képes lenne űrhajósokat a Hold felszínére juttatni. Ezt Elon Musk SpaceX nevű vállalata fejleszti.

Az utolsó Holdra szállást az Apollo 17 legénysége végezte el 1972 decemberében.

 

Nyitókép: NASA

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bela barva
2023. április 04. 20:54
Remélem látom élőben, az utolsóról éppenhogy lemaradtam.
BAJA
2023. április 04. 18:13
trangkxnő mérnincs
Láncfűrészes Attasé
2023. április 04. 18:08
Bezzeg amikor sok pénzért felviszik majd a magyart bohóckodni, micsoda űrmellverés lesz már, hirtelen igazi nagyhatalom leszünk ebben is, ahogy mindenben :D Ötödik hájtek kipcsak középhatalom :)
Láncfűrészes Attasé
2023. április 04. 18:04
Mondjuk aármennyire nem tetszik a balkáni feudális mentalitású magyar gombáknak, az USA-ban bőven van a diplomások között is fekete, sőt, nő is, mérnökök, orvosok is. A muszlimok között is vannak, Angliától Egyiptomon át Iránig és Pakisztánig. Ehhez képest itthon cigány népességrobbanás van, azt meg lehet nézni, hány itthon roma orvos és mérnök van :) Mondjuk ahogy a természettudományos közoktatást kinyírta a Fidesz, még a jelenlegi színvonal megmaradására sem lehet számítani. Rengeteg helyen még háziorvos sincs, de a gombák baja, hogy Ameriában néger meg nő az űrhajós :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!