Felmenthetik a denevéreket és a laborosokat a koronavírusos vádak alól

2023. március 18. 09:43

Új elkövetőt vádolnak a tudósok a koronavírus-járvány kitörését illetően.

2023. március 18. 09:43
null

A Covid-19 első emberi megbetegedéseinek helyszíne közelében, a kínai Vuhan város piacán gyűjtött genetikai mintákban a nyestkutyák DNS-e keveredett a vírussal, ami arra utal, hogy a pandémia állatoktól származhatott – közölte pénteken nemzetközi szakértők egy csoportja. Kapcsolódó elemzésük azonban egy szakmailag lektorált folyóiratban egyelőre megjelenés előtt áll.

WHO: további vizsgálatokra van szükség

Arra a kérdésre, hogy hogyan kezdte a vírus megbetegíteni az embereket, azonban továbbra is csak bizonytalan válaszok láttak napvilágot.

„Ezek az adatok nem adnak végleges választ arra, hogy kezdődött a pandémia, azonban minden egyes adat fontos, hogy a válaszhoz közelebb jussunk – nyilatkozta pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) főigazgatója a legfrissebb adatok kapcsán.

A nyestkutyák lehetnek e legújabb vádlottak

Az adatok szerint a vadkereskedelemben használt standról vett Covid-pozitív minták nyestkutyák génjeit is tartalmazták, ami arra utal, hogy az állatok talán vírusfertőzöttek voltak – közölték a kutatást végző tudósok, akiknek eredményeiről először a The Atlantic amerikai magazin számolt be.

– mondta Stephen Goldstein, a Utah-i Egyetem virológusa, aki részt vett a kutatásban.

„A kínai járványügyi központ által közzétett piaci minták adatai messze a legerősebb bizonyítékok az állati eredet mellett” – mutatott rá Ray Yip járványügyi szakértő, az amerikai járványügyi központ (CDC) kínai irodájának alapítója, aki nem vett részt az elemzésben.

A WHO Covid-19 technikai vezetője, Maria Van Kerkhove arra hívta fel a figyelmet, hogy az analízis egyetlen állaton belül sem talált vírust, és arra sem talált bizonyítékot, hogy valamely állat embert fertőzött volna meg.

Az is lehet, hogy az emberek fertőzték meg az állatokat

A virológusoknak több mint 12 év kellett, hogy az új típusú koronavírus rokona, a SARS vírus állati eredetét kimutassák.     Goldstein és kollégái szerint elemzésük az első szilárd bizonyíték arra, hogy vadon élő állatok is megfertőződhettek a vírussal a piacon. Azonban az is lehetséges, hogy emberek hurcolták a vírust a piacra és fertőzték meg a nyestkutyákat, ahogyan arra is van esély, hogy fertőzött emberek hagyták a vírus nyomait az állatok mellett.

Goldstein azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy kutatócsoportja a héten mutatta be eredményeit egy tanácsadó testületnek, melyet a WHO a Covid-19 eredetének kiderítésével bízott meg.

Mark Woolhouse, az Edinburgh-i Egyetem fertőző betegségeket kutató szakértője szerint az lesz a döntő momentum a legfrissebb kutatás kapcsán, amikor a nyestkutyák genetikai szekvenciáit összevetik az új típusú koronavírus evolúciójának adataival. Ha a nyestkutyákról kiderül, hogy Covid-19-ük volt, és a vírusaikról bebizonyosodik, hogy korábbi eredetűek, mint azok, amelyek embereket fertőztek meg,

(MTI)

Nyitókép: Han Bing / cnsphoto / Imaginechina via AFP

***

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2023. március 20. 16:32
hülyeség... nincs olyan természetes vírus ami ennyire célzottan az idegrendszert támadja...
Maciapu
2023. március 19. 04:36
Nagyon szeretnének már híresek lenni, de ha az nem jön össze, a kis ismertséget sem vetik mewg.
llnnhegyi
2023. március 18. 14:50
Pfizer központi laboratóriumi részlege, szóba jött már? Az USA nagyon gyanús!
fado
2023. március 18. 14:47
Szabadságot Denevérnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!