A malária ellen is bevetik Karikó Katalin találmányát

2021. július 26. 19:27

A malária ellen is beveti az mRNS technológiát a BioNTech – közölte hétfőn a gyógyszercég.

2021. július 26. 19:27
null

A német cég, mely az amerikai Pfizerrel közösen alkotta meg a koronavírus elleni első, széleskörben elfogadott vakcinát, az év végén kezdi meg a „biztonságos és nagy hatékonyságú malária elleni vakcina” klinikai tesztjeit.   

A BioNTech emellett létre kíván hozni egy mRNS-vakcinát gyártó létesítményt Afrikában.

A kontinens egyike azon régióknak, melyeknek problémát okoz a megfelelő mennyiségű koronavírus elleni oltás beszerzése. A cég közlése szerint partnereivel annak felmérésén dolgozik, hogyan lehet fenntartható gyártást biztosítani a kontinensen, hogy ellássák az afrikai országokat vakcinával. A tervezett létesítményben különböző mRNS-alapú vakcinákat gyártanának.    

A BioNTech és a Pfizer egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát fog eljuttatni az alacsony és közepes bevételű országokba

az idén, és egy újabb milliárd adagot 2022-ben. A múlt héten a két vállalat bejelentette, hogy egy dél-afrikai cég, a Biovac Institute lesz az első a kontinensen, amely megkezdi a koronavírus elleni vakcina gyártását. A BioNTech már korábban közölte, hogy dolgozik egy tuberkulózis elleni vakcinajelöltön, amelynek klinikai vizsgálatai 2022-re vannak kitűzve, valamint a rák számos formájának terápiáján.

(MTI)

Fotó: Fred TANNEAU / AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bispora
2021. július 27. 10:04
A malária elleni oltás jó hír az emberiségnek, de halálos ítélet Afrika nagyvadjainak. Van-e jó mérleg, amin le lehetne mérni mindent belevéve, hogy ez áldás vagy átok-e inkább...
bunko_jobbos
2021. július 27. 07:37
Örülök minden technikai újításnak. és azt is el tudom nagy nehezen fogadni, hogy a Covid ellen bevetették A KURVÁRA KI NEM TESZTELT mRNS technológiát. De ne kezdjenek már egyből mindent ezzel megoldani! Legyen meg az az időtáv, amin keresztül biztonságosan lehet látni az új technológia előnyeit-hátrányait. De persze egy cég, ahol a tulajok minden nap verik az asztalt, hogy nagyobb profitot kérnek, az biztosan jó terep ehhez az óvatos megközelítéshez. :-) A génmódosítást is épp hogy kifejlesztették, már árulták is a génkezelt szóját meg kukoricát. Aztán már USÁ-ban csak ilyet lehet termelni, mert beporozza a nem olyat is. És persze a kártevők hozzászoknak.
Andilla
2021. július 27. 01:03
Esse értem: a maláriával sújtott országokban sokkal kevésbé elterjedt a kovid, többek között a kereszt-immunitásnak köszönhetően, amit a hasonló, természetes ellenanyag miatt tételeznek fel a kutatók. Tehát akkor oltani akarják a népet a malária ellen, hogy aztán legyen indok a kovid ellen is oltani? Végülis a biznisz az biznisz...
békalepcse
2021. július 26. 19:46
A malária ellen már van nagyon olcsó és tökéletes hatáaú készítmény, ami kínai fejlesztés és gyártású. Mivel kína kezében van afrika nagy része, nem hinném hogy nagyon igyekeznének a használatával, kontraproduktív lenne a hegemáóniájukat számolva. A malária csendben elvégzi a dolgát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!