Háromból egy Covid-19-en átesett szenved hosszú távú szövődményektől

2021. március 23. 11:01

A páciensek több mint fele szenvedett egyszerre több tünettől két hónappal a kórház elhagyása után.

2021. március 23. 11:01
null

Egy elemzés szerint a Covid–19 hosszú távú szövődményei közé tartoznak a fáradtság, a légszomj, a szorongás, a depresszió és a poszttraumás stressz–szindróma (PTSD) – írták a kutatók a Natural Medicine folyóiratban hétfőn publikált tanulmányban. A kutatás szerzői szerint az adatok arra utalnak, hogy a Covid–19 hosszú távú következményeivel kapcsolatos egészségügyi vészhelyzetet alulértékelik, és a kormányoknak alaposabban meg kell vizsgálniuk és meg kell találniuk a kezelés módját.

Számos páciensnél jelentkeztek különféle szervi megbetegedések

Kartik Sehgal, a bostoni Dana–Farber Rákintézet onkológusa, a tanulmány szerzője az AFP–nek arról beszélt, hogy globálisan milliókat fertőzött meg a koronavírus (SARS–CoV–2), és ennek a páciensek fizikai, kognitív és mentális állapotára gyakorolt egészségügyi hatásait még vizsgálni kell. „Lehet, hogy még csak a jéghegy csúcsát látjuk” – figyelmeztetett a kutató. A Covid–19 súlyos eseteinél gyakori, hogy hosszú ideig fennmaradnak a légzési problémák, ugyanakkor tanulmányok igazolják azt is, hogy a vírus más szerveket is megtámad, és ez különféle szövődményekhez vezet, köztük szív– és érrendszerei megbetegedéshez és krónikus gyulladáshoz – áll az elemzésben. Sehgal és kollégái

kilenc európai, amerikai és kínai hosszú távú tanulmányt elemeztek,

és megállapították, hogy számos páciensnél jelentkeztek különféle szervi megbetegedések hónapokkal a kórházból történt elbocsátásuk után.

Összességében a tanulmányokban szereplő páciensek 30 százalékánál jelentkezett legalább egy olyan szimptóma, mint a fáradtság, a légszomj vagy valamilyen mentális probléma. Egy olaszországi tanulmányban, amely 143 beteg esetét vizsgálta, a kutatók azt írták, hogy a páciensek csaknem 90 százalékánál lépett fel valamilyen elhúzódó tünettel járó szövődmény hatvan nappal a koronavírus–fertőzés kezdete után.

A leggyakoribb tünetek között volt a fáradtság (53,1 százalék), a légszomj (43,4 százalék), az ízületi fájdalom (27,3 százalék) és a mellkasi fájdalom (21,7 százalék).

A páciensek több mint fele szenvedett egyszerre több tünettől két hónappal a kórház elhagyása után. Három tanulmány, amely francia, brit és kínai kutatások alapján készült, azt mutatta, hogy a betegek 25–30 százalékánál alvási zavarok léptek fel hetekkel a Covid–19–ből való felépülésük után.

A betegek mintegy 30 százalékánál alakul ki poszttraumás stressz–szindróma

Több tanulmány alapján az is kiderült, hogy a betegek 20 százaléka hajhullásról is beszámolt. A betegség mentális egészséggel kapcsolatos szövődményei ugyancsak aggasztóak. Olaszországban 402 felgyógyultból a kórházba kerülésük után egy hónappal 56 százaléknál igazoltak a vizsgálatok valamilyen pszichiátriai problémát, köztük poszttraumás stresszt, depressziót vagy szorongást. A tanulmány szerzői szerint a betegek mintegy 30 százalékánál alakul ki poszttraumás stressz–szindróma, miután kórházba kerülnek Covid–19–cel.

A kutatók szerint fontos, hogy a betegség fizikai és mentális szövődményeit egyaránt vizsgálják. Emellett további hosszú távú kutatásokra van szükség a Covid–19 következményeinek feltárására, valamint ki kell szélesíteni a betegség elhúzódó szövődményeitől szenvedő páciensek klinikai ellátórendszerét. Sehgal hangsúlyozta: tanulmányuk remélhetőleg világosan rámutatott, hogy a Covid–19 túlélése nem feltétlenül kielégítő egészségügyi eredmény. „Miközben a halálozás elkerülése a legfontosabb cél marad, az is nagyon fontos, hogy felismerjük, a Covid–19 sok szervet betegít meg” – mondta. A páciensek a kórházból történt elbocsátásuk után továbbra is orvosi segítségre szorulnak, és ez három–négy hét elteltével sem szűnik meg feltétlenül – tette hozzá.

(MTI)

Fotó: Koronavírus-fertőzött páciensnek oxigént adnak egy carasai parkolóban felállított tábori kórház sátra előtt 2021. március 21-én.MTI/AP/Ariana Cubillos

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NotaBene
2021. március 23. 14:15
"Egy olaszországi tanulmányban, amely 143 beteg esetét vizsgálta, a kutatók azt írták, hogy a páciensek csaknem 90 százalékánál lépett fel valamilyen elhúzódó tünettel járó szövődmény hatvan nappal a koronavírus–fertőzés kezdete után." Ez arra a statisztikára hasonlít, hogy a kétfarkú kutya párt választóinak 100 százaléka a kétfarkú kutya pártra szavaz. Időnként arról lehet olvasni, hogy nagyon sok tünet nélküli fertőzött van, akiknek a száma többszöröse a regisztrál fertőzötteknek, de azt tudjuk hogy " a kormányoknak alaposabban meg kell vizsgálniuk " és sok -sok ezzel a kérdéssel foglalkozó tanulmány készítését kell támogatni... (Engem az a kutatás is érdekelne, hogy a tünetmentes fertőzöttek miért tünetmentesek, /mit tehetek azért, hogy én is tünetmentes legyek.)
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. március 23. 11:21
Nekem ez fura, mert elég sok koronás ismerősöm van, és egyikükre sem igaz ez a megállapítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!