Forradalmasíthatja a Google a mellrák szűrését is

2020. január 02. 09:14

Minőségi és mennyiségi ugrást hozhat az egyik leggyilkosabb rákfajta elleni küzdelemben a mesterséges intelligencia.

2020. január 02. 09:14

A techóriás és a brit egészségügyi szervezet által közösen kifejlesztett öntanuló algoritmus (azaz mesterséges intelligencia, MI) drámaian felgyorsíthatja a mellrák szűrést egy tanulmány szerint.

Ahogy azt a The Financial Times csütörtöki cikkében is olvasható, a The Nature nevű természettudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a techóriás egészségügyi részlegének (Google Health), az anyavállalatának MI-részlegének (Alphabet DeepMind), valamint brit és amerikai egyetemek kutatóinak sikerült olyan öntanuló algoritmust létrehoznia, amely nagy arányban javított a mammográfiás vizsgálatok minőségén, azaz sikerült lecsökkenteni a téves pozitív (amikor rákot jeleznek, holott nincs) és a téves negatív (amikor van rák, holott a vizsgálat nem jelzi azt) eredmények arányát.

Ez már csak azért is lehetne előrelépés, mert az Amerikai Rák Társaság szerint minden öt vizsgálaból egy nem ismeri fel a gyilkos kórt.

Sőt, a The Times nevű brit konzervatív napilap csütörtöki száma szerint ez a mesterséges rendszer képes arra is, hogy közel 90 százalékkal csökkentse a brit egészségügyi rendszerben (NHS) szűrővizsgálatokat végző radiológusokat érő terhelést.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2020. január 03. 08:41
A forradalmasítás túlzó, egy kicsit javul a kiértékelés. Nem a google miatt, hanem a számítástechnika (neurális hálók) alkalmazása miatt.
gacsat
2020. január 02. 13:51
Amig ilyen képalkotóssal csinálják, nem lessz soha jó az eredmény. Ha majd valamilyen markert mérnek, akkor majd jó előre lehet majd tudni.
Máris Ottokár
2020. január 02. 13:12
Helyes, erre való a technológia. Várom már, mikor jutunk el odáig, amikor miniatürizált, testbe ültetett (és ott bármeddig, bármiféle mellékhatás nélkül működő) laborszenzorok tucatjai elemzik és vizsgálják a testünket, és küldenek jelentést mondjuk a zsebünkben hordott mobiltelefonra, ami időben jelez, ha elkezdenénk náthásodni, vagy veszélyesen megváltozna valamilyen jelentős mérőszám, hogy még időben lehessen korrigálni a kezdődő betegséget vagy rendellenességet, és automatikusan mentőt hívna komoly rosszullét esetén. Persze lehet riadozni, hogy jaj, a Nagy Testvér majd figyeli a pulzusomat is, de ez előbb-utóbb úgyis elkerülhetetlen lesz, tehát legalább az előnyeit hadd élvezzük. Amúgy is inkább a rengeteg "Kis Testvértől" kell tartani, mert ha az igazi "Nagy Testvér" rosszindulatú, akkor már úgyis mindegy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!