Veszik a magyarok az aranyat, mintha nem lenne holnap

2022. november 16. 08:11

Hatalmas a kereslet az aranyra, az emberek menekítik a megtakarításaikat – mondja lapunknak Schmidt Kálmán, az Aranypiac befektetési arany-üzlet ügyvezetője. 

2022. november 16. 08:11
null
Veszprémy László Bernát

Hasonlóan a koronavírus-pandémia első időszakához, az orosz-ukrán háború kezdeti szakaszában nagy felugrás volt az arany árfolyamában, minden devizanemben.

Míg a háború előtti időszakban 1700 dollár/uncia volt az arany árfolyama, a nagy pánik hatására rövidesen kétezer dollár felé emelkedett, hiszen világszerte megugrott a kereslet. „Aztán amilyen gyorsan felfutott az arany ára, olyan gyorsan jött is a korrekció, bár ezt forintban nem érzékeltük, ez csak a világpiaci aranyárra volt igaz, mert a forint egyidejűleg gyengült”– magyarázza Schmidt Kálmán. A dollár erősödése például negatív hatással van az arany árfolyamára, mint ahogyan más nyersanyagokéra is.

Magyar viszonylatban még mindig elsöprő a kereslet a befektetési arany után,

ez nem csak a háború első heteire volt igaz, amikor nagyon sokat jöttek aranyat venni befektetési céllal, hanem nyáron, a rossz inflációs számok hatására, majd egy újabb rohamban 2-3 héttel ezelőtt is”, valószínűleg a forint gyengülésének okán.

Összességében egész évben nagyon erős volt a kereslet az arany iránt, az Aranypiac befektetési arany-üzlet forgalma a tavalyi év négyszerese, vagyis 7 milliárd forint helyett 28 milliárd forint volt. 

Kérdésünkre, miszerint milyen változást hozna, ha hazánk nem kapná meg a helyreállítási alapból járó összegeket az év végén, Schmidt kifejtette, hogy ez a forgatókönyv nyilván rontaná az ország adósbesorolását, amit forintgyengülést hozna. Ez könnyen vezethet pánikhoz, hogy a forint esetleg még tovább gyengül, ennek hatására pedig az elúszó megtakarításaikat féltő emberek az arany felé fordulhatnak.

– magyarázza Schmidt.

Igaz, ha a fenti forgatókönyvet nagyon valószínűnek tartanák a piaci szereplők, akkor nem látnánk a mostanihoz hasonló euróárfolyamot, sokkal gyengébb lenne a forint, tehát erre a piaci szereplők sem számítanak valószínűleg – tette hozzá a szakértő. 

 

Fotó: Pixabay

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. november 16. 20:08
Akik veszik, ezt elsősorban a mi pénzünkből teszik. Túlárazott közbeszerzés rulez!
Akitlosz
2022. november 16. 14:49
" „Aztán amilyen gyorsan felfutott az arany ára, olyan gyorsan jött is a korrekció, bár ezt forintban nem érzékeltük, ez csak a világpiaci aranyárra volt igaz, mert a forint egyidejűleg gyengült”– magyarázza Schmidt Kálmán." Ezt nem fogta fel pár mandineres hozzászóló, amikor aranyértéken viszonyítottam. Az arany értéke forintban akkor is nagyobb számot jelentett, amikor dollárban éppen nem.
Akitlosz
2022. november 16. 14:44
Vennék az ezüstöt is. Ha nem lenne rajta 27%-s ÁFA. Így viszont értelmetlen. Hasonlóképpen a többi fémmel is. Magyarország gazdasága versenyképtelen a 27%-os rekordmagas ÁFÁ-val. A magyar állam csakis az aranyat engedi befektetési célból megvenni gyakorlatilag a 27%-os ÁFA miatt.
Akitlosz
2022. november 16. 14:42
Végre egy jó hír. A magyaroknak van eszük. Az államkötvényeket kik veszik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!