A hevített dohánytermékek sorsára jut az Elf Bar?

2022. július 12. 12:00

„Rendkívül fontos lenne, ha a szabályozásban és adópolitikai intézkedésekben népegészségügyi szempontok is érvényesülnének a fiskális szempontok mellett” – szögezi le a Mandinernek a szakértő. Joó Tamás szerint mindenképp el kellene kerülni, hogy a most divatos Elf Bar a hevített dohánytermékek sorsára jusson, amely a hagyományos dohánytermékekhez képest jóval kedvezőbb szabályozás miatt letarolta a magyar piacot: két év alatt harmincszorosára nőtt a forgalma.

2022. július 12. 12:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Verhetetlen élmény” szlogennel – hirdeti egy magyar nyelvű weboldal a köznyelvben manórúdnak is nevezett új dohányterméket, az Elf Bart. Itt nyolcszáz, ezerötszáz, kétezerötszáz és háromezres slukkos verzióban, és rengeteg ízben – a kókuszos-sárgadinnyéstől a mangó-barackos-görögdinnyésig – kapható a fiatalok körében járványként terjedő, a szakértők szerint igen veszélyes portéka. Egyébként vannak – jellemzően kínai – webshopok, ahol

már húszezer slukkos verziót is kapni, ami nyolcvan (!) doboz hagyományos cigarettának felel meg

– tudjuk meg Joó Tamástól, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ adjunktusától. „Szívja, szívja a fiatal, és míg a hagyományos cigarettánál észleli, hány szálnál tart, addig az Elf Barnál fogalma sincs róla. Ebből adódóan pedig arról sincs, milyen szintű nikotinmennyiséget és egyéb káros anyagot juttatott a szervezetébe” – teszi hozzá.

A dohányipar célpontjai a fiatalok

A termék egészségre káros hatásairól egy korábbi cikkünkben Zacher Gábort kérdeztük. A toxikológus elmondta, a mai napig nem ismerjük, pontosan milyen ártalmas összetevőket tartalmaz a most trendi dohánytermék, szerinte vélhetően nikotin, propilén-glikol, növényi glicerin és különféle aromaanyagok lehetnek benne. Úgy véli, legnagyobb veszélynek a fiatalok vannak kitéve, hiszen kellemes illata és íze miatt a tizenévesek is előszeretettel pöfékelik, miközben náluk a függőség kialakulásának nagyon komoly veszélye. A nikotin az egyik legerősebb függőséget kialakító vegyület, ami önmagában is káros lehet.

„Az Elf Barnak és a dohányiparnak is a fiatalok az elsődleges célpontjai. Ez az addikció kialakulásának legfogékonyabb időszaka” – ezt már Joó Tamás mondja lapunknak, hangsúlyozva, hogy

a dohányosok 90 százaléka 18 éves kora előtt gyújtott rá életében először.

A dohányzás visszaszorítására tett erőfeszítések megtették hatásukat: az elmúlt húsz évben Európa-szerte csökkent a hagyományos cigarettát használók aránya. Az egészségre pozitívan ható tendencia kihívás elé állította a dohányipar szereplőit, ezért olyan új, a kornak megfelelő, trendi eszközök kifejlesztésébe kezdtek, amellyel fenntartható a nikotinfüggőség, ezáltal pedig biztosított a bevételük. Hogy azt még tovább növeljék, a dohányipar szereplői mindent megtesznek annak érdekében, hogy az újfajta dohánytermékeket „füstmentes” és „ártalomcsökkentő” termékekként, vagy a dohányzásról való leszokásban segítő eszközként pozícionálják.

Az Elf Bar is tartalmaz nikotint

Előszeretettel hangoztatják, hogy ezek a termékek mentesek a kátránytól, ezért kevésbé ártalmasak az egészségre. „Csakhogy ez nem igaz. Az igazság az, hogy

Egyet tudunk: más elven működnek. Hosszú éveknek, évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy lássuk, milyen károkat okoznak az emberi szervezetben” – emeli ki Joó Tamás. Ennek oka pedig az, hogy ezek a termékek is tartalmaznak nikotint, ami nemcsak a függőség kialakulása miatt veszélyes, hanem olyan betegségek okozója is lehet, mint az érelmeszesedés vagy az inzulinrezisztencia, de növeli a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét, valamint rontja a vérkeringést és emeli a vérnyomást is.

Vannak „nikotinmentes” manórudak is, csakhogy több kutatás is kimutatta, hogy ezek is tartalmazhatnak nikotint, valamint a propilén-glikol és növényi glicerin hevítés hatására olyan kémiai átalakuláson mennek át, amely során rákkeltő és mérgező anyagok keletkeznek. „Feltételezhető, hogy a szív-érrendszeri betegségek kialakulására, immunműködésre hosszabb távon is negatív hatással van az e-cigaretta” – hangsúlyozza Joó Tamás.

Fontos, hogy a kutatások azt mutatják, hogy az e-cigarettát használók jellemzően más nikotinos terméket is szívnak. Joó Tamás hangsúlyozza, hogy egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az e-cigarettával kezdő fiatalok könnyebben fognak a későbbiekben más típusú dohány és nikotinos terméket kipróbálni, illetve rendszeresen használni, mint az ehhez a termékhez nem nyúló társaik.

nem füstmentessé, hanem füstmentessé és nikotinmentessé kell tenni az országot” – hívja fel a figyelmet.

Nemcsak a kereskedelme, az Elf Bar birtoklása is törvényellenes

A termék a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban. Aki Magyarországon engedély nélkül értékesít ilyen terméket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat. Jelenleg több mint húsz büntetőeljárást folytatnak az Elf Bar illegális kereskedelme miatt, négy ember van letartóztatásban – közölte Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója egy sajtótájékoztatón. Az eddig lefoglalt mintegy 30 ezer Elf Bar piaci értéke 250 millió forint. Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes.

Nemcsak az egészségügyi szakértők, de a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága sem javasolja, hogy az Elf Bar legális legyen. Utóbbi ingyenesen hívható zöld számot (1828) indít, amelyen várják az Elf Barral kapcsolatos lakossági bejelentéseket, valamint felhívják a figyelmet, hogy az Elf Bar elleni fellépés közös ügy, amelybe a pedagógusokat, szülőket is be kell vonni.

Jó-e a tiltás, kell-e a szabályozás?

„Attól még, hogy szabályozzuk ezeknek a termékeknek a forgalmát, ugyanúgy károsak maradnak az egészségre. A szabályozás az államnak jó, növeli a bevételeket. Rendkívül fontos lenne, ha a szabályozásban és adópolitikai intézkedésekben népegészségügyi szempontok is érvényesülnének a fiskális szempontok mellett” – rögzíti Joó Tamás. Példaként említi a hevített dohánytermékeket, amik 2018-2019 környékén még nem voltak legálisan elérhetők a magyar piacon, főleg a környező országokból illegális úton került a fogyasztókhoz. „Akkor is komoly ellenőrzéseket hajtott végre a NAV az illegális kereskedelem felszámolása céljából. 2019. áprilisától legálisan is megjelent a hazai piacon a hevített dohánytermék.

– ezt az egyik legsúlyosabb dohányzással kapcsolatos problémaként értékelte Joó.

A szakértő úgy véli, a hazai szabályozás a hevítésre szánt dohánytermékekkel kapcsolatban rendkívül gyenge, hiszen minden ezzel ellentétes kísérlet ellenére letarolja a magyar piacot, szerinte érdemi beavatkozás nélkül néhány éven belül már a hagyományos gyári cigarettát is megelőzve ez lesz a meghatározó dohánytermék Magyarországon. Ezzel a dohányipar biztosítja a nikotinfüggőség fenntartását és a piacának a megtartását hosszú évtizedekre.

Szerinte az lenne a megoldás, ha az új típusú dohánytermékeket a hagyományos dohánytermékekkel azonos szinten szabályoznák. „Terhelje ezeket is a hagyományos dohánytermékekkel azonos jövedéki adómérték, tiltsák az ízesítést, és a társadalmi célú felvilágosítást célzó megtévesztő »reklámozási« módszereket is” – szögezi le. Szerinte a korlátozás legfontosabb eszköze az adóemelésen keresztüli áremelkedés.

Ám úgy véli, önmagában ez és a tiltás sem elég,

óriási szerepe van a megelőzésnek és a leszokástámogatásnak is.

Szerencsére az Elf Bar kapcsán azonnal léptek, a Kréta rendszerben is felhívták a figyelmet a termék veszélyeire, és ezt folytatják a nyári táborokban, szeptembertől pedig valamennyi iskolában, valamennyi osztályban osztályfőnöki órán.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) már az év eleje óta – miután jelezte a problémát a NAV-nak – minden rendelkezésére álló eszközzel küzd az illegális termék ellen. Eddig az SZTFH dohányügyi felügyeleti munkatársai 165 millió forint értékben szabtak ki bírságot. Csak a NAV eddig 30 ezer darab illegális eszközt foglalt le. A hatóság elindította a 1828-as ingyenesen hívható tájékoztató és bejelentő zöld számot, ahol akár névtelenül is bejelentést tehet, aki valahol illegális termékértékesítésről szerez tudomást. Mindemellett a hatóság elnöke, Biró Marcell levélben fordult a megyei jogú városok polgármestereihez, a közterület felügyelet segítségét kérve, hogy vegyenek részt az Elf Bar árusítás felszámolásában. Továbbá felkérte a Facebook és Google közösségi média szolgáltatókat, illetve a Magyarország területén működő futárcégeket, hogy ne vegyenek részt az illegális termékek reklámozásában, forgalmazásában. Ezeken a lépéseken túl több mint 1 millió szülő kapott figyelemfelhívó tájékoztatást a gyermekekre leselkedő veszélyről a KRÉTA rendszeren keresztül, mindezek mellett az iskolaszünet alatt tartandó Erzsébet táborokban közel 30 ezer gyermek figyelmét szeretnék felhívni az Elf Bar okozta veszélyekre. A szeptemberi iskolakezdést követően pedig több mint 3500 iskolában, külön osztályfőnöki óra keretében hívják fel a figyelmet az ártalmas dohánytermékek fogyasztásának veszélyeire.

(Fotó: YouTube/MTVA)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Neverborned
2022. július 13. 00:11
Megy a szar duma. 49 éves vagyok. Kőkeményen nyomtam hosszú éveken keresztül a piros Marlborot. A 19 éves fiam adott egy Elf Bart. Megkóstoltam, és azóta eszembe sem jutott rágyújtani hagyományos cigarettára. De!!! Nem köhögök, a napi edzésen sokkal könnyebben megy, nem büdös a pofám, nem büdös a ruhám, nem fáj a hátam, és nem érzem azt a késztetést, hogy állandóan potolnom kellene. Ha cigiztem, akkor félre kellett vonulnom, és elpofekeltem egy egész szálat. Ezzel szemben most 1-2 slukk, bárhol-bármikor, és a körülöttem lévők észre sem veszik. Ja, és egy apróság: Svájcban élek, és bárhol meg tudom venni - legálisan ....
Brüsszelidemokrata
2022. július 12. 17:15
Majd ha rá tudja tenni a fideSS a jövedéki adót akkor nem lesz akkora felhajtás Majd árulják a dohiboltban Aki akar az úgy is hozzá fog jutni
diós guba
2022. július 12. 15:32
Mondá az Úr, nem lesz így jó. És cselekszik. Ember,ne fűtsd a természet kincseivel a lakásod, ne vitesd magadat pöfögő masinákon, adtam neked 2 jó lábat azzal járj. Tartózkodj az erjesztett italoktól, a disznót ne öld meg bendődnek megtömése miatt, hagyj el minden zsíros ételt, a hús amúgy is vastagbélrákot okoz. Ne paráználkodj. Ne síránkozz, ha a lakhelyedet lerombolja a háború rakétája, gondolj az égi madarakra.Igyál csak tiszta forrásból, tartózkodj a cukros italoktól. Ne egyél a permetezett gyümölcsökből. Dolgoz serényen és add meg ami a császárnak jár,meg ami Nekem. No ember mi maradt még neked, amivel örülsz a sikereidnek és vigasztalást találsz a bánatodban. Igen belátok a gondolatod rejtett zugába. Dobd el, égesd el a tűzben a dohányodat. Kérded, hogy akkor miért teremtettem a dohányt a Földre? Tudd meg azért, hogy legvégül legyen amit elvehetek tőled. A halál időpontját pedig tudd meg Én szabom meg számodra. Ember, eredj és türj!
Bell & Sebastian
2022. július 12. 14:56
Seggbe manórúd Amennyiben az angolszász példát követjük, bekerül a nemzeti trafikokba, és az árával lever minden mást, annyira olcsó. Ezért biztos vagyok benne, hogy külön erre a termékre kitalálnak valami extraadót, hogy a dohánytermék-lánckereskedelem mögött állók bevételei ne csökkenjenek. Próbálkozni persze lehet válogatott dumákkal, hogy hát a gyerekek..., meg azt se tudjuk, mi van benne, és huj de nagyon káros, meg a nikotin benne függőséget okoz, és az egészségügyet is megterheli... Ez a termék telitalálat. A jó hír az, hogy egyben divat is, ami lecseng egyszer. Nem kell beszarni tábákoligarchák, csak pár szűk esztendő, és megint lesz kalács a kakaóhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!