Belga hírportál: Magyar beszállítóra vezették vissza a belgiumi csokoládégyárban észlelt szalmonellafertőzést

2022. július 06. 17:01

A gyár tájékoztatta a magyar kormányt. Az ügyben vizsgálat indul.

2022. július 06. 17:01
null

A The Brussels Times hírportálon a múlt hónap végén jelent meg jelentés arról, hogy

a belgiumi csokoládégyárban is azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést,

és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte.

Akkor a belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég kelet-flandriai üzemében a június 25-e után gyártott összes csokoládékészítményt kivonták a forgalomból az illetékes hatóságok.

Tájékoztatták a magyar kormányt, vizsgálat indul az ügyben

The Brussels Times hírportál jelentése szerint a belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV) szerda reggel megerősítette, hogy a kelet-flandriai Wieze csokoládégyárában

nemrégiben kitört szalmonellafertőzés oka egy magyarországi szójalecitin-szállítmány volt,

amelyet a zsír és a víz megkötésére használnak alapanyagként.

A cég belső vizsgálatának eredményét külső vizsgálat is igazolta. „Tájékoztattuk a magyar kormányt az ügyről, és most várhatóan vizsgálatot indítanak saját országukban” – mondta Helene Bonte, a FAVV szóvivője a The Brussels Times hírportálnak.

A FAVV az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül értesítette Magyarországot.

A Barry Callebaut szóvivője, Korneel Warlop kifejtette, hogy ez a vizsgálati eredmény fontos lépés a szennyeződés végső felelősségének meghatározásában, és szerepet fog játszani annak meghatározásában, hogy ki fedezi az incidens pénzügyi következményeit.

Nincs arra utaló jel, hogy más cégek is vásároltak volna a szállítmányból

Bonte hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-ügynökséghez eddig beérkezett információk alapján a szennyezett szójalecitin-szállítmány a Barry Callebaut gyárára korlátozódik. „Nincs arra utaló jelünk, hogy más cégek is vásároltak volna belőle, vagy felhasználták volna a termékeikben” – mondta.

Hozzátette azt is, hogy továbbra sincs jele annak, hogy a szennyezett termékek bekerültek volna a belga élelmiszer-ellátásba, amit a vállalat a múlt héten meg is erősített.

– mondta Bonte.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vikiva
2022. július 19. 23:34
ÍÍÍÍÍÍgen ? akkor fossák magukat szárazra a belga firkászok vagy aki kitalálta !
2022. július 09. 20:28
Hát a 2002-2010 közötti minden volt, csak stabil nem. Tehát azt a pénzt zsarolással kérjük, amit ők zsarolással tartanak vissza. És jár nekünk, mert nincs semmihez sem kötve, csak az elköltés tisztességéhez! De amit nem adnak ide, ellenben már számon kérik! Remek és neked is tetszik. Brávó!
2022. július 07. 16:11
De azért figyelve a napi eseményeket, nem látsz semmi tendenciát az ország, más országhoz viszonyítottan, sűrűbb "basztatásában"? Románia mindennek megfelel, Lengyelország most rendben van? Leyen elmegy Romániába, aláírja a Nxt Gen. pénzt, másnap a román parlament megszavazza a szinte szóról-szóra megegyező gyermekvédő törvényt, megspékelve, hogy nincs bejegyzett élettársi kapcsolat melegek között! A hétéves helyreállítási alap talán 40%-a nincs lehíva, korrupció miatt. Hallottál valamit? Nem! És sorolhatnám. Hollandia, Málta, Szlovákia-újságírókat ölnek-hallottál valamit? Nem! Valami más szemüveg kellene.....
europész
2022. július 07. 11:01
A szójalecitin alapból nem lehet szalmonella baktérium hordozó.Néhány víziszárnyas tojása és húsa annál inkább.Megfelelő hőkezeléssel a fertőzés megelőzhető.Tudtommal a csokoládék is hőkezelve vannak. Hol hibázhattak vajon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!