Ismét Finnország lett a legboldogabb ország

2020. március 20. 17:35

A finnek kedvét még a koronavírus sem tudta elvenni.

2020. március 20. 17:35

Harmadik egymást követő éve Finnország a legboldogabb ország a világon – derült ki az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából készített 2020-as világjelentésből (WHR), amely 156 állam boldogsági szintjét vizsgálta. Magyarország az 53. helyen áll a listán. A világ legboldogtalanabb országa Afganisztán. „Lényegében ez a lista azt mondja, hogy a finn jóléti állam mindenkinek lehetőséget ad a lelki jóllétre az életben” – jelentette ki pénteken Sanna Marin finn miniszterelnök, hozzátéve, hogy Finnország idei „győzelme” különösen nagy elismerést jelent, tekintve, hogy a koronavírus-járvány a világ összes országát komoly kihívások elé állítja.

Az észak-európai országban eddig 450 koronavírusos esetet regisztráltak, haláleset nem történt. A koronavírus-járvány kitörése előtt készített 2020-as World Happiness Report 2017 és 2019 közötti adatokat felhasználva 156 országot rangsorolt lakosainak „boldogságát” tekintve, amelyet egyebek között olyan életminőség-mutatók mentén vizsgált, mint az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP), a szociális támogatások, az egészségben eltöltött várható élettartam, a társadalmi szabadság, a nagylelkűség és a korrupció hiányának mértéke. A tízes élmezőnyben Finnország után Dánia, Svájc, Izland, Norvégia, Hollandia, Svédország, Új-Zéland, Ausztria és Luxemburg következik a sorban. Nagy-Britannia a 13., az Egyesült Államok a 18. helyen végzett.

„Időről időre azt látjuk, hogy a jólléthez egyebek között jól működő szociális támogatási rendszerekre, társadalmi bizalomra, becsületes kormányokra, biztonságos környezetre és egészséges életmódra van szükség” – húzta alá közleményében Jeffrey Sachs, az SDSN igazgatója, aki a jelentés egyik szerkesztője volt. A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először rangsorolta a városok boldogsági szintjét a szubjektív jóllét alapján. A vizsgált 186 városból Helsinki, Finnország fővárosa végzett az első helyen. Budapest a 103. helyre került.

(MTI)

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. március 21. 21:32
Régen mondom, hogy az ENSZ elvesztette eredeti hivatását és pusztán a harmadik világ játszóterévé vált. Ez a felmérés is úgy kellett mindenkinek, mint egy falat kenyér.
KannibálTatárÚr
2020. március 21. 12:36
Minek köszönhetk a finnek a boldogságukat? Finnország az 50-es években Európa legszegényebb országai közé tartozott. Nem tünt ki semmivel, talán csak halszagával. A szomszéd svédeknek közelébe sem jutott. Aztán lett nekik egy Kekkonen nevű elnökük. Változtattak alatta a külpolitikában: az örök rém oroszok képét átformálták és kezdtek együttműködni az SZU-val. Nem politikai, hanem gazdasági téren. A finnek fejlesztették az iparukat, az SZU-tól meg kapták a megrendeléseket. Ezek sokszorosai voltak a hazai megrendeléseknek, amibő Finnország aztán profitált és Európa egyik leggyorsabban fejlődő állama lett. Mi a tanulság? A szoci nem csak a szocialista államoknak volt jó, hanem a kapitalistáknak is.
hátakkor
2020. március 21. 12:09
https://youtu.be/JYKRTkqKt3w
toef36
2020. március 21. 11:16
A boldogság "mérhetetelen"! Aki ezt kitalálta,nem komplett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!